Ερωτηματικά για τα τεστ COVID: Καταγγελία για κεντρική εντολή να γίνονται σε συγκεκριμένο ιδιώτη – Εμπλοκή Μαγιορκίνη – Τι απαντά ο καθηγητής

Ερωτηματικά για τα τεστ COVID: Καταγγελία για κεντρική εντολή να γίνονται σε συγκεκριμένο ιδιώτη – Εμπλοκή Μαγιορκίνη – Τι απαντά ο καθηγητής

Από τη στιγμή που το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας δήλωνε αδυναμία για νέους μοριακούς ελέγχους για τον κοροναϊό, ήταν θέμα χρόνου να αναδειχθούν και άλλα ζητήματα που να σχετίζονται με την υπόθεση. Εδώ και δύο ημέρες όμως μια ιστορία με ενδιαφέρουσες απολήξεις έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται…

Όλα ξεκίνησαν από την αποκάλυψη εγγράφου που ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής απηύθυνε στους διοικητές των νοσοκομείων της περιφέρειάς του (η 1η ΥΠΕ καλύπτει το κέντρο της Αθήνας και όχι μόνον, άρα μιλάμε για τον «Ευαγγελισμό», τα Νοσοκομεία Παίδων, «Άγιο Σάββα», «Ιπποκράτειο», «Λαϊκό», «Γ. Γεννηματάς», ΚΑΤ, «Σισμανόγλειο» και «Αμ. Φλέμινγκ», «Σωτηρία» κ.α.). Και, κατ’ επέκταση τα εκατομμύρια των Αθηναίων και ό,τι ελέγχους απαιτηθούν σε αυτούς…

Έγγραφο – «φωτιά»

Συγκεκριμένα, το έγγραφο του διοικητή της 1ης ΥΠΕ, που δημοσιοποίησε η συνδικαλιστική παράταξη ΜΕΤΑ Υγειονομικών της ΠΟΕΔΗΝ (πρόκειται για συνδικαλιστές που πρόσκεινται στη Λαϊκή Ενότητα), αναφέρει τα εξής, με ημερομηνία 2 Σεπτεμβρίου:

«Σε συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας (2.9.2020) με τους Διοικητές των Νοσοκομείων και τους Επιστημονικά Υπευθύνους των Κέντρων Υγείας Αναφοράς, σας αποστέλλουμε συνημμένα στοιχεία του Διαγνωστικού Κέντρου (σ.σ. ακολουθεί η επωνυμία του Κέντρου) εν όψει διερευνήσεων σύναψης Σύμβασης για τους μοριακούς εργαστηριακούς ελέγχους για COVID-19 των δειγμάτων που θα αποστέλλονται από τις Δομές Ευθύνης σας».

Μετά από αυτό, «η Διοίκηση της 1ης ΥΠΕ θα πρέπει να εξηγήσει πως δικαιολογεί την κοινοποίηση των στοιχείων μιας μόνο εταιρίας ώστε να διερευνήσουν, όπως αναφέρει στο έγγραφό της, τα νοσοκομεία την δυνατότητα σύναψης συμβάσεων», σχολίαζε το ΜΕΤΑ υγειονομικών που συνόδευε τη δημοσιοποίηση του εγγράφου στην ιστοσελίδα του (ygeionomikoi.gr.) με την πληροφορία ότι εκτός από το ΕΚΕΑ, και το ΠΑΣΤΕΡ δήλωσε αδυναμία πραγματοποίησης τεστ. [περισσότερα δες ΕΔΩ].

Η αδυναμία του ελληνικού κράτους και του υπουργείου Υγείας να προετοιμασθούν και να εξασφαλίσουν ίδια μέσα σε μια υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε εδώ και ένα εξάμηνο, είναι, προφανώς, το πρώτο συμπέρασμα.

Υπάρχουν όμως και κάποιες άλλες ενδιαφέρουσες πτυχές του θέματος, έτσι όπως αναδεικνύονται και από δύο εφημερίδες, την «Αυγή» που το έχει βασικό της θέμα, με τίτλο, «Σπρώχνουν τα τεστ στα δικά τους παιδιά», και την «Εφημερίδα των Συντακτών», με τίτλο, «Το υπουργείο Υγείας προωθεί ιδιωτικό διαγνωστικό όμιλο».

37 ευρώ «καπέλο»

Στους έξι μήνες που μεσολάβησαν, η κυβέρνηση δεν φρόντισε να εξοπλίσει το ΕΚΕΑ, επισημαίνει στο ρεπορτάζ της η «Αυγή» και ο Παναγιώτης Αντωνογιαννάκης. Ενώ η «Εφημερίδα των Συντακτών» και η Ντάνι Βέργου σημειώνουν:

«6,5 μήνες μετά το πρώτο κρούσμα Covid-19 και σε ώρα αιχμής της πανδημίας, η χώρα δεν διαθέτει οργανωμένο σχέδιο για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού…».

Και τα δύο ρεπορτάζ αναφέρουν όμως και κάτι ακόμη: ότι το αρμόδιο υπουργείο δεν αποφασίζει να επιτάξει τα τεστ του ιδιωτικού τομέα, όπως είχε δεσμευτεί ότι θα πράξει σε περίπτωση ανάγκης, αντιθέτως «κάνει δώρο σε έναν ιδιώτη τους μοριακούς ελέγχους…».

