Μέλη ΣΦΕΑ για τις εκδηλώσεις της 17 Νοέμβρη: Τίποτα δεν έχει μεγαλύτερη αξία από την περιφρούρηση της ανθρώπινης ζωής

Μέλη ΣΦΕΑ για τις εκδηλώσεις της 17 Νοέμβρη: Τίποτα δεν έχει μεγαλύτερη αξία από την περιφρούρηση της ανθρώπινης ζωής

Μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974 με δήλωσή τους χθες, πριν την την απαγόρευση της ΕΛ.ΑΣ., σημειώνουν ότι προέχει η ανθρώπινη ζωή και χαρακτηρίζουν απαράδεκτες τις κυβερνητικές απαγορεύσεις, προτείνοντας να μην γίνουν οι καθιερωμένες διαδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου, λόγω της πανδημίας και της ήδη ευάλωτης δημόσιας υγείας.

Τονίζουν ωστόσο, ότι δεν έχουν καμιά θέση οι κυβερνητικές απαγορεύσεις και η κατάληψη του Πολυτεχνείου, 47 χρόνια μετά, από τις αστυνομικές δυνάμεις(!).

Ολόκληρη ανακοίνωση τους έχει ως εξής:

Δήλωση μελών του Δ.Σ. του ΣΦΕΑ 1967-1974

Η προάσπιση της υγείας των ανθρώπων και η προστασία της ανθρώπινης ζωής ήταν, είναι και θα είναι πρωταρχική και αδιαπραγμάτευτη για μας, αξία.

Η μετάδοση και οι συνέπειες της Covid-19 πρωταρχικά εξαρτάται από τις επαφές και τον συγχρωτισμό των ανθρώπων. Αυτό υποστηρίζεται από όλη την επιστημονική κοινότητα σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.

Οι εκδηλώσεις μνήμης για την 47η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου επιβάλλεται να γίνουν φέτος παίρνοντας υπόψη τις δύο παραπάνω παραδοχές, που ασπάζεται κάθε υπεύθυνος πολίτης. Πόσο μάλλον εμείς οι αγωνιστές και αγωνίστριες της αντιδικτατορικής αντίστασης που στα δίσεκτα χρόνια της χούντας σταθήκαμε όρθιοι και δεν λακίσαμε, όπως οι «κλασικοί» απόντες των κοινωνικών αγώνων, που θρασύτατα παραδίδουν από τους άμβωνες της εξουσίας και των ΜΜΕ μαθήματα υπευθυνότητας.

Οι εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου δεν είναι μία κρατική γιορτή. Δεν είναι μία παρέλαση, που τη διεξάγει η κρατική εξουσία. Είναι μια δημόσια, μαζική έκφραση και διεκδίκηση επίκαιρων όσο και ιστορικών αιτημάτων. Επομένως, δεν έχουν καμιά θέση οι κυβερνητικές απαγορεύσεις και η κατάληψη του Πολυτεχνείου, 47 χρόνια μετά, από τις αστυνομικές δυνάμεις(!). Αλλά και οι χωρίς αιδώ, χωρίς ντροπή υποδείξεις και νουθεσίες για τον πώς πρέπει να τιμηθεί, ετεροχρονισμένα μάλιστα, η επέτειος της εξέγερσης.

‘Οσο βαρύ κι αν είναι το συμβολικό φορτίο της επετείου, τίποτα δεν έχει μεγαλύτερη αξία από την περιφρούρηση της ανθρώπινης ζωής. Από αυτή την άποψη, η επιλογή της πολιτικής σύγκρουσης γι’ αυτό το ζήτημα ευνοεί εκείνους που ούτως ή άλλως επιχειρούσαν πάντοτε να υποβαθμίσουν τη σημασία της εξέγερσης. Αλλά και εκθέτει εκείνους που επιμένουν να αγνοούν την ασφυκτική κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Επομένως, λόγοι προστασίας της ήδη ευάλωτης υγείας των συναγωνιστριών-συναγωνιστών μας αλλά και προ παντός των συμπολιτών μας που κατά παράδοση και όχι μόνον συμμετέχουν μαζικά στις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου επιβάλλουν κατά τη γνώμη μας να μην πραγματοποιηθούν φέτος διαδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Αλλά οι πολίτες να ασκήσουν το αναφαίρετο δημοκρατικό τους δικαίωμα να τιμήσουν συμβολικά τους νεκρούς του Πολυτεχνείου, ελεύθερα χωρίς τον κίνδυνο να συλληφθούν και να κακοποιηθούν από τα ΜΑΤ, καθώς, στο όνομα της πανδημίας, η κυβέρνηση έχει επιβάλει όρους «κατάστασης πολιορκίας». Εμείς, ως μέλη του Δ.Σ. του ΣΦΕΑ 1967-1974, τιμώντας τους νεκρούς του Πολυτεχνείου θα καταθέσουμε στεφάνι στα μνημεία που είναι αφιερωμένα στη θυσία τους, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Αθήνα 14 Νοεμβρίου 2020

Ονόματα μελών ΔΣ

Γκόγκογλου Βασίλης.

Δράγας Αδάμ.

Καλλιπολίτη Δώρα.

Καλογήρου Θεόδωρος.

Μανταίος Κώστας.

Ξαρχουλάκος Γιάννης.

Σαραφιανός Γιώργος.

Σπαρτιάτης Δανιήλ.

Σταματάκης Γιάννης.

Φράγγου Βαγγέλης

Σχετικά Άρθρα