Κατρούγκαλος: Η συμφωνία με τη Γαλλία, μας εμπλέκει για πρώτη φορά και στην ενδοαραβική σύγκρουση
«Πρέπει να έχουμε αξιόμαχες ένοπλες δυνάμεις, αυτό είναι δεδομένο. Αυτό όμως πρέπει να γίνεται με προγραμματισμό, πρέπει να ξέρουμε που να επενδύσουμε και να μην μπαίνουμε σε μια κούρσα εξοπλισμών. Θα πρέπει οι δαπάνες να είναι τέτοιες που να μην γονατίζουν την οικονομία. Ο αμυντικός προϋπολογισμός του 2021 είναι 40% μεγαλύτερος, ενώ ο προϋπολογισμός για την υγεία είναι κατά 12% μικρότερος. Δεν είναι παράδοξο που έχουμε το δεύτερο χειρότερο ρεκόρ θανάτων στην Ευρώπη ανά εκατομμύριο πολιτών», δήλωσε Στο Κόκκινο, ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος.
Όπως τόνισε μιλώντας στον Γιώργο Τραπεζιώτη, ο τομεάρχης εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, «η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, είναι συμφωνία που εμείς ξεκινήσαμε να διαπραγματευόμαστε. Κι αυτό είναι ορθό γιατί έχουμε κοινά συμφέροντα. Η συμφωνία όμως που έφερε μετά από πολλές αμφιταλαντεύσεις στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή έχει δυο σοβαρά προβλήματα.
Αγωγή Τσίπρα σε Παπαχρήστο, ΝΕΑ, ΜEGA – Τι έγινε στην δίκη – Δηλώσεις Καμπαγιάννη, Μαντζουράνη
Εξαιρεί ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα από την βοήθεια που θα πρέπει να μας δώσουν οι Γάλλοι – η βοήθεια αφορά μόνο την επικράτεια – κι αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο πρόβλημα είναι η πρόβλεψη εκστρατευτικού σώματος στην υποσαχάρια Αφρική. Αυτό ανατρέπει μια πάγια θέση της χώρας μας στην εξωτερική πολιτική. Ότι δηλαδή είμαστε μια φιλειρηνική χώρα που εξάγει σταθερότητα. Με τη συμφωνία αυτή στέλνουμε δυνάμεις μας σε εμπόλεμες ζώνες. Εμπλεκόμαστε για πρώτη φορά και σε μια ενδοαραβική σύγκρουση ανάμεσα σε Σιίτες και Σουνίτες – γιατί η συμφωνία προβλέπει και αποστολές στη Σαουδική Αραβία, όχι μόνο στο Σαχέλ».
Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο εντούτοις, «οι συμφωνίες αυτού του τύπου αλλάζουν όμως. Έχουν τέτοιες προβλέψεις αναθεώρησης. Στη συμφωνία αυτή υπάρχει το άρθρο 31 που δίνει αυτή τη δυνατότητα, κάτι που υπογράμμισε και ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή. Ο θεσμικός δίαυλος είναι ανοικτός και για αυτό το λόγο τον επικαλούμαστε».
Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως «ο κ. Μητσοτάκης εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών με μικροκομματικά, μικροπολιτικά κριτήρια. Δεν είναι μόνο τα μνημόνια συνεργασίας που αποφεύγει να κυρώσει στη Βουλή. Είναι και η προσπάθεια που κάνει να αποκρύψει ακόμη και τις επισκέψεις Βορειομακεδόνων
στη χώρα, όπως έγινε και με την επίσκεψη του προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, κ. Πενταρόφσκι».