Συναφές με το παραπάνω είναι το κόστος που θα πληρώσουν οι πολίτες από την έλλειψη προετοιμασίας των υπευθύνων: Ο όμιλος θα πληρώνεται 50 ευρώ το τεστ», αναφέρει η «Εφ. των Συντακτών», επικαλούμενη το διοικητή της 1ης ΥΠΕ. Αυτό είναι το κόστος και στο Παστέρ, όμως το ΕΚΠΑ χρεώνει 35 ευρώ και το ΕΚΕΑ, 13. Συνεπώς πληρώνουμε -γιατί εμείς πληρώνουμε- έως και 37 ευρώ «καπέλο»…

Ο Γκ. Μαγιορκίνης “χάθηκε” από ιστοσελίδα και συνέντευξη Τύπου

Ένα ξεχωριστό θέμα όμως είναι το ποιος ήταν ο επιστημονικός υπεύθυνος του ενός και μοναδικού διαγωνιστικού κέντρου που…. συστήνει η μεγαλύτερη Υγειονομική Περιφέρεια της χώρας. Πρόκειται για τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ που επικαλούνται την ιστοσελίδα του διαγνωστικού ομίλου (με τα 23 διαγνωστικά κέντρα στην Αττική κι άλλα 54 στην υπόλοιπη χώρα).

«Εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (Μοριακοί Βιολόγοι) υπό την επιστημονική υπευθυνότητα του Επίκουρου καθηγητή Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ κύριου Μαγιορκίνη Γκίκα επιμελούνται την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων», αναφερόταν στον ιστότοπο.

Γράφουμε πως «αναφερόταν» το όνομα του κ. Μαγιορκίνη γιατί από προχθές που διέρρευσε το έγγραφο, εξαφανίστηκε και το όνομά του από την ιστοσελίδα του ιδιωτικού διαγνωστικού κέντρου. Εμπλοκή που πιθανότατα εξηγεί και την απουσία Μαγιορκίνη από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Η «Εφ. των Συντακτών» επικοινώνησε πάντως με τον καθηγητή που δήλωσε στην εφημερίδα τα εξής:

«Συνεργάστηκα για τρία χρόνια και αναγκάστηκα να διακόψω στα τέλη Αυγούστου, για να μην υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων λόγω της ανάληψης  της θέσης του εκπροσώπου Υγείας για το νέο κορονοϊό».

Παρότι είναι σχετικά ασαφές το «τέλη Αυγούστου», γίνεται με καθυστέρηση η διόρθωση στην ιστοσελίδα του διαγνωστικού ομίλου για τον ιδιαιτέρως ταλαντούχο επιστήμονα, που έχει ήδη καταγράψει μια λαμπρή επιστημονική, ερευνητική και ακαδημαϊκή καριέρα, εδώ και στο εξωτερικό. Σε κάθε περίπτωση πάντως, τέτοια ζητήματα δεν αντιμετωπίζονται με μια απλή απουσία από την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, αλλά με διαφάνεια και μόνον.

Π. Στάθης: Ρωτήστε το υπουργείο Υγείας

Ένα ξεχωριστό ζήτημα είναι γιατί επελέγη ΜΙΑ εταιρεία: εδώ απαντήσεις δίνει στην «Εφ. των Συντακτών» ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ: ο Παναγιώτης Στάθης -ναι, ο παλαιός εκπρόσωπος της Αστυνομίας, που αποστρατεύθηκε με το βαθμό του αντιστράτηγου- δηλώνει πως δεν ήταν δική του απόφαση, αλλά του υπουργείου Υγείας, με εντολές άνωθεν, όπως αναφέρει.

«Υπήρξε καθοδήγηση από το υπουργείο Υγείας να διοχετευτούν τα τεστ στο συγκεκριμένο διαγνωστικό όμιλο. Το υπουργείο πραγματοποίησε τη διαπραγμάτευση», ξεκαθαρίζει ο Π. Στάθης –και είναι σαφές ότι δεν θέλει να αναλάβει τις ευθύνες άλλων (αν πιστέψουμε τη δική του εκδοχή). Κατά συνέπεια, είναι προφανές ότι το υπουργείο οφείλει απαντήσεις σήμερα…  

Ενώ ο Π. Στάθης μιλά και για τη γενικότερη κατάσταση των δημόσιων κέντρων: «Υπήρξε θέμα με το ΕΚΕΑ (…) το ΕΚΠΑ δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος, ενώ το Παστέρ από τη μία δεν έχει αντιδραστήρια και από την άλλη δεν έχει εξοφληθεί για τα τεστ των προηγούμενων μηνών από τα νοσοκομεία».

Με τον κ. Στάθη να επισημαίνει επιπλέον, «δυστυχώς, δεν υπάρχει επιτελική και στρατηγική σκέψη, οργάνωση, κεντρικός σχεδιασμός».

Και ο επικεφαλής της 1ης ΥΠΕ, ένας άνθρωπος που ξέρει καλά από επιτελικές θέσεις και διαχείρισης κρίσεων, κορυφώνει την κριτική του αναφέροντας ότι «ήταν δεδομένη η αύξηση των κρουσμάτων με το άνοιγμα του τουρισμού. Δεν μπορείς να πηγαίνεις σε μια τέτοια κατάσταση χωρίς να έχεις αποθέματα στις αποθήκες σου…».

Νίκος Παπαδημητρίου

Σχετικά Άρθρα