Καταρρέει το “πείραμα” 50% + 1 στα σχολεία – Αλλάζουν τα πρωτόκολλα μετά τις αντιδράσεις – Lockdown στη Βόρεια Ελλάδα
Μίνι lockdown από το πρωί σε άλλες 3 περιοχές στην Βόρεια Ελλάδα δηλ. Καστοριά, Ξάνθη και Δράμα οι οποίες εντάχθηκαν στο επίπεδο 4 (κόκκινο) του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας. Επίσης, παρατείνεται το μίνι lockdown στις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Καβάλας και Αργολίδας.
Στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί) εντάχθηκε η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας.
Τα μέτρα που ισχύουν:
- Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
- Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.
- Τα μέτρα ισχύουν από σήμερα, Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου και ώρα 06.00 έως την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου και ώρα 6:00.
Στη βόρεια Ελλάδα καταγράφεται αύξηση από 11% έως 36% των νέων μολύνσεων από νομό σε νομό. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, έκανε λόγο για καμπανάκι κινδύνου όσον αφορά τη βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η συντριπτική πλειονότητα όσων νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή με κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη βόρεια Ελλάδα είναι ανεμβολίαστοι.
55 από τους 59 ασθενείς που έχουν διασωληνωθεί και βρίσκονται σε ΜΕΘ δεν έχουν εμβολιαστεί. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε κεντρική και ανατολική Μακεδονία καταγράφεται αύξηση και μάλιστα σε κάποιους νομούς διπλασιασμός των κρουσμάτων, όπως στην Ξάνθη.
Με την μέση ηλικία των κρουσμάτων να είναι τα 34 χρόνια, και τουλάχιστον 20.000 ενεργά κρούσματα κορονοϊού σε όλη την επικράτεια οι επιστήμονες παρατηρούν ότι ο κορονοϊός δεν μεταδίδεται τόσο στους χώρους δουλειάς, αφού υπάρχει συνεχής έλεγχος μέσω των διαγνωστικών τεστ αλλά μέσα στα σπίτια και σε κοινωνικές εκδηλώσεις.
Πάντως, ήδη έχει ανοίξει η συζήτηση για πιθανή αναθεώρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα σχολεία, καθώς πρέπει να υπάρχει έτοιμο ένα Plan Β σε περίπτωση που αυξηθούν απότομα τα κρούσματα στους μαθητές, ενώ έμφαση δίνεται και στο 50+1% για να κλείσει μία τάξη, καθώς επαναξιολογείται ως μέτρο.
Ήδη έχουν ξεσπάσει αντιδράσεις από γονείς, κόμματα της Αντιπολίτευσης αλλά και μερίδα εκπαιδευτικών σχετικά με την πρόβλεψη ότι θα κλείνει ένα τμήμα μόνο όταν θα έχουν νοσήσει πάνω από τους μισούς μαθητές. «Με το πρώτο κρούσμα σε μαθητή θα κολλήσει όλη η τάξη σε 3-4 εβδομάδες», προειδοποίησε η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας, Αθηνά Λινού, σημειώνοντας ότι εάν δεν ανασχεθεί η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων μέσα σε 3 με 4 εβδομάδες, από τη στιγμή που θα εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα σε μια τάξη, θα κολλήσουν όλοι οι μαθητές.