Ματαιώθηκε ορθώς η ερώτηση Τσίπρα ή αποτελεί υπεκφυγή Μητσοτάκη; – Άγρια πολιτική κόντρα με φόντο το νέο lockdown, νοσοκομεία, οικονομία

Ματαιώθηκε ορθώς η ερώτηση Τσίπρα ή αποτελεί υπεκφυγή Μητσοτάκη; – Άγρια πολιτική κόντρα με φόντο το νέο lockdown, νοσοκομεία, οικονομία

Σφοδρή πολιτική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης πυροδότησε η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, με τον ΣΥΡΙΖΑ να περνά στην αντεπίθεση, ιδίως μετά τη ματαίωση -φυγομαχία την χαρακτήρισαν στην Κουμουνδούρου- της αυριανής προσωπικής αντιπαράθεσης Μητσοτάκη – Τσίπρα.

Του Νίκου Παπαδημητρίου

«Επιλέγει να βάλει φίμωτρο στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες», «προτιμά το μονόλογο και τη μονοφωνία των επιχορηγούμενων από τη λίστα Πέτσα, ΜΜΕ», ήταν το, οργισμένο, σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ματαίωση της αυριανής «Ώρας του Πρωθυπουργού». Ενώ στο τεχνικό σκέλος υπάρχει η πρόβλεψη να επαναδιατυπωθεί και να επανακατατεθεί η ερώτηση, διευκρίνισε πάντως ο Κώστας Τασούλας όταν του τέθηκε το θέμα στη Διάσκεψη των Προέδρων χθες, ως εκ τούτου η ερώτηση μπορεί να συζητηθεί την επόμενη Παρασκευή, φέρεται να συμπέρανε ο πρόεδρος της Βουλής.

Απαντώντας στην ουσίας της δήλωσης – ανάρτησης Τσίπρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αντέτεινε ότι «η ‘επίκαιρη’ ερώτηση κατέστη εκ των πραγμάτων ανεπίκαιρη, καθώς ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε σήμερα σημαντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που υπερβαίνουν το περιεχόμενο της ερώτησης του κ. Τσίπρα». Ενώ σήκωσε και το «γάντι» της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την ανακοίνωση ότι την ερχόμενη Τρίτη θα γίνει συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.

Για να είμαστε πάντως ακριβείς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ελάχιστα αναφέρθηκε στις αστικές συγκοινωνίες, που ήταν και το θέμα της επίκαιρης ερώτησης Τσίπρα. Βασικό αντικείμενο, άλλωστε, της συνέντευξης με τον Σωτήρη Τσιόδρα, ήταν η καθολική απαγόρευση και οι εξελίξεις στο υγειονομικό σκέλος. Ως εκ τούτου, η ερώτηση θα μπορούσε κάλλιστα να απαντηθεί.

Είναι εξάλλου η δεύτερη φορά που το Μέγαρο Μαξίμου μετατρέπει την επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συζήτηση με βάση το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, που επιτρέπει τη συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών. Με άλλα λόγια ο Κ. Μητσοτάκης φαίνεται πως αποφεύγει την αντιπαράθεση με μόνο αντίπαλο τον Α. Τσίπρα και επιλέγει το «γήπεδο» της συζήτησης με τη συμμετοχή και των άλλων αρχηγών (μάλλον γιατί η Φ. Γεννηματά και οι κ. Κουτσούμπας και Βαρουφάκης αφήνουν αιχμές και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ταυτόχρονα με εκείνες προς το Μέγαρο Μαξίμου).

Σε κάθε περίπτωση αυτά που ο Α. Τσίπρας είχε σκοπό να πει (και πολύ περισσότερα προφανώς) θα τα πει σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει σήμερα το μεσημέρι στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του, μαζί με τον τομεάρχη Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, γιατί «η δημοκρατία δεν θα μπει σε καραντίνα», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε στην ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Αναδεικνύοντας, κυρίως, τα αναγκαία, κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, μέτρα τόσο στο υγειονομικό όσο και στο οικονομικό σκέλος της κρίσης.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., οι χθεσινές ανακοινώσεις Μητσοτάκη συνιστούν «κυνική ομολογία αποτυχίας, εγκληματική αμέλεια οκτώ μηνών. Αφού δεν προετοίμασε τη χώρα και το ΕΣΥ, αφού αγνόησε ακόμα και τους επιστήμονες που προειδοποιούσαν για δεύτερο και σφοδρότερο κύμα, από εκεί που καυχιόταν ότι νίκησε τον κοροναϊό και χαρακτήριζε αδιανόητο ένα δεύτερο lockdown, τώρα βάζει πάλι τη χώρα σε λουκέτο», σημειώνουν πηγές της μείζονος αντιπολίτευσης.

Ενώ κατηγορούν τον πρωθυπουργό ότι

  • «δεν είχε ίχνος αυτοκριτικής. Ούτε για την αδράνεια σε σχέση με το ΕΣΥ, ούτε για το 1 εκατ. πολίτες που στοιβάζονται σαν σαρδέλες στα ΜΜΜ, ούτε για το αλλοπρόσαλλο άνοιγμα του τουρισμού που οδήγησε στην αύξηση των κρουσμάτων ήδη από τον Αύγουστο. Ακόμα και τώρα φταίνε οι πολίτες και ο ιός που ξαφνικά έγινε πιο μεταδοτικός, όχι ο ίδιος και η κυβέρνησή του με τις παλινωδίες της».

Εν τω μεταξύ νέο γύρο αντιπαράθεσης προκάλεσε η τροπολογία Κικίλια, με την οποία ανάβει «πράσινο φως» στην πρόσληψη, μεταξύ άλλων, 300 γιατρών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, στην αξιοποίηση ιδιωτών συναδέλφων τους αλλά και τη δέσμευση ιδιωτικών κλινικών. Ενέργειες που δίνουν «ανάσα» στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αποτελούσαν, άλλωστε, πάγιο αίτημα των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.

«Έπρεπε να φτάσουν οι νεκροί τους 700 και τα κρούσματα τα 3.000 τη μέρα για να προχωρήσει στα αυτονόητα και να τα κάνει πράξη. Μόνο που τώρα είναι πολύ αργά και την εγκληματική ευθύνη φέρει ακέραια ο κ. Μητσοτάκης», αντέτεινε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και ενώ είχε προηγηθεί, σε πρώτο χρόνο, η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, Γιάννη Ραγκούση («γιατί σήμερα και όχι προ μηνών;», διερωτήθηκε).

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, «το δεύτερο lockdown συνιστά επιβεβαίωση υγειονομικής κατάρρευσης -ήδη γιατροί, και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλουν επιλογή ασθενών που θα νοσηλευθούν- και ενώ το πρώτο (lockdown) είχε γίνει για να δοθεί χρόνος ενίσχυσης του ΕΣΥ».

Ανεπαρκή, τέλος, είναι και τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, καθώς το μόνο που κάνουν, είναι «να ανακυκλώνουν τα ανεπαρκή μέτρα του Απριλίου», σημειώνουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επιπλέον, είναι «πρόκληση για τους ανθρώπους που καλούνται να επιβιώσουν χωρίς καμιά βοήθεια», το να χαρακτηρίζει η κυβέρνηση «σημαντική ενίσχυση» τη χορήγηση εφάπαξ επιδόματος για μόλις 1 στους 7 μη επιδοτούμενους ανέργους.

Σχετικά Άρθρα