Κλιμάκωση: Η Άγκυρα απαιτεί συγγνώμη από το Παρίσι – Οι προκλήσεις της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής
Συνέχεια στη σφοδρή σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας με φόντο την Ανατολική Μεσόγειο δίνει η Άγκυρα. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε την Πέμπτη ότι περιμένει από το Παρίσι «να ζητήσει συγγνώμη» για το πρόσφατο περιστατικό μεταξύ πλοίων των δύο χωρών, το οποίο είχε προκαλέσει και οξεία γαλλοτουρκική αντιπαράθεση στο ΝΑΤΟ.
Υπενθυμίζεται ότι το Παρίσι είχε καταγγείλει τότε πως γαλλική φρεγάτα που επιδίωκε να προσδιορίσει την ταυτότητα ενός φορτηγού πλοίου ύποπτου για μεταφορά όπλων προς τη Λιβύη, αποτέλεσε αντικείμενο μιας «εξαιρετικά επιθετικής ενέργειας» εκ μέρους τουρκικών πλοίων.
Μάλιστα, η Γαλλίδα υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί είχε θέσει το συμβάν κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ενώ είχε εξαγγελθεί έρευνα για τη διαλεύκανσή του.
Το ζήτημα της Λιβύης έχει ανεβάσει στα ύψη τους τόνους μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας, με τις δύο πλευρές να συγκρούονται το τελευταίο διάστημα συνεχώς και σε επίπεδο κορυφής, με εκατέρωθεν δηλώσεις από τους προέδρους Μακρόν και Ερντογάν.
Τα ελληνοτουρκικά και τουρκικές προκλήσεις στη Σύνοδο της ΕΕ
Εν τω μεταξύ οι προκλήσεις της Τουρκίας και τόσο όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και και οι διεκδικήσεις στην αν. Μεσόγειο αναμένεται να τεθούν στην επικείμενη σύνοδο Κορυφής. Η γερμανική πλευρά θα ήθελε επίσης την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, με την εμπλοκή και του ΟΗΕ, κρίνοντας ότι οι κυρώσεις δεν επαρκούν ως αντίδραση στις ενέργειες της Τουρκίας.
Τον προβληματισμό της για τις εξελίξεις στην περιοχή εξέφρασε χθες η Αγκελα Μέρκελ, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών της στο Bundestag με αφορμή την έναρξη της γερμανικής προεδρίας της Ε.Ε. Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια συνεκτική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία, η οποία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις στενές σχέσεις και τις αλληλεξαρτήσεις μεταξύ των δύο μερών, χωρίς όμως να αγνοεί τα σημαντικά σημεία τριβής. «Εχουμε να ασκήσουμε κριτική για πολλά θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και τώρα έχουμε το επιβαρυντικό στοιχείο ότι η Τουρκία διεξάγει γεωτρήσεις ανοιχτά της Ελλάδας και της Κύπρου, για τις οποίες υπάρχει μεγάλη αντιπαράθεση», είπε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πρόσφατο περιστατικό παρενόχλησης γαλλικής φρεγάτας από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό ανοιχτά της Λιβύης. «Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε τέτοια περιστατικά μεταξύ των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ», ανέφερε, χαρακτηρίζοντας το επεισόδιο «πολύ σοβαρό».
Σχετικά με το μεταναστευτικό, ερωτηθείσα από βουλευτή των Πρασίνων, η κ. Μέρκελ είπε ότι θεωρεί «πολύ σημαντικό να καταφέρουμε να συντονίσουμε καλύτερα τις διασώσεις. Πρέπει να εμποδίσουμε να βρίσκονται άνθρωποι σε τέτοιες επικίνδυνες καταστάσεις. Μοιραζόμαστε την ανησυχία για όσα διαδραματίζονται στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας ή στη Μεσόγειο». Η καγκελάριος δήλωσε σχετικά: «Αυτό που ζήσαμε στην Τουρκία ήταν στην ουσία πολιτική στην πλάτη των προσφύγων».
Σε ένα άλλο μέτωπο με το οποίο θα καταπιαστεί η γερμανική προεδρία, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε χθες στο γερμανικό κοινοβούλιο ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να είναι έτοιμη για το ενδεχόμενο αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ενιαία αγορά χωρίς νέα εμπορική συμφωνία στο τέλος του έτους, ενώ τη γερμανική προεδρία θα απασχολήσουν επίσης οι σχέσεις της Ε.Ε. με ΗΠΑ και Κίνα.