Κοροναϊός δυσάρεστα νέα: Μετάλλαξη ξεφεύγει από τα αντισώματα

Κοροναϊός δυσάρεστα νέα: Μετάλλαξη ξεφεύγει από τα αντισώματα

Σε ένα ανησυχητικό συμπέρασμα κατέληξε μια διεθνής μελέτη που αφορά τον κοροναϊό. Όπως προέκυψε, μια αρκετά διαδεδομένη μετάλλαξη του ιού εμφανίζει τη δυνατότητα να διαφεύγει της εξουδετερωτικής δράσης του ανοσοποιητικού συστήματος και των αντισωμάτων του.

Από την αρχή της πανδημίας, οι επιστήμονες έχουν βρει χιλιάδες μεταλλάξεις στο γονιδίωμα του ιού, σε δείγματα που έχουν πάρει από ασθενείς με Covid-19 ανά τον κόσμο. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη με την ονομασία Ν439Κ επηρεάζει την πρωτεΐνη-ακίδα που χρησιμοποιεί ο ιός για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα και η οποία αποτελεί το βασικό στόχο των αντισωμάτων, αλλά και πολλών εμβολίων.

Οι ερευνητές από διάφορες χώρες, με επικεφαλής τον δρα Ντέιβιντ Ρόμπερτσον του Κέντρου Έρευνας ιών του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης στη Σκωτία, οι οποίοι έκαναν εργαστηριακά πειράματα και τη σχετική προδημοσίευση στο bioRxiv, σύμφωνα με το Nature και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, βρήκαν ότι η εν λόγω μετάλλαξη μπορεί να εμποδίσει τη δράση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων.

Ανάμεσα σε αυτά τα ισχυρά αντισώματα που η μετάλλαξη εξασθενεί, είναι τόσο αυτά που υπάρχουν με φυσικό τρόπο στον οργανισμό των ανθρώπων οι οποίοι ανάρρωσαν από την Covid-19, όσο και ορισμένα ελπιδοφόρα μονοκλωνικά αντισώματα που αναπτύσσονται ως θεραπείες κατά του κορονοϊού.

Η μετάλλαξη Ν439Κ έχει ανιχνευθεί να εμφανίζεται τουλάχιστον δύο φορές ανεξάρτητα και έχει εντοπιστεί να κυκλοφορεί σε 12 χώρες. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, το γεγονός ότι «ο SARS-CoV-2 μπορεί να μεταλλάσσεται για να διαφεύγει από την ανοσιακή αντίδραση, έχει συνέπειες για την αποτελεσματικότητα των υπό ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών με αντισώματα».

Γι’ αυτό, επισημαίνουν «την ανάγκη για συνεχή μοριακή επιτήρηση του κορονοϊού, η οποία θα καθοδηγεί την ανάπτυξη και χρήση των εμβολίων και φαρμάκων».

Σχετικά Άρθρα