Καθηγητές και διοικητικοί του ΑΠΘ κατά των Πρυτανικών Αρχών

Καθηγητές και διοικητικοί του ΑΠΘ κατά των Πρυτανικών Αρχών

Μετά την προχθεσινή ανακοίνωση των Πρυτανικών Αρχών του ΑΠΘ, η ανοικτή επιστολή του ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ ο Σύλλογος Διοικητικών ΑΠΘ σχολιάζει το όργιο καταστολής, όπως το ονομάζει, κατά το οποίο εκατοντάδες οπλισμένοι και με πλήρη εξάρτυση αστυνομικοί έσπρωξαν, έδειραν, ψέκασαν χημικά και έριξαν κρότου-λάμψης ενάντια σε φοιτητές και εργαζόμενους.

Ο Σύλλογος κατηγορεί τις πρυτανικές αρχές πως αντί να απαντήσουν στις «αγωνίες των φοιτητών που διαμαρτύρονται και διεκδικούν ασφαλές άνοιγμα των σχολών», ή τους εργαζόμενους, που «πάντα διαμαρτύρονται και διεκδικούν συντεταγμένα, οργανωμένα και σύμφωνα με τις συλλογικές μας διαδικασίες», αυτές επέλεξαν «τον δρόμο της επιβολής».

Εισήγηση Λοιμωξιολόγων: Παράταση lockdown στην Αττική

Στον ίδιο τόνο και η ανακοίνωση διδασκόντων/ουσών του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ. Εκεί, οι καθηγητές και οι καθηγητές εκράζουν τη συμπαράστασή τους στους συλληφθέντες/στις συλληφθείσες και ζητούν την άμεση απαλλαγή τους από τις κατηγορίες που τους έχουν αποδοθεί. Οι καθηγητές στηρίζουν πλήρως την αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Θεάτρου κ. Ριτσάτου, «η οποία υπερασπίστηκε με το σώμα της και το ήθος της τους φοιτητές και τις φοιτήτριες».

Αναλυτικά οι δύο ανακοινώσεις, ενώ ακόμα παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε και την αρχική αντίδραση, αυτή των πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ:

Η ανοικτή επιστολή του ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ

Κύριοι πρυτάνεις,

Με την τελευταία σας ανακοίνωση, εμφανίζετε εαυτούς ως υπερασπιστές της ακαδημαϊκής κοινότητας και μιλάτε και στο όνομα των εργαζομένων.

Σας λέμε: Όχι στο δικό μας όνομα. Το όργιο καταστολής που ζήσαμε προχτές, με εκατοντάδες οπλισμένους και με πλήρη εξάρτυση αστυνομικούς να σπρώχνουν, να δέρνουν, να ψεκάζουν χημικά, να ρίχνουν κρότου – λάμψης ενάντια σε φοιτητές και εργαζόμενους, προκαλεί αποστροφή, αγανάκτηση, οργή.

Οι πραιτωριανοί που έκαναν επιδρομή στο ΑΠΘ και έδειραν όποιον και όποια βρήκαν μπροστά τους, που έκαναν συλλήψεις ακόμα και στον σωρό, που δεν έδιναν λόγο σε κανέναν παρά τις επίμονες ερωτήσεις εκλεγμένων μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας και του κοινοβουλίου, δεν θα νομιμοποιηθούν ούτε θα δικαιολογηθούν στο όνομά μας. Οι επικεφαλής τους, από τη διμοιρία – στο σώμα – σε ολόκληρη την επιχείρηση, ακόμα και η εισαγγελέας που υποτίθεται ότι επέβλεπε, δήλωσαν όλοι αναρμόδιοι να δώσουν κάποια εξήγηση και παρέπεμπαν σε άνωθεν εντολές! Εντολές που εσείς προκαλέσατε.

Στην επιστολή σας αναφέρετε ότι εσείς ενημερώσατε τον Εισαγγελέα Υπηρεσίας, εσείς επανήλθατε με νέα ενημέρωση για να μας πείτε στο τέλος ότι «…η παρέμβαση της Πολιτείας έγινε αυτεπάγγελτα, με σκοπό την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας…» Προσπαθείτε να αποσείσετε από πάνω σας την ευθύνη για την επιλογή σας να βάλετε τα ΜΑΤ στο πανεπιστήμιο (μιλώντας για αυτεπάγγελτη παρέμβαση), δεν έχετε το θάρρος να αναγνωρίσετε ότι σκοπός δεν ήταν η αποκατάσταση της λειτουργίας (το κτήριο της διοίκησης παρέμεινε κατειλημμένο μετά τις προσαγωγές και την αποχώρηση της αστυνομίας), δεν παραδέχεστε επιτέλους – ανεξάρτητα από προθέσεις και διατυπώσεις – ότι το αποτέλεσμα ήταν να λειτουργήσετε ως «λαγοί» της εφαρμογής του νέου νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη (πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι που τον τύπωσαν…)

Αυτού του νόμου τα προεόρτια είδαμε προχτές. Η διαμαρτυρία δεν θα είναι ανεκτή, η άλλη άποψη θα αντιμετωπίζεται με ξύλο και χημικά, η πρόθεση να υπερασπιστούμε δικαιώματα, κατακτήσεις, ακόμα και την εργασιακή υπόσταση συναδέλφων μας, θα είναι εισιτήριο για το υπόγειο του αστυνομικού μεγάρου. Και όλα αυτά ενώ το αυτοδιοίκητό σας είναι σε πλήρη ισχύ και λειτουργία. Έτσι κι αλλιώς οι δυνάμεις καταστολής με τον ίδιο τρόπο δέρνουν…

Η επόμενη μέρα στο πανεπιστήμιο δεν θα είναι ποτέ η ίδια. Η πληγή στο σώμα της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΑΠΘ που εσείς προκαλέσατε, μένει χαραγμένη στη συνείδησή μας και σας κατατάσσει απέναντι. Γιατί, αντί να απαντήσετε στις αγωνίες των φοιτητών που διαμαρτύρονται και διεκδικούν ασφαλές άνοιγμα των σχολών – τις σπουδές και τη ζωή τους δηλαδή, αντί να σεβαστείτε τους εργαζόμενους που πάντα διαμαρτυρόμαστε και διεκδικούμε συντεταγμένα, οργανωμένα και σύμφωνα με τις συλλογικές μας διαδικασίες, εσείς επιλέξατε τον δρόμο της επιβολής. Επιλέξατε τον ρόλο του μάρτυρα κατηγορίας απέναντι στον φοιτητή που κρατούσε το πανό έξω από το κτήριο διοίκησης και βρέθηκε σιδηροδέσμιος, τραυματισμένος και κατηγορούμενος ακόμα και για φθορά περιουσίας. Επειδή διαδήλωνε έξω από το κτήριο διοίκησης!!!

Ένα θετικό πετύχατε, χωρίς να το θέλετε. Να μας πεισμώσετε, να μας συσπειρώσετε, να συμβάλετε στη μαζικότητα ενός κινήματος που θα φροντίσει ώστε και αυτός ο νόμος να μείνει στα χαρτιά, ενός κινήματος που θα βυθίσει στην ανυποληψία τους εμπνευστές και τους υπερασπιστές του. Το έχουμε κάνει στο παρελθόν, θα το ξανακάνουμε. Γιατί χορτάσαμε δημοκρατική λειτουργία του πανεπιστημίου με την εφαρμογή των νόμων αυτές τις μέρες.

Η ανακοίνωση διδασκόντων/ουσών του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ

Ως διδάσκουσες και διδάσκοντες του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ δηλώνουμε την αγανάκτηση και την έντονη διαμαρτυρία μας για την απαράδεκτη, αναίτια και βάναυση επέμβαση των ΜΑΤ και των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) στο ΑΠΘ, κατόπιν πρόσκλησης του Πρύτανη. 
Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που συμμετείχαν στην ειρηνική διεκδίκηση της ασφαλούς επιστροφής μας στις αίθουσες, έπειτα από έναν ολόκληρο χρόνο επιβεβλημένης υποβάθμισης των εκπαιδευτικών διαδικασιών, αντιμετωπίστηκαν, με ευθύνη των πρυτανικών αρχών, με επαίσχυντη βαρβαρότητα, με ρίψη χημικών και τελικά με τη σύλληψή τους. Τα γεγονότα της Δευτέρας 22 Φεβρουαρίου αποδεικνύουν, πέραν πάσης αμφιβολίας, τις συνέπειες για τις δημοκρατικές διαδικασίες και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών που θα έχει ο νέος νόμος για την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας. Υπερασπιζόμενες/οι τον εκπαιδευτικό μας ρόλο και τον δημοκρατικό, δημόσιο χαρακτήρα του Πανεπιστημίου, συμπαρατασσόμαστε με τους φοιτητές και τις φοιτήτριές μας στον αγώνα τους για ανοιχτά Πανεπιστήμια, με τήρηση όλων των απαιτούμενων υγειονομικών μέτρων, ενάντια στην καταστολή και τη βία. Θεωρούμε και εμείς ότι ο νόμος 4777/2021 διαλύει την πανεπιστημιακή ζωή. 
Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους συλληφθέντες/στις συλληφθείσες και ζητούμε την άμεση απαλλαγή τους από τις κατηγορίες που τους έχουν αποδοθεί.  Εκφράζουμε την εκτίμησή μας στη συνάδελφο Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Θεάτρου κ. Ριτσάτου, η οποία υπερασπίστηκε με το σώμα της και το ήθος της τους φοιτητές και τις φοιτήτριές μας.  
Οι διδάσκοντες/διδάσκουσες

1.    Αδάμ Χαρά
2.    Αθανασοπούλου Ζέφη
3.    Ανδριάκαινα Γιώτα
4.    Αργυράκη Ρεγγίνα
5.    Αυγήτα Λουΐζα
6.    Βενέτης Χρήστος
7.    Βενετόπουλος Μπάμπης
8.    Βοζαλή Μαρία
9.    Διβάρης Γιώργος
10.    Δρόσος Γιώργος
11.    Ζωγράφος Βασίλης
12.    Θεοφυλάκτου Ελένη
13.    Μαρτζοπούλου Αλίκη
14.    Μήτρου Γιάννης
15.    Μπουντούρογλου Φανή
16.    Νομίδου Βάλη
17.    Παναγιωτάκης Σταύρος
18.    Πανανάκης Γιώργος
19.    Πανουσάκης Σωτήρης
20.    Παπαγεωργίου Νίκος
21.    Παπαδοπούλου Δήμητρα
22.    Σαχίνης Ξενής
23.    Τρανός Τριαντάφυλλος
24.    Φραγκουλίδου Ράνια
25.    Χαλβατζή Μαρία

Αναλυτικά η ανακοίνωση των Πρυτανικών Αρχών

Στις 7 το πρωί της 22ας Φεβρουαρίου περίπου 25 άτομα συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του Κτιρίου Διοίκησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κρατώντας λοστούς και εργαλεία διάρρηξης. Στη συνέχεια, γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους να καταλάβουν το δημόσιο κτίριο. Απαίτησαν από τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες φύλαξης και καθαριότητας να αποχωρήσουν από το κτίριο, απειλώντας μάλιστα τη σωματική τους ακεραιότητα, ενώ ζήτησαν επιτακτικά και την εκκένωση των χώρων στάθμευσης.

Οι Πρυτανικές Αρχές ενημέρωσαν τον Εισαγγελέα Υπηρεσίας για τη βίαιη απομάκρυνση των υπαλλήλων φύλαξης και καθαριότητας, όπως επίσης και για την παρεμπόδιση προσέλευσης των διοικητικών υπαλλήλων. Ήδη, από την περασμένη Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της Συγκλήτου, άγνωστα άτομα κινήθηκαν απειλητικά κατά του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, ενώ επιτέθηκαν σε υπάλληλο της υπηρεσίας φύλαξης που προσπάθησε να τον προστατεύσει.

Ο Εισαγγελέας Υπηρεσίας ενημερώθηκε εκ νέου, όταν πρόσθετες πληροφορίες από την υπηρεσία φύλαξης του πανεπιστημίου, τεκμηρίωναν την παραβίαση χώρων και την είσοδο άγνωστων ατόμων στον 7ο όροφο, όπου στεγάζονται τα γραφεία της Πρυτανείας, όσο και σε άλλους χώρους που δεν υπάρχει άμεση πρόσβαση. Επιπρόσθετα, ενημερώθηκε για την εκ νέου παρεμπόδιση στην προσέλευση εργασίας, όλων των εργαζομένων και της διοίκησης στο κτίριο.

Με βάση τα παραπάνω, η παρέμβαση της Πολιτείας έγινε αυτεπάγγελτα, με σκοπό την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών του πανεπιστημίου και την αποφυγή καταστροφής δημόσιας περιουσίας. Αποτέλεσμα αυτής της παρέμβασης ήταν η προσαγωγή των καταληψιών. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που είχαμε, οι 19 από τους συλληφθέντες δεν ήταν μέλη της πανεπιστημιακής μας κοινότητας -κατά δήλωσή τους-, και μόνο 12 δήλωσαν φοιτητές του πανεπιστημίου μας.

Τα χθεσινά γεγονότα είναι η κορύφωση των όσων βιώνουν τόσα χρόνια, οι καθηγήτριες και οι καθηγητές, οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές μας, σε ένα καθεστώς άτυπης ομηρίας από ομάδες, που χρησιμοποιούν τη βία για να επιβάλλουν τις απόψεις τους. Οι ομάδες αυτές επανειλημμένα έχουν προβεί σε αποτρόπαιες πράξεις άσκησης λεκτικής και σωματικής βίας σε μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Έχουν «επικηρύξει» καθηγητές που δε συμμερίζονται τις απόψεις τους. Έχουν επιλέξει αντί του συντεταγμένου διαλόγου πρακτικές του όχλου. Έχουν παρεμποδίσει συνεδριάσεις δημοκρατικά εκλεγμένων οργάνων.

Για πολλά χρόνια, η πανεπιστημιακή κοινότητα υπέστη αυτή την κατάσταση. Τα θύματα αυτών των συμπεριφορών αισθάνθηκαν ανήμπορα να αντιδράσουν. Δίσταζαν μπροστά στην απειλή της βίας. Ο φόβος έφερε την ανοχή κι ανοχή διαιώνισε τον φόβο. Γι’ αυτό οι συγκεκριμένες επιθέσεις πλήττουν την καρδιά του δημοκρατικού πανεπιστημίου.

Στο κράτος δικαίου που υπηρετούμε, η προσήλωσή μας στη νομιμότητα είναι αδιαπραγμάτευτη, όπως και η περιφρούρηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας σε κάθε πτυχή της πανεπιστημιακής ζωής.

Σχετικά Άρθρα