Μαξίμου: Μετά τον αιφνιδιασμό πρόταση για επέκταση της εξεταστικής από το 2015

Μαξίμου: Μετά τον αιφνιδιασμό πρόταση για επέκταση της εξεταστικής από το 2015

Μετά την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική για τις λίστες Πέτσα και τις στημένες δημοσκοπήσεις στην οποία συναινούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο κυβερνητικό στρατόπεδο επεξεργάζονται η πρόταση να αφορά επέκταση της έρευνας σε όλη την περίοδο της διακυβέρνησης Τσίπρα, δηλαδή να ξεκινήσει από το 2015.

Στο πλαίσιο αυτό η Ν.Δ. συζητά να καταθέσει δική της πρόταση, ζητώντας στο μικροσκόπιο της Εξεταστικής να μπουν, καταρχήν η προσπάθεια ελέγχου των Μ.Μ.Ε. από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, με σημείο αιχμής την επιχείρηση δημιουργίας του λεγόμενου «ΣΥΡΙΖΑ channel» με τα Βοσκοτόπια (υπόθεση Καλογρίτσα). Επιπλέον στο στόχαστρο να βρεθούν και οι δημοσκοπήσεις αλλά και γενικότερα η διάθεση δημόσιου χρήματος προς τον Τύπο την περίοδο της τότε διακυβέρνησης.

Το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης το έδωσε ο Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας στο αίτημα Τσίπρα. «Οι συντάκτες της πρότασης για την εξεταστική επιτροπή περιγράφουν πολύ γλαφυρά κάτι που δεν έχει συμβεί, επειδή όσο κυβερνούσαν δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν ένα τέτοιο σχέδιο άλωσης του τύπου που επιχείρησαν να εφαρμόσουν. Ένα σχέδιο με βοσκοτόπια, εξωχώριες εταιρείες, περίεργες διαδρομές εκατομμυρίων ευρώ και φυσικά δημοσκοπήσεις που όχι μόνο χαμήλωναν τη διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ψήλωναν και τη Χρυσή Αυγή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Η Κυβέρνηση, παρά τον αρχικό αιφνιδιασμό, έσπευσε να «καλωσορίσει» την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία στηρίζουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υπενθυμίζοντας ότι ήταν η ΝΔ που πρότεινε την αλλαγή του άρθρου 68 στην τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε να συστήνεται Εξεταστική Επιτροπή με τη στήριξη των 2/5 του Σώματος, δηλαδή με 120 θετικές ψήφους.

Το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει πως όλα τα ερωτήματα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα χρήματα που διατέθηκαν επί υπουργίας Πέτσα για την προβολή μηνυμάτων για την πανδημία έχουν απαντηθεί επαρκώς, και καλεί τον Αλέξη Τσίπρα στο… «πεδίο» για διαπιστωθεί αν οι δημοσκοπήσεις είναι πράγματι «στημένες» ή… «απηχούν την πραγματικότητα».

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο υπογράφοντα τον Αλέξη Τσίπρα, είναι να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή, η οποία θα ερευνήσει τα κριτήρια βάσει των οποίων κατευθύνθηκε, μέσα από τις «λίστες Πέτσα», δημόσιο χρήμα για την προώθηση ενημερωτικών μηνυμάτων του υπουργείου Υγείας για την πανδημία. Παράλληλα καταγγέλει και χρηματοδότηση ιδιοκτήτη εταιρείας δημοσκοπήσεων (Opinion Poll), προκειμένου, όπως επισημαίνεται στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, «να εξυπηρετηθούν πολιτικοί στόχοι της κυβέρνησης».

Με το που έγινε γνωστή η πρωτοβουλία της Κουμουνδούρου, στο Μέγαρο Μαξίμου έγιναν αλλεπάλληλες συσκέψεις. Το timing κρίθηκε… «ατυχές». Σε μια στιγμή που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικά προβλήματα, όπως η πανδημία, η ακρίβεια, η ενεργειακή κρίση, η τουρκική προκλητικότητα κ.α., θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί ένα «επικοινωνιακό και πολιτικό φάουλ».

Το γεγονός ότι την πρόταση Τσίπρα στήριξαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οδήγησε την κυβέρνηση να επεξεργαστεί αμέσως την δική της πρόταση.

Σύμφωνα με τις πρώτες δηλώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η πρόταση Τσίπρα συγκεντρώνει όχι μόνο τον απαραίτητο αριθμό των 120 θετικών ψήφων για να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή, αλλά τη στηρίζουν 141 βουλευτές. Εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίζει τις 22 ψήφους των βουλευτών του ΚΙΝ.ΑΛ., τις 15 του ΚΚΕ, τις 10 της Ελληνικής Λύσης και τις 8 του ΜέΡΑ 25.

Αντίστοιχα, εφόσον η Ν.Δ. προχωρήσει στην κατάθεση δικής της πρότασης, με διεύρυνση της περιόδου έρευνας και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τότε αναμένεται να επικρατήσει με τουλάχιστον 157 θετικές ψήφους – ψήφοι που αντιστοιχούν στην κοινοβουλευτική της δύναμη – ενώ ακόμη δεν είναι σαφές ποια θα είναι η στάση των ανεξάρτητων βουλευτών (Κ. Μπογδάνου και Κ. Αδάμου).

Σχετικά Άρθρα