Καμίλα Βαλίεβα: Πόσο απλή ΔΕΝ είναι η υπόθεση ντόπινγκ – Γιατί θεωρείται “προστατευμένο πρόσωπο”

Καμίλα Βαλίεβα: Πόσο απλή ΔΕΝ είναι η υπόθεση ντόπινγκ – Γιατί θεωρείται “προστατευμένο πρόσωπο”

Η νεαρή αθλήτρια, η 15χρονη Ρωσίδα, Καμίλα Βαλίεβα, η οποία γίνεται η πρώτη που πετυχαίνει τετραπλή περιστροφή, βρέθηκε θετική στην απαγορευμένη ουσία Τριμεταζιδίνη σε έλεγχο ντόπινγκ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Η ουσία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της στηθάγχης, όπως αποκάλυψε η ρωσική εφημερίδα RBC.

Το δείγμα φέρεται να λήφθηκε, πριν την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος από την Βαλίεβα τον περασμένο μήνα στην Εσθονία, μια επίδοση κι ένας τίτλος που την έθεσαν ως ηγέτη της ρωσικής ομάδας επίλεκτων αθλητών καλλιτεχνικού πατινάζ γυναικών, που ταξίδεψαν στο Πεκίνο.

  • H Τριμεταζιδίνη είναι ένα φάρμακο που προστέθηκε σε έναν απαγορευμένο κατάλογο του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) το 2014. Συνήθως συνταγογραφείται για τη θεραπεία της στηθάγχης -πόνο στο στήθος από μειωμένη ροή αίματος στην καρδιά-, ωστόσο έχει και αθλητικά οφέλη.

Ενδεχομένως, για τον αθλητισμό θα μπορούσε να βοηθήσει έναν αθλητή να έχει υψηλότερο καρδιακό ρυθμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από αθλητές για τη βελτίωση της σωματικής απόδοσης, ειδικά στην περίπτωση των αθλημάτων αντοχής.

Η συγκεκριμένη ουσία είχε «πρωταγωνιστήσει» σε μια υπόθεση Ρωσίδας αθλήτριας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018, που κατέληξε σε διακανονισμό και η ίδια τιμωρήθηκε με οκτάμηνη απαγόρευση.

Αν και ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο το πως θα κινηθεί η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, ωστόσο το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε η 15χρονη αθλήτρια μαζί με την ρωσική ομάδα στο καλλιτεχνικό πατινάζ στους Ολυμπιακούς που διεξάγονται στο Πεκίνο, τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Η ΔΟΕ ζήτησε και πέτυχε να αναβληθεί δυο φορές η τελετή απονομής του χρυσού μεταλλίου τόσο της 15χρονης όσο και τη υπόλοιπής Ρωσικής ομάδας, λέγοντας ότι διεξάγονται «νομικές διαβουλεύσεις».

Πάντως, εκπρόσωπος της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής δεν απάντησε σε email που ζητούσε σχόλιο για το θετικό δείγμα ντόπινγκ της αθλήτριας, ενώ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ζήτησε υπομονή.

Η κατάσταση γίνεται περίπλοκη, καθώς η Βαλίεβα δεν είναι ακόμη 16 ετών, θεωρείται «προστατευμένο πρόσωπο» σύμφωνα με τον κώδικα αντιντόπινγκ της WADA, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπόκειται σε ελαφρύτερες ποινές και πιθανώς θα εξαιρείται από τους κανονισμούς δημόσιας αποκάλυψης.

Ο κώδικας ορίζει ότι οι παραβιάσεις κατά του ντόπινγκ στις οποίες εμπλέκονται προστατευόμενα άτομα είναι προαιρετικές και «θα είναι ανάλογες με τα γεγονότα και τις περιστάσεις της υπόθεσης».

Ωστόσο ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν η συγκεκριμένη εξέλιξη επηρεάσει τους υπόλοιπους πέντε αθλητές της ρωσικής ομάδας. Ακόμη δεν είναι επίσης σαφές εάν το θετικό τεστ θα επηρέαζε την επιλεξιμότητα της 15χρονης να αγωνιστεί στον ατομικό διαγωνισμό που ξεκινά την ερχόμενη Τρίτη, στον οποίο είναι το μεγάλο φαβορί.

Δεδομένης της ηλικίας της Βαλίεβα, η προσοχή θα επικεντρωθεί στον ρόλο που έπαιξε η «Team Tutberidze», η επιτυχημένη ομάδα γυμναστικής της Μόσχας που διευθύνεται από την Ετερί Τουτμπερίτζε, της οποίας μαθήτρια είναι και η πρώην Ολυμπιονίκης Αλίνα Ζαγκίτοβα.

Εάν η ρωσική ομάδα αποκλειστεί, η ομάδα των ΗΠΑ θα τιμηθεί με το χρυσό μετάλλιο, η Ιαπωνία με το ασημένιο και ο Καναδάς που τερμάτισε στην τέταρτη θέση θα λάβει το χάλκινο μετάλλιο.

Πάντως, η συγκεκριμένη είδηση έρχεται μετά την απόφαση της ΔΟΕ να επαναφέρει τους Ρώσους αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Υπενθυμίζεται ότι υπήρχε παγκόσμια απαγόρευση της Ρωσικής εθνικής ομάδας έπειτα από τις αποκαλύψεις ότι Ρώσοι αθλητές επιδίδονταν σε συστημικό ντόπινγκ, οργανωμένο από το κράτος, ώστε να κατακτά η χώρα περισσότερα μετάλλια, με τη συγκάλυψη να γινόταν από το Υπουργείο Αθλητισμού, τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και τη Ρωσική Υπηρεσία Αντιντόπινγκ.

Πλέον η πορεία της υπόθεσης είναι στα «χέρια» της Πειθαρχικής Επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης Πατινάζ, η οποία είναι υπεύθυνη για παραβιάσεις κατά του ντόπινγκ στο καλλιτεχνικό πατινάζ, ενώ μπορεί επίσης να ασκηθεί γρήγορα έφεση στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS) που εδρεύει στην Ελβετία. Το CAS έχει δημιουργήσει δύο προσωρινά γραφεία στο Πεκίνο για να αναλαμβάνει επείγοντα θέματα κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Αγώνων.

Σχετικά Άρθρα