ΚΙΝ.ΑΛ: “Βλέπουν” εκλογές τον Σεπτέμβριο- Εντείνουν την αντιπολιτευτική τακτική- Ο σχεδιασμός Γεννηματά, το συνέδριο και οι διεκδικητές
Ιδιαίτερα πιθανή θεωρεί η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες από τον πρωθυπουργό, με “στόχο” να συμβεί κάτι τέτοιο τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο του “παράθυρου ευκαιρίας” που, όπως αναφέρουν κορυφαία στελέχη του, θα δημιουργηθεί με το τέλος των εμβολιασμών και την κανονικότητά της θερινής περιόδου και του τουρισμού, και, από την άλλη, πριν τον Οκτώβριο που θα αναδειχθούν τα οικονομικά προβλήματα.
Όπως αναφέρουν στο libre συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, με αυτή την πιθανότητα θα ξεδιπλωθεί το επόμενο διάστημα ο σχεδιασμός του κινήματος, προμετωπίδα του οποίου θα είναι η ενίσχυση της αντιπολιτευτικής τακτικής με “αντιδεξιό πρόσημο”. Για την επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛ κάτι τέτοιο θεωρείται περίπου ως όρος πολιτικής επιβίωσης και συσπείρωσης του εκλογικού ακροατηρίου σε μια διπλή προσπάθεια: αφενός να συγκρατηθούν διαρροές προς τον ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου να κατοχυρωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο χώρος του κέντρου και να αξιοποιηθεί, όπως λένε, η δεξιά στροφή της κυβέρνησης με αφορμή και τα τελευταία γεγονότα.
Σχετικά με τα τελευταία, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης παύει να είναι πλέον στο απυρόβλητο της κριτικής του ΚΙΝ.ΑΛ, αν και επιχειρείται by pass με εστίαση της κριτικής προσωπικά στον πρωθυπουργό.
Η τακτική Γεννηματά αποσκοπεί παράλληλα και στην ανάδειξη της δικής της πολιτικής ταυτότητας σε αντιδιαστολή με τον προφιλ περί μιας σύμπλευσης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που προβάλλει ο επίδοξος διεκδικητής της ηγεσίας Ανδρέας Λοβέρδος. Όλα θα κριθούν στο συνέδριο που είναι προγραμματισμένο για τον Νοέμβριο κι εκεί θα γίνει το μεγάλο “ξεκαθάρισμα λογαριασμών”, το οποίο δεν αποκλείεται να θέσει σε κίνδυνο την διαταρραγμένη, ούτως ή άλλως, ενότητα του χώρου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κ. Γεννηματά φαίνεται να διαθέτει το προβάδισμα, όμως δεν αποκλείονται εκπλήξεις. Πλην του Ανδρέα Λοβέρδου που θα είναι υποψήφιος, υπάρχουν και άλλα πρόσωπα που έχουν αρχικώς αποφασίσει να διεκδικήσουν την ηγεσία. Όπως ο Χάρης Καστανίδης, πρόσωπο που χαίρει εκτίμησης στο εκλογικό ακροατήριο του ΚΙΝ.ΑΛ λόγω της πολιτικής συνέπειας και σοβαρότητας που εκπέμπει αλλά και της διεισδυτικότητας που διαθέτει στο “παπανδρεϊκό” ακροατήριο. Πιθανότατη θεωρείται η υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ δεν πρέπει να αποκλείεται κι αυτή του Παύλου Γερουλάνου. Όλοι αυτοί συγκλίνουν στην ανάγκη να μην υπάρξει η παραμικρή χαραμάδα για συνεργασία με τη Ν.Δ, κάτι που έχει καταστήσει σαφές και ο Γιώργος Παπανδρέου που παραμένει μεν σιωπηλός αλλά παρακολουθεί τις διεργασίες.
Το ζήτημα που απασχολεί, βεβαίως, αρκετούς είναι τι θα συμβεί εάν προηγηθούν πρόωρες εκλογές του συνεδρίου. Στην περίπτωση αυτή η Φώφη Γεννηματά φαίνεται πως έχει καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τη Ν.Δ, ακόμα και εάν προκύψει τέτοιο δίλημμα μετά από μία νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρώτη αναμέτρηση με απλή αναλογική αλλά χωρίς να έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση. “Αποκλείεται κάτι τέτοιο”, δηλώνουν ευθέως συνεργάτες της επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛ, παραπέμποντας μάλιστα στις δηλώσεις Μητσοτάκη πως οι εκλογές θα είναι διπλές και δεν πρόκειται εκείνος να δεχθεί οιοδήποτε σχήμα κυβερνητικής συνεργασίας. Μοναδική, ίσως, περίπτωση να ανατραπεί κάτι τέτοιο, αναφέρουν, θα ήταν μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην οποία θα συμμετείχε και ο ΣΥΡΙΖΑ.