Λινού: Βρισκόμαστε ανάμεσα στη μεταδοτικότητα και πιθανώς τη μη ανταπόκριση των εμβολίων – Τι είπε για τον εμβολιασμό παιδιών – Πόσα ραντεβού κλείστηκαν

Λινού: Βρισκόμαστε ανάμεσα στη μεταδοτικότητα και πιθανώς τη μη ανταπόκριση των εμβολίων – Τι είπε για τον εμβολιασμό παιδιών – Πόσα ραντεβού κλείστηκαν

Αλματώδεις οι ρυθμοί στους θανάτους και τις διασωληνώσεις ασθενών κοροναϊού. «Αυτήν την στιγμή οι ειδικοί συζητάνε. Βρισκόμαστε ανάμεσα στη μεταδοτικότητα και πιθανόν τη μη ανταπόκριση των εμβολίων από τη μια μεριά και μια μορφή της νόσου που είναι πιο ηπία και μια πιο επιθετική Δέλτα», είπε, μιλώντας στο MEGA, η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.

«Αντιμετωπίζουμε κυρίως τη Δέλτα αλλά πρέπει να περιμένουμε έξαρση και των δύο για ένα μικρό διάστημα και να δούμε αν η Όμικρον θα επικρατήσει της Δέλτα αλλά αν θα είναι πιο ήπια», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τα εμβόλια, η καθηγήτρια τόνισε ότι τα υπάρχοντα σκευάσματα προστατεύουν έναντι της Δέλτα.

«Για τη Δέλτα είμαστε θωρακισμένοι από σοβαρή νόσο και θάνατο. Για την Όμικρον το συζητούν, ανησυχούν, φαίνεται ότι είναι πιο ηπία η νόσος οπότε αυτό θα διευκολύνει τα πράγματα».

Ωστόσο, παραμένει ακόμη άγνωστο τι θα γίνει με την 4η δόση και αν αυτή θα είναι απαραίτητη εντός του 2022.

Μέχρι τότε, θα πρέπει όλοι να εμβολιαστούν και με τις 3 δόσεις ενώ θα πρέπει να τηρούνται και τα μέτρα προστασίας «για να μην διασπείρουμε και να μην κολλήσουμε».

Μιλώντας για τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ για… ρεζερβέ ΜΕΘ και τον σάλο που έχει ξεσπάσει, η κ. Λινού επισήμανε:

  • «Πιστεύω, και αυτό που έχω βιώσει όλα τα χρόνια, είναι ότι όταν ο γιατρός έχει κάποιον μπροστά του που κινδυνεύει, χρησιμοποιεί κάθε μέσο που έχει για να τον σώσει. Το θεωρώ απίθανο έως τρελό. Δε νομίζω ότι γίνονται αυτά τα πράγματα, θα είναι πολύ ακραίο. Αυτήν την στιγμή έχουμε κρίση, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την επίθεση».

«Πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστούν τα παιδιά για τη δική τους προστασία. Έχουμε να κάνουμε με μια περίεργη αρρώστια που δεν την ξέρουμε πλήρως», σημείωσε η καθηγήτρια σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών, ο οποίος είναι διαθέσιμος από χθες.

«Τα εμβόλια στα παιδιά είναι πολύ ασφαλέστερα απ’ ό,τι στους μεγάλους. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, καμία σοβαρή παρενέργεια», είπε η κ. Λινού, η οποία τόνισε και τον ρόλο των παιδιάτρων στην καμπάνια για τον εμβολιασμό των παιδιών.

Χθες Παρασκευή οπότε άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των παιδιών από 5-11 ετών κλείστηκαν 16.000 ραντεβού ένας αριθμός όμως που αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς αναμένεται να κλειστούν άλλα 9.300 ραντεβού για τον εμβολιασμό παιδιών.

Τα ραντεβού έχουν ήδη εξαντληθεί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει 60.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer που προορίζονται για παιδιά και αν δεν φτάσουν, αναμένεται νέα παραγγελία στις αρχές του Ιανουαρίου.

Οι εμβολιασμοί των παιδιών θα αρχίσουν την προσεχή Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου. Όπως έγινε γνωστό οι εμβολιασμοί θα γίνουν σε 75 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα, ενώ στις απομακρυσμένες περιοχές ο εμβολιασμός θα γίνει από κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

Οι εμβολιασμοί σε παιδιά θα είναι αποκλειστικά με Pfizer και η χορήγηση θα γίνεται με το 1/3 της δόσης που λαμβάνουν οι ενήλικες. Η διαδικασία θα είναι η ίδια, δηλαδή το εμβόλιο θα χορηγείται σε δύο δόσεις, με διαφορά τριών εβδομάδων.

Ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση για τον εμβολιασμό των παιδιών κατά του κοροναϊού θα κάνει το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στις 14 Δεκεμβρίου. Η μελέτη που σχεδιάστηκε, προκειμένου να προσδιοριστεί η ιδανική δόση και εκτενώς η ασφάλεια του εμβολίου στα παιδιά, έγινε σε τρεις φάσεις.

Στη φάση 1 μελετήθηκαν 48 παιδιά σε τρεις δόσεις των 10 μg, 20 μg, και 30 μg, και επιλέχθηκε η δόση των 10 μg.

Στη φάση 2-3 συμπεριλήφθηκαν 2268 παιδιά εκ των οποίων τα 1517 έλαβαν το εμβόλιο και τα υπόλοιπα placebo. Στη στιγμή ανάλυσης των δεδομένων η μέση παρακολούθηση ήταν 2,3 μήνες, και δεν περιγράφηκαν σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ένα μήνα μετά τη δεύτερη δόση ο λόγος των μέσων τιμών του τίτλου των εξουδετερωτικών αντισωμάτων στην ηλικιακή ομάδα 5-11 ετών προς την ομάδα 16-25 ετών ήταν 1,04, πληρώντας τα κριτήρια αποτελεσματικότητας του εμβολίου που είχαν οριστεί στον σχεδιασμό της μελέτης. Νόσο COVID-19 7 μέρες μετά τη δεύτερη δόση εμφάνισαν μόλις 3 παιδιά που έλαβαν το εμβόλιο, αλλά 16 παιδιά που έλαβαν εικονικό φάρμακο (αποτελεσματικότητα 90,7%).

Τα δεδομένα αυτά υποστηρίζουν την ασφάλεια της δόσης των 10 μg σε δύο δόσεις με διαφορά 21 ημερών του εμβολίου BNT162b2 σε παιδιά 5-11 ετών και με βάση αυτά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φαρμάκων έδωσε έγκριση στον εμβολιασμό των παιδιών αυτής της ηλικίας.

Σχετικά Άρθρα