Lockdown στην Αττική: “Πρόβα” η καραντίνα στην Κοζάνη; – “Κανονικά θα έπρεπε να έχουμε μείωση και όχι αύξηση κρουσμάτων” (vid)

Lockdown στην Αττική: “Πρόβα” η καραντίνα στην Κοζάνη; – “Κανονικά θα έπρεπε να έχουμε μείωση και όχι αύξηση κρουσμάτων” (vid)

Οι ειδικοί βλέπουν τα κρούσματα κοροναϊού να αυξάνονται, καθώς και οι θάνατοι, αλλά και οι διασωληνωμένοι, με τα περιθώρια αντίδρασης να γίνονται όλο και πιο στενά, αν και το γενικό lockdown δεν είναι στο τραπέζι. Οι 89 νεκροί που έχουν καταγραφεί στο πρώτο 15ήμερο του Οκτωβρίου χτυπούν τον κώδωνα του κινδύνου, ενώ ακόμα μεγαλύτερος είναι ο φόβος για τις ΜΕΘ και το ενδεχόμενο να γεμίσουν τα κρεβάτια, καθώς αναμένεται και η επέλαση της εποχικής γρίπης.

Τον Σεπτέμβριο έχασαν τη ζωή τους συνολικά 125 συνάνθρωποί μας από τον φονικό ιό κι όλα δείχνουν ότι ο Οκτώβρης θα είναι ακόμα χειρότερος…

Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά Ματίνα Παγώνη μιλώντας στο MEGA επεσήμανε:

«Ο αριθμός των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των νοσηλευομένων είναι οι τρεις δείκτες που μας δείχνουν πώς πάμε. Αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, έτσι όπως φαίνεται χωρίς καν να υπολογίζω τα επιδημιολογικά στοιχεία, ενώ στόχος μας είναι η μείωση των κρουσμάτων, εμείς έχουμε μια μικρή σταθερότητα η οποία ανεβοκατεβαίνει».

Τέλος επεσήμανε πως τρεις εβδομάδες μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων από την κυβέρνηση, κανονικά θα έπρεπε να έχουμε μείωση των κρουσμάτων και όχι την υπάρχουσα αύξηση.

Χθες πραγματοποιήθηκαν 469 τεστ στην Πλατεία Βικτωρίας και βρέθηκαν 21 θετικοί συμπολίτες μας. Το ανησυχητικό είναι ότι ο μέσος όρος ηλικίας των διαγνωσθέντων με κορονοϊό ήταν τα 27 έτη. Την ίδια ώρα οι ασυμπτωματικοί εκτιμάται ότι είναι 5 έως 8 φορές περισσότεροι από τα διαγνωσμένα κρούσματα και γι αυτό και οι λοιμωξιολόγοι ζητούν αυστηρή τήρηση των μέτρων και ειδικά από τους νέους, που θεωρούν εαυτούς άτρωτους.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 453 μολύνσεις στην από τις οποίες οι 207 εντοπίστηκαν στο Λεκανοπέδιο.

Την ίδια ώρα, στο «κόκκινο» βρίσκεται πάλι η Θεσσαλονίκη με 56 κρούσματα και η Κοζάνη με 22. Η έξαρση μάλιστα στην Κοζάνη είναι τόσο μεγάλη που η Περιφέρεια κατατάσσεται στο επίπεδο κινδύνου 4 με βάση τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας και έτσι μπαίνει ουσιαστικά σε lockdown το οποίο είναι το πρώτο στη χώρα στο λεγόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Τι γίνεται με το lockdown στην Αττική

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε για μία ακόμα φορά το ενδεχόμενο ενός lockdown στην Αττική, ωστόσο το σενάριο αυτό παραμένει ενεργό σε περίπτωση που επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση.

Κι αυτό γιατί τα περισσότερα από 2.500 κρούσματα στο Λεκανοπέδιο τον Οκτώβριο μόνο περιθώρια για εφησυχασμό δεν αφήνουν.

Την ίδια ώρα, σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, έχει σημάνει συναγερμός κι έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα με πολλές εξ αυτών να έχουν τεθεί σε καραντίνα, κάτι που δεν σκέφτεται η ελληνική κυβέρνηση προσώρας.

Πώς φθάσαμε στην καραντίνα στην Κοζάνη

Συναγερμός σήμανε στην Κοζάνη μετά την επιβολή lockdown εξαιτίας της έκρηξης των κρουσμάτων Covid-19. Από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στάλθηκε μέσω του 112 μήνυμα στους κατοίκους του νομού που τέθηκε στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού Κατηγορίας 4.

«Φοράτε υποχρεωτικά μάσκα! Κρατάτε αποστάσεις! Πλένετε τα χέρια σας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο SMS του 112.

Παράλληλα οι Περιφερειακές ενότητες Ιωαννίνων, Καστοριάς, Πέλλας αθροίζουν σταθερά κάθε ημέρα νέα κρούσματα, ενώ προστίθενται συνεχώς περισσότεροι άνθρωποι στους ασθενείς με λοίμωξη covid-19 είτε στα νοσοκομεία είτε σε απομόνωση κατ’ οίκον.

Ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ δήλωσε… άγνοια. Δεν είναι γνωστό, είπε, τι έφταιξε και σημείωσε ότι εδώ και 10 ημέρες τα νούμερα ήταν “τσιμπημένα”, αφού τα κρούσματα από μονοψήφιους αριθμούς, έφτασαν σε διψήφιους.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων είναι νέοι, δηλαδή άνθρωποι κάτω από τα 35. Όπως είπε, από την αρχή της βδομάδας είχε ενταθεί η επικοινωνιακή καμπάνια για τη χρήση των μέτρων προστασίας, ενώ την Τρίτη υπήρξε και σύσκεψη με τους φορείς αλλά μάλλον ήταν αργά, όπως είπε. Στο πλαίσιο της προσπάθειας… ευαισθητοποίησης των πολιτών και για να πλησιάσουν και να ενημερώσουν τους νέους, οι τοπικές αρχές «επιστράτευσαν» πράγματα που τους είναι οικεία όπως γνωστούς YouTubers!

Αν και στα μέτρα που ισχύουν προβλέπεται ότι τα σχολεία θα είναι ανοιχτά στην Κοζάνη, κάποια έχουν κλείσει καθώς έχουν εντοπιστεί κρούσματα.

Τα μέτρα που ισχύουν

Λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης, ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης τέθηκε από σήμερα 16-10-2020 στις 06:00 και έως και 29-10-2020, στο επίπεδο συναγερμού κατηγορίας 4 – Αυξημένου Κινδύνου, σύμφωνα με τον Χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας της κυβέρνησης (https://covid19.gov.gr/).

Στο «επίπεδο 4» προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός Κοζάνης.

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία σε:

  • Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»
  • Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια
  • Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες
  • Κινηματογραφικές προβολές
  • Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων – Πρόβες μέσω τηλεδιάσκεψης
  • Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ
  • Μουσικές σκηνές
  • Εστίαση [επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through]
  • Παιδότοποι
  • Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων [επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση]
  • Γυμναστήρια
  • Εμποροπανηγύρεις-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α’ 171)
  • Λιανεμπόριο
  • Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κ.λπ.
  • Συνέδρια / Εκθέσεις
  • Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων

Σημειώνεται ότι η λειτουργία των σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών συνεχίζεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, ενώ για τα πανεπιστήμια ισχύει μόνο η τηλε-εκπαίδευση.

Σε σχέση με τη λειτουργία των ακολούθων: Δημόσιες Υπηρεσίες, Ιδιωτικές Επιχειρήσεις, Μεταφορές, Καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), Λαϊκές Αγορές, Χώροι Λατρείας/Θρησκευτικές Τελετές, Νοσοκομεία, Ιατρεία, Διαγνωστικά Κέντρα, Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα χρονίως πασχόντων, δομές και ξενώνες φιλοξενίας ευπαθών ομάδων, ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας (υπνωτήρια, κέντρα ημέρας, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, συσσίτια), δομές παιδικής προστασίας και κέντρα κοινότητας, στρατόπεδα, Δραστηριότητες Εκπαίδευσης Οδηγών και Υπηρεσίες Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων, ισχύουν τα προβλεπόμενα στο ΦΕΚ, Τεύχος Β, 4484/11-10-2020.

Απευθύνεται ΙΣΧΥΡΗ ΣΥΣΤΑΣΗ στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Κοζάνης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας.

Σχετικά Άρθρα