Κρανιδιώτης στο libre: Με ποιούς όρους θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε με τη Ν.Δ- Μόνο ο πρωθυπουργός μπορούσε να επιβάλει την επιλογή Λιγνάδη
Ο Φαήλος Κρανιδιώτης υπήρξε για πολλά χρόνια στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, τόσο στην «Πολιτική Άνοιξη» όσο και στη Νέα Δημοκρατία. Το 2016, επί ηγεσίας Κυριάκου Μητσοτάκη, διαγράφηκε από τη ΝΔ λόγω μιας ανάρτησης στα social media, στην οποία ζητούσε την «εκτέλεση στο Γουδί» του τότε υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, επειδή είχε αποκαλέσει «Μακεδονία» τη γειτονική χώρα. Ίδρυσε τη «Νέα Δεξιά» ενώ πριν από λίγο καιρό ανακοίνωσαν με τον Θάνο Τζήμερο τη συνεργασία τους, στο νέο σχήμα «Δημιουργία».
Συνέντευξη στον Γιάννη Μανακά
Η φωνή του έχει χαρακτηριστεί πολλές φορές ακραία και προκλητική. Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι είναι σαφής και ευδιάκριτη και έχει τη δική της βαρύτητα, ειδικά στον χώρο της «δεξιάς πολυκατοικίας».
- Ο Φαήλος Κρανιδιώτης μιλάει στο libre για τις ευθύνες του κ. Μητσοτάκη στην υπόθεση Λιγνάδη, κάνει λόγο για «Δημοκρατία των κολλητών», ασκεί κριτική στο λεγόμενο «επιτελικό κράτος» αλλά και στη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση και ζητά πιο σκληρή γραμμή στα ελληνοτουρκικά.
‘Οσον αφορά στο πολιτικό μέλλον, απώτερο αλλά και πιο άμεσο (αναλόγως του πότε θα γίνουν οι εκλογές με απλή αναλογική) ο Φαήλος Κρανιδιώτης, αφού κατακεραυνώνει τους «φαιδρούς τύπους και καραγκιόζηδες που διακωμωδούν τις πατριωτικές ιδέες» (δείχνοντας προς την «Ελληνική Λύση» του Κ. Βελόπουλου) αφήνει ανοιχτή την πόρτα συνεργασίας ή στήριξης στη Νέα Δημοκρατία, υπό πολύ συγκεκριμένους όμως, καθαρούς και γραπτούς όπως λέει, δεσμευτικούς όρους.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Φαήλου Κρανιδιώτη στο LIBRE:
–Να ξεκινήσουμε από την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα: Πιστεύετε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για την υπόθεση του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δ. Λιγνάδη; Και εάν ναι, σε ποιο επίπεδο; Φθάνουν μέχρι τον πρωθυπουργό;
Δεν θα “δικάσω” κι εγώ τον Λιγνάδη, μαζί με τον διαδικτυακό όχλο, και είναι λυπηρό να βλέπεις το τεκμήριο αθωότητας και τη μυστικότητα της ανάκρισης να γίνονται κουρέλια εκατέρωθεν. Υπάρχει φυσικά ένα ζήτημα διοίκησης, πολιτικό.
Η Μενδώνη, ανάμεσα στα άλλα ευτράπελα, όπου μπέρδεψε την υποκρισία με την τέχνη της υποκριτικής, είπε πως τον Λιγνάδη τον γνώρισε τρεις μέρες πριν αυτός διοριστεί. Άρα δεν ήταν δική της, ουσιαστικά, όχι τύποις, επιλογή. Ποιος είναι ο μόνος που μπορεί να επιβάλει μια επιλογή σε υπουργό; Ο πρωθυπουργός ή το άμεσο περιβάλλον του. Αυτό δεν σημαίνει πως ο Μητσοτάκης ήξερε όλα αυτά που καταμαρτυρούνται στον συγκεκριμένο.
Απλά θα πω, πως ο παλιός καλός τρόπος, να επιλέγεις συνεργάτες εντός της κανονικότητας, που δεν ανήκουν στα παραδείσια πουλιά του “δικαιωματισμού”, είναι πιο ασφαλής. Καλές οι αμερικανιές, για την Αμερική, όπου η επίθεση στην κανονικότητα και στη φυσιολογία του ανθρώπου έχει περάσει σε ανώτερη πίστα. Εδώ είναι Ελλάδα και η συντήρηση και στην επιλογή των συνεργατών είναι καλό πράγμα, σε προστατεύει από κινδύνους.
Τα όρια των διαστροφών με την αξιόποινη συμπεριφορά είναι δυσδιάκριτα, οπότε τους τρέχουν στα δικαστήρια με απεχθείς κατηγορίες και την πληρώνει επικοινωνιακά και πολιτικά το αφεντικό. Η προπαγάνδα περί “κυβέρνησης παιδεραστών” είναι χυδαία σπέκουλα. Το πραγματικό ζήτημα είναι πως επιλογές με κριτήρια α λα Μπάϊντεν ή Τρυντώ, για να το παίξεις μοδέρνος και υποστηρικτής της διαφορετικότητας, ενίοτε σου σκάνε στα μούτρα. Ο κόσμος της ευρύτερης παράταξης είναι υγιώς συντηρητικός.
Ας γίνει λοιπόν πιο συντηρητικός στις επιλογές του και ο Πρωθυπουργός, καλό θα του κάνει. Άλλωστε αυτές οι μόδες κάποτε θα αλλάξουν. Εδώ το χρέος έχει φτάσει στο 250% και ο άλλος, ο βασικός οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού μας μιλάει ακόμη για τον άντρα του. Δεκάρα δεν δίνουμε. Ας ασχοληθεί με την οικονομία, να φέρει αποτελέσματα και θα του πούμε μπράβο αλλά γι’ αυτό. Εύρωστη οικονομία χρειαζόμαστε, όχι εξοικείωση με τα γούστα του καθενός.
–Πώς κρίνετε τη διαχείριση της πρόσφατης κακοκαιρίας και των συνεπειών της από την κυβέρνηση; Λειτούργησε το λεγόμενο «επιτελικό κράτος»; Πού εντοπίζετε αδυναμίες και τι πρέπει να γίνει για να διορθωθούν;
̈Ήταν άλλη μια απόδειξη της σχιζοφρένιας του διαχρονικού κρατικού οικοδομήματος. Άλλοι πάνε στο διάστημα κι εμείς ακόμη δεν έχουμε επιλύσει το ποιος έχει αρμοδιότητα να κλαδεύει τα δέντρα. Έγραψε ένα κείμενο ο Θάνος Τζήμερος, του πόσα έγγραφα και πόσες διαδικασίες χρειάζονται για να κόψεις ένα δέντρο που είναι επικίνδυνο. Να γελάς και να κλαίς ταυτόχρονα.
Όλος ο κόσμος είναι ένα φρενοκομείο αλλά εδώ, στη Δημοκρατία των Κολλητών, είναι τα κεντρικά. Και κάθε φορά μας ξελασπώνει ο Στρατός, να ‘ναι καλά, αλλά καιρός να γίνουμε χώρα με ξεκάθαρες αρμοδιότητες, καθήκοντα και έλεγχος, ποιος τηρεί το καθήκον του και ποιος όχι. Μπορεί να είναι επιτελικό κράτος αλλά μόνο με επιτελείς που δεν ξέρουν τι τους γίνεται ή και οι ικανοί σκοντάφτουν στους ανίκανους. Το πρόβλημα είναι από κάτω. Φτάσαμε 2021, έπρεπε να μείνουν επί μέρες τα ΒΠ στο σκοτάδι, να παγώσουν, για να μιλήσουμε για υπογειοποίηση των δικτύων.
–Σχετικά με τον κοροναϊό και τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, εντοπίζετε κάποια λάθη ή κενά; Στο οικονομικό κομμάτι, θεωρείτε ότι είναι επαρκή τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων;
Μέχρι τώρα, ειδικά στην πρώτη φάση, τα έχουμε καταφέρει καλά, το λένε οι αμείλικτοι αριθμοί, παρά τις μπουρδολογίες των αρνητών. Όμως στη δεύτερη φάση της πανδημίας γίνονται μεγάλα λάθη. Καραντίνα και τα κρούσματα επιμένουν, διότι η αριστερά ασύδοτη κάνει συγκεντρώσεις, δείχνοντας εγκληματική στάση, οι “ευπαθείς” και οι μουσαφιραίοι που στέλνει ο Ερντογάν βολτάρουν.
- Έπρεπε για κάποιες εβδομάδες να έχουμε λοκ ντάουν αλλά να μην μπαίνει κανείς στη χώρα χωρίς τεστ, να γίνουν μαζικά τεστ σε όλο τον κόσμο και μετά να ανοίξουμε αλλά με αυστηρούς κανόνες και αστυνόμευση και έτσι να τελειώναμε γρηγορότερα. Εδώ τί έγινε; Εμείς κλεισμένοι μέσα, λαθραίοι και “ευπαθείς” αλωνίζανε, η κυβέρνηση υπέκυπτε σε ομάδες συμφερόντων, άνοιξε ο τουρισμός χωρίς αυστηρό έλεγχο και άρχισε το άνοιξε – κλείσε. Αποτέλεσμα να είμαστε σήμερα εκεί που ξεκινήσαμε.
Έχουμε δανειστεί ήδη μεγάλα ποσά, τα οποία δεν είναι άπειρα και δεν γίνεται εσαεί να μοιράζονται χαρτζηλίκια και βοηθήματα. Ο κόσμος κουράστηκε, ακόμη και οι αστυνομικοί, δεν μπορούν να μαλώνουν όλη μέρα με τον κόσμο και υπήρξαν και κακά παραδείγματα εξουσίας.
Η κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει αδιακρίτως μέτρα, που να έχουν όμως λογική και όχι να είναι φυσαρμόνικα, να μαζέψει όσους αλωνίζουν και να επιταχύνει τους μαζικούς εμβολιασμούς. Μόνο το εμβόλιο θα μας απαλλάξει από τον βραχνά της πανδημίας και μετά θα έχουμε το βουνό των οικονομικών συνεπειών. Κι εκεί πρέπει να ειπωθεί η αλήθεια, μην καλλιεργούμε παραμύθια.
–Στα εθνικά θέματα: Το Τσεσμέ βγήκε στο Αιγαίο για έρευνες, η Τουρκία φαίνεται ναανεβάζει και πάλι τους τόνους, παρά την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι η στάση της Ελλάδας;
Οφείλουμε να μεγιστοποιήσουμε την ισχύ μας και το αποφασιστικό μήνυμα της αποτροπής. Όπως απέδειξε πέρυσι ο Έβρος και η αποδοχή της πολιτικής αυτής με 92%, η αντίσταση μας ενώνει, ο ενδοτισμός διχάζει και γι αυτό τα αντηχεία της ηττοπάθειας, όπως το ΕΛΙΑΜΕΠ πρέπει να το βουλώσουν ή να κλείσουν.
- Τα Rafale, οι φρεγάτες, οτιδήποτε στηρίζει την αποτρεπτική μας δύναμη, είναι θετικές ενέργειες. Πρέπει όμως να τελειώνουμε με το “δεν διεκδικούμε τίποτα”.
Αφού θέλει ο κ. Μητσοτάκης να πάει στις διερευνητικές, παρά τις ιταμές προκλήσεις του τουρκικού ισλαμοφασισμού, να θέσει τα αληθινά ζητήματα: την κατοχή της Κύπρου, τον δουλεμπορικό και φιλοτρομοκρατικό ρόλο της Τουρκίας, την αποκατάσταση του Ελληνισμού της Πόλης, της Ίμβρου και της Τενέδου, την παύση της παράνομης δράσης της φιδοφωλιάς της Τουρκίας στην Κομοτηνή, του προξενείου, άλλως να το κλείσουμε, την αποκατάσταση της Αγιά-Σοφιάς και όλων των κατεχόμενων μνημείων μας, την αυτοδιάθεση του Κουρδικού Έθνους και τέλος την αναγνώριση από την Τουρκία των Γενοκτονιών Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων και την αποζημίωση των λαών μας.
Να κάνει δώρο στους Τούρκους και τα ηρεμιστικά και τις δραμαμίνες, που θα χρειαστούν όταν τα ακούσουν. Να τελειώνουμε όμως με το ψόφιο “δεν διεκδικούμε τίποτα”.
–Στην εσωτερική πολιτική ζωή και στα σχέδιά σας τώρα: Ανακοινώσατε τη σύμπραξή σας με τη «Δημιουργία Ξανά» του Θ. Τζήμερου. Ποιο είναι το «στίγμα» αυτής της συνεργασίας; Γιατί θα πρέπει να σας προτιμήσει ο κόσμος από τη Νέα Δημοκρατία ή την «Ελληνική Λύση»;
Ο Θάνος κι εγώ έχουμε πολύ περισσότερα κοινά από όσα νομίζαμε και οι ίδιοι. Συγκροτήσαμε έναν συνασπισμό πατριωτικής κοινής λογικής, ο οποίος έχει δυο βασικά χαρακτηριστικά: τον ορθό λόγο και τη σοβαρότητα.
Συμπέσαμε διότι είχαμε κοινούς προβληματισμούς και διαπιστώσαμε πως σε πολλά ζητήματα λέγαμε τα ίδια, χωρίς να έχουμε μιλήσει, πχ για την λαθρομετανάστευση, τη φορολογία, την ανομία της αριστεράς και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.
- Ο ευρύτερος χώρος έχει ταλαιπωρηθεί από νοοτροπία “μπλε ΣΥΡΙΖΑ” σε κρίσιμα θέματα, από συμπλέγματα και απαράδεκτη ανοχή προς τον αριστερόστροφο φασισμό ή από αλμπάνηδες, φαιδρούς τύπους, που διακωμωδούν τις πατριωτικές ιδέες. Μόνο η Ασώματος Κεφαλή και η Γυναίκα με τα Γένια δεν έχει προσπαθήσει ακόμη να πουλήσει παραμύθι στους ψηφοφόρους.
Η ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ και η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ, ο Συνασπισμός ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, όπως συμφωνήσαμε να λέγεται, λέμε πολλά χρόνια και με απόλυτη συνέπεια τα ίδια πράγματα, πιστεύουμε στο δίδυμο πρόβλημα – λύση και όχι στην ιδεολογικοποίηση των προβλημάτων, τη διαρκή αναβολή τους. Θα σπάσουμε αυγά για τη λύση, χωρίς “πολιτική ορθότητα” και συμπλέγματα. Και οι δυο είμαστε επαγγελματίες στην ελεύθερη οικονομία, ζούμε μόνο από τη δουλειά μας, δεν σιτιστήκαμε ποτέ σε κανένα πρυτανείο κομματόσκυλων, έχουμε υπηρετήσει, γνωρίζουμε τα προβλήματα και αγαπάμε τον τόπο μας και τους ανθρώπους του. Μοιραζόμαστε επίσης μια ευθύτητα, που σοκάρει τους μαθημένους στα τσιριπίμ τσιριπόμ αλλά αυτήν απαιτούν οι καιροί, μαζί με πράξεις, κυρίως πράξεις. Από λόγια χορτάσαμε όλοι.
- Όποιοι θέλουν ισχυρή Πατρίδα, σύγχρονο, ανταγωνιστικό κράτος με αληθινές ελευθερίες στην οικονομία και την κοινωνική ζωή, δεν θέλουν “σεβασμό στην αριστερά και στους αγώνες της” και απαιτούν ισονομία, όποιοι θέλουν υπεράσπιση της εθνικής ταυτότητας και της κοινωνικής συνοχής, να διεκδικήσουμε αληθινή ευρωπαϊκή πολιτική αλληλεγγύης στη χώρα μας και απεχθάνονται την ατολμία, τις μετασοβιετικές αγκυλώσεις, τη δικτατορία της “πολιτικής ορθότητας” και τον φασισμό των “δικαιωματιστών”, καθώς και τις συνωμοσιολογίες, τα αντιεμβολιαστικά παραληρήματα, τη γελοία δημόσια παρουσία και τον ευτελισμό των πατριωτικών ιδεών, με την ταύτιση τους με καραγκιόζηδες, να επιλέξουν τον συνασπισμό ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, του Θάνου Τζήμερου και μένα.
Να μπουν να διαβάσουν τι λέμε και τι κάνουμε με συνέπεια, χρόνια τώρα, και να μας στηρίξουν με την ψήφο και τη συμμετοχή τους, ελέγχοντας μας καθημερινά για τη συνέπεια στις διακηρυγμένες θέσεις μας.
–Εάν εισέλθετε στη Βουλή μετά τις επόμενες εκλογές, που θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, είναι πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία και χρειάζεται τη σύμπραξή σας για να σχηματίσει κυβέρνηση, θα το συζητούσατε; Υπό ποίους όρους και προϋποθέσεις;
Μέχρι τώρα, όποτε χρειάστηκε να γίνει συγκυβέρνηση, γινόταν ένα ανατολίτικο νταραβέρι, για να μοιράσουν θέσεις και να ταιριάξουν οπίσθια με καρέκλες. Δηλαδή δώσε μου δυο υπουργεία, τόσα υφυπουργεία, γενικές γραμματείες, θέσεις σε ΔΕΚΟ, διοικητικά συμβούλια. Κάτι σαν διανομή λαφύρων, χωρίς καμμία σοβαρή πολιτική συμφωνία. Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να αντιπολιτευτούμε την ίδια μας την Πατρίδα. Βλαπτικές πολιτικές, ναι.
- Θα στηρίζουμε οτιδήποτε θετικό, οτιδήποτε κάνει τη χώρα μας ισχυρότερη και ευημερούσα και θα μαχόμαστε τις βλαπτικές πολιτικές με βάση τον ορθό λόγο. Η χώρα πρέπει να κυβερνάται και μάλιστα με στιβαρό χέρι απέναντι στους εχθρούς της και στην παρακμή.
Μια κυβερνητική συνεργασία προϋποθέτει μια μίνιμουμ γραπτή πολιτική συμφωνία για την ανάσχεση της λαθρομεταναστευτικής εισβολής, την αποτροπή του τουρκικού επεκτατισμού, από την Κύπρο ως τη Θράκη, τη δραστική αντιμετώπιση και συντριβή της ανομίας της αριστεράς, των “ευπαθών”, την εφαρμογή δόγματος μηδενικής ανοχής απέναντι στο έγκλημα, τη συντριβή της γραφειοκρατίας αντί για την ψηφιοποίηση της, τη θέσπιση ισχυρών ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων, τη φορολογική μεταρρύθμιση με βάση έναν χαμηλό flat tax, την επανελλήνιση της Παιδείας και τη δημιουργία θετικών κινήτρων για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης απειλής, του δημογραφικού. Αυτοί θα είναι οι όροι. Θετικοί, ωφέλιμοι και γραπτοί, κοινό κτήμα όλων των πολιτών.