Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο εντός και εκτός Βουλής
Παρά τις καθολικές αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί από περιβαλλοντικά κινήματα, συλλογικότητες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, επιστημονικούς φορείς, επαγγελματικά σωματεία, χιλιάδες πολίτες και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και παρά τα μαζικά αιτήματα για την απόσυρσή του, η κυβέρνηση προχωρά αύριο στην ψήφιση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη που επιφέρει σημαντική επιδείνωση στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας.
Ο επιπτώσεις όμως πέρα της καταστροφής του περιβάλλοντος ενδέχεται να έχει και ευρύτερες επιπτώσεις διότι σε πολλά σημεία του κρίνεται αντισυνταγματικό, αντιβαίνει σε αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και παραβιάζει το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο μέσω των διεθνών συνθηκών που έχει υπογράψει η χώρα μας. Επισήμανση που διατυπώθηκε και από τον Συνήγορο του Πολίτη και από εξοικειωμένους με το περιβαλλοντικό δίκαιο επιστημονικούς φορείς και οργανώσεις.
Τα πυρά που συγκέντρωσε το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο, το οποίο έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου, δεν αφορούν μόνο το «άνοιγμα» των προστατευόμενων για τη βιοποικιλότητά τους περιοχών σε βαριές επενδύσεις μέσω της υπεραπλοποίησης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, αλλά και πληθώρα άλλων διατάξεων που περιλαμβάνονται σε αυτό.
Με ταχυδακτυλουργικές μεθοδεύσεις το υπουργείο Περιβάλλοντος έφερε προς ψήφιση ένα καίριας σημασίας νομοθέτημα, έπειτα από μια ολιγοήμερη διαβούλευση, σε μια υπολειτουργούσα λόγω κορονοϊού Βουλή που -κατά τα λοιπά- παρέμενε ανοιχτή μόνο για ζητήματα που αφορούσαν την πανδημία.
Αποκορύφωμα αυτών των μεθοδεύσεων ήταν η κίνηση του Κωστή Χατζηδάκη να καταθέσει το νομοσχέδιο στην τελική μορφή του μόλις μία εβδομάδα πριν από την ψήφισή του με περίπου διπλάσια άρθρα σε σχέση με το σχέδιο που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Αφησε έτσι μηδαμινά περιθώρια σε αρμόδιους, εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους φορείς να εκφράσουν ολοκληρωμένη άποψη επί του συνόλου του.
Εξοβελισμός των ειδικών
Ακόμα χειρότερα σε μια εποχή που, εξαιτίας της πανδημίας, η κυβέρνηση λαμβάνει αποφάσεις επικαλούμενη τη γνώμη των «ειδικών» της υγείας, εξοβελίζει από τον δημόσιο διάλογο για ένα περιβαλλοντικό νομοσχέδιο τους «ειδικούς» για το περιβάλλον και την επιστημονικά τεκμηριωμένη εναντίωσή τους σε αυτό.
Ετσι αποκλείστηκαν από τη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο κατά τη διάρκεια της ακρόασης των φορέων στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, μεταξύ άλλων, η επιτροπή του Δικτύου Φύση 2000, που αποτελεί τον επιστημονικό σύμβουλο της πολιτείας για τη βιοποικιλότητα, οι δασοπόνοι, οι μηχανικοί περιβάλλοντος, οι σύλλογοι χωροτακτών και πολεοδόμων, ο σύλλογος εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ), η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και η ΜΚΟ Καλλιστώ.
Αλλά και κατά το προπαρασκευαστικό στάδιο του νομοσχεδίου ο Κ. Χατζηδάκης αρνήθηκε να συναντηθεί με τους εργαζόμενους στους ΦΔΠΠ, απαξιώνοντας παντελώς την 14ετή εμπειρία τους και την επιστημονική τους γνώση, αλλά και με το συντονιστικό όργανο των προέδρων των ΦΔΠΠ που στην συντριπτική τους πλειονότητα είναι πανεπιστημιακοί με πολύχρονη εμπειρία στη διοίκηση των προστατευόμενων περιοχών.
Κατ’ ανάλογο τρόπο θεωρήθηκε περιττή ακόμα και η γνωμοδότηση των αρμόδιων υπηρεσιών του ίδιου του υπουργείου (Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας – Τμήμα Βιοποικιλότητας και Προστατευόμενων Περιοχών), αλλά και της Επιτροπής Φύση 2000.
Υπό αυτούς τους χειρισμούς προκειμένου να περάσει το εγκληματικό για το περιβάλλον νομοσχέδιο με διαδικασίες-εξπρές, ήταν σχεδόν αναμενόμενη η αδιαλλαξία της κυβέρνησης και του Κ. Χατζηδάκη απέναντι στα αιτήματα για απόσυρση και επανεξέταση του νομοσχεδίου από το σύνολο των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των οικολογικών κινημάτων της χώρας.
Μόνον ο ΣΕΒ επικροτεί
Πέραν της γενικής κατακραυγής, ελάχιστοι – αλλά ενδεικτικοί- ήταν οι φορείς που επικρότησαν το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, αλλά ζήτησαν επιπλέον διευκολύνσεις.
Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) έκανε λόγο για ένα σημαντικό νομοσχέδιο που είναι στη σωστή κατεύθυνση και ζήτησε περαιτέρω διευκολύνσεις για την αδειοδότηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη σύσφιγξη των χρόνων που απαιτούνται για τις αδειοδοτήσεις συνολικά, ενώ ζήτησε να μη θεωρούνται επουδενί ασύμβατες οι εξορυκτικές δραστηριότητες και οι δραστηριότητες ΑΠΕ στις ζώνες ειδικής προστασίας των περιοχών Νatura.
Η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης κινείται σε θετική κατεύθυνση και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης των ΑΠΕ, σύμφωνα με την Ελληνική Επιστημονική Ενωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) που αποτελεί τον βραχίονα του αιολικού λόμπι στην Ελλάδα. Και ζήτησε να μην ορίζονται κάποιες τεράστιες εκτάσεις a priori ζώνες αποκλεισμού των ΑΠΕ.
Να μην αποκλείονται οι εξορυκτικές δραστηριότητες από τους πυρήνες των προστατευόμενων περιοχών ζήτησε ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων. Ωστόσο διαπιστώνει… σύγκρουση συμφερόντων στην ασύδοτη εκμετάλλευση της δημόσιας γης.
Ετσι θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να χωροθετούνται αιολικά πάρκα μέσα σε λατομικές περιοχές ή σε μεταλλευτικές παραχωρήσεις και πλησίον πιθανόν κοιτασμάτων. «Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος συγκρούσεως δραστηριοτήτων και απώλειας ορυκτών πόρων» αναφέρει.
Την αντίθεσή τους στην ψήφιση του αντι-περιβαλλοντικού νομοσχεδίου Χατζηδάκη θα εκφράσουν σήμερα στις 6 μ.μ. περιβαλλοντικά κινήματα και δεκάδες συλλογικότητες από ολόκληρη τη χώρα. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα μπροστά στη Βουλή και στον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη, τον Βόλο, την Κρήτη, τα Τρίκαλα, τη Χαλκίδα, την Καρδίτσα και σε άλλες πόλεις και περιοχές της χώρας.