JP Morgan: “Προσδεθείτε, έρχεται τυφώνας”- Εκρητικός συνδυασμός στην οικονομία τους επόμενους μήνες- Πρόβλεψη για πετρέλαιο στα 175$/βαρέλι- Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα

JP Morgan: “Προσδεθείτε, έρχεται τυφώνας”- Εκρητικός συνδυασμός στην οικονομία τους επόμενους μήνες- Πρόβλεψη για πετρέλαιο στα 175$/βαρέλι- Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα

«Προσδεθείτε, έρχεται τυφώνας». Με αυτά τα λόγια ο Τζέιμι Ντάιμον, διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, της μεγαλύτερης τράπεζας στον κόσμο, προειδοποίησε χτες για τις εκτεταμένες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από τον πόλεμο στην Ουκρανία: Υψηλές τιμές ενέργειας, εκρηκτικός πληθωρισμός, άνοδος των επιτοκίων, αναταράξεις σε αγορές χρήματος και κεφαλαίου και χαμηλότερη ανάπτυξη, θα είναι μακράς διαρκείας και πιο επώδυνες το επόμενο διάστημα.

«Αυτός ο τυφώνας είναι εκεί έξω στο δρόμο κι έρχεται προς το μέρος μας. Απλώς, δεν ξέρουμε αν είναι μικρός ή ο τυφώνας Sandy » είπε απευθυνