Κομφούζιο στα Covid νοσοκομεία με γενική εφημερία – Κοντοζαμάνης στο libre για ιδιώτες: Υπάρχει Plan B αλλά δεν πιστεύω ότι θα χρειαστεί
Την ασφυκτική πίεση που υφίστανται τα νοσοκομεία της χώρας, και κυρίως της Αττικής που βρίσκεται στο σκούρο κόκκινο, έρχονται να επιδεινώσουν τα νέα μέτρα που εξήγγειλε πριν 3 ημέρες η κυβέρνηση για διαχωρισμό νοσοκομείων γενικών περιστατικών και νοσοκομείων Covid, χωρίς όμως να έχει γίνει σωστός σχεδιασμός για την εφαρμογή όσων ανακοινώθηκαν. Αντίθετα, τη Δευτέρα, 2 νοσοκομεία Covid, θα εφημερεύουν δεχόμενα και γενικά περιστατικά.
Της Ρούλας Σκουρογιάννη
Σε όλο αυτό το τοπίο, υπήρξε χτες και η παραίτηση του Διευθυντή Παθολογικού Τομέα του νοσοκομείου «Αγία Όλγα», Παθολόγου Ιωάννη Ιωαννίδη, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το αλαλούμ στο νοσοκομείο και την έλλειψη προσωπικού.
Την εικόνα στα νοσοκομεία της Αττικής, περιγράφει στο libre, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, με αφορμή το περιστατικό στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα», αλλά και τη σύγχυση για την εφαρμογή των νέων οδηγιών της κυβέρνησης.
- «Αυτό που συνέβη στο «Αγία Όλγα», συμβαίνει, τις τελευταίες ημέρες, σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής. Για παράδειγμα, στο ΑΤΤΙΚΟΝ, στην προηγούμενη εφημερία του, γέμισαν οι κλινικές με περιστατικά και έγινε εισαγωγή περιστατικών Covid στην παθολογική του κλινική, όπου νοσηλεύονται ογκολογικά και αιματολογικά περιστατικά. Δηλαδή, νοσηλεύονταν Covid και non Covid περιστατικά μαζί, στην ίδια κλινική! Το ίδιο συμβαίνει σε όλα τα νοσοκομεία: γεμίζουν οι κλινικές και αναγκάζονται να νοσηλεύουν περιστατικά Covid και non Covid στις ίδιες κλινικές, υπάρχουν αναμονές στους ίδιους κοινόχρηστους χώρους, χρησιμοποιούν τα ίδια ασανσέρ, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος διασποράς του ιού. Αυτήν την κατάσταση, που είναι μία πραγματικότητα και για το νοσοκομείο «Αγία Όλγα», κατήγγειλε με την παραίτησή του από Διευθυντής του παθολογικού τομέα, ο Παθολόγος, Ιωάννης Ιωαννίδης, για να σημάνει ένα καμπανάκι. Όλα αυτά αποτελούν εξουθένωση για το ελλιπέστατο προσωπικό, το οποίο βρίσκεται εδώ και ένα χρόνο στην πρώτη γραμμή, σε όλα τα νοσοκομεία, χωρίς άδεια, χωρίς ημέρες ξεκούρασης».
Δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο από τη μεριά της κυβέρνησης
- «Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μας είναι πάρα πολλές, καθημερινά, και δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για την ασφαλή τους νοσηλεία. Για παράδειγμα, υπάρχουν τρία νοσοκομεία, τα οποία είτε είχαν κλείσει είτε είχε συρρικνωθεί η λειτουργία τους: το Αμαλία Φλέμινγκ, η Παμμακάριστος και το Δυτικής Αττικής, τα οποία νοσηλεύουν περιστατικά Covid και οι ίδιοι οι γιατροί ανακοίνωσαν είτε ότι δεν έχουν πνευμονολόγο (για την Παμμακάριστο), είτε ότι δεν έχουν καν αναισθησιολόγο (για το Δυτικής Αττικής) είτε ότι δεν επαρκεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό (και στα 3 νοσοκομεία). Επίσης, δεν έχουν ειδικευόμενους γιατρούς. Η ίδια κατάσταση παρατηρείται και στο ΑΤΤΙΚΟΝ και στο ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ. Σε όλα τα νοσοκομεία, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος διασποράς του ιού! Ξεκινούν την εφημερία τους χωρίς να έχουν κενό κρεβάτι Επίσης, δεν έχει επιστρατευθεί ο ιδιωτικός τομέας χωρίς όρους, όμως. Σήμερα, ο υπουργός ζήτησε, με επιστολή, του να ενημερωθεί πόσα κρεβάτια διαθέτει ο ιδιωτικός τομέας. Δεν το γνωρίζουμε μέχρι τώρα».
Σχετικά με τον αριθμό των κλινών του ιδιωτικού τομέα, το libre ρώτησε τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, ο οποίος δεν ήταν ενήμερος για τον ακριβή αριθμό κλινών.
- «Βρίσκουμε τα στοιχεία που εισάγονται κάθε μέρα στο σύστημα», μας είπε ο αναπληρωτής υπουργός.
Απαντώντας στο ερώτημα αν οι κλίνες ΜΕΘ στο δημόσιο τομέα γεμίσουν, θα διατεθούν κλίνες ΜΕΘ και από τον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Κοντοζαμάνης, είπε:
- «Ό,τι χρειαστεί, θα γίνει. Υπάρχει Plan B αλλά πιστεύω ότι δε θα χρειαστεί».
Γιαννάκος: Ο ιδιωτικός τομέας δε βοηθά ανάλογα με τις επείγουσες περιστάσεις
“Ανακοινώθηκε ότι δύο νοσοκομεία, το ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ και το Τζάνειο, θα λειτουργούν ως νοσοκομεία για περιστατικά Covid. Κατά την άποψή μας, αυτό είναι λάθος. Θα έπρεπε κάθε νοσοκομείο να έχει οριοθετήσει συγκεκριμένο αριθμό Covid ασθενών, τον οποίο θα νοσηλεύει με απόλυτη ασφάλεια, ώστε να μην μετατρέπονται σε νοσοκομεία μιας νόσου. Επίσης, θα έπρεπε και ο ιδιωτικός τομέας να συμβάλλει στη νοσηλεία περιστατικών κοροναϊού, αντί να δέχεται μόνο γενικά περιστατικά. Μόνο για να πλουτίζει είναι ο ιδιωτικός τομέας; Γιατί μόνο ο δημόσιος τομέας και οι Δημόσιες ΜΕΘ να νοσηλεύουν περιστατικά κοροναϊού; τονίζει ο κ. Γιαννάκος“
Και προσθέτει:
«Τα δύο νοσοκομεία, το ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ και το Τζάνειο, που ενημερωθήκαμε ότι θα νοσηλεύουν μόνο περιστατικά κοροναϊού δεν έχουν λάβει έως τώρα σαφείς εντολές. Ακριβώς το αντίθετο: το ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ, τη Δευτέρα, θα κάνει γενική εφημερία! Αυτές τις εντολές έχει λάβει, παρά τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί. Στη βόρεια περιοχή της Αθήνας, δεν υπάρχει άλλο νοσοκομείο για γενικά περιστατικά. Το Αμαλία Φλέμινγκ έχει γίνει ήδη νοσοκομείο για περιστατικά Covid και το μοναδικό γενικό που είχαμε (το ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ) το κάναμε και αυτό για Covid! Παρόλα αυτά, τη Δευτέρα, θα έχει εφημερία γενικών περιστατικών. Το ίδιο ακριβώς, συμβαίνει και με το Τζάνειο, παρόλο που έχει δοθεί εντολή να αφορά μόνο περιστατικά Covid: τη Δευτέρα, και αυτό θα έχει εφημερία για γενικά περιστατικά! Ακόμα δεν έχει γίνει σοβαρός σχεδιασμός! Παρά τις εξαγγελίες νέων μέτρων, δεν υπάρχει σχέδιο! Δεν γνωρίζουμε εάν αύριο δοθεί νέα οδηγία. Μέχρι στιγμής, ό,τι ξέρουν τα νοσοκομεία είναι ότι θα κάνουν και γενικές εφημερίες και θα είναι και μόνο Covid… Ακόμα και αν αύριο δοθούν άλλες οδηγίες, όλη αυτή η κατάσταση δείχνει ένα σχεδιασμό «του ποδαριού»! Δεν υπάρχει σοβαρό σχέδιο της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του τρίτου κύματος της πανδημίας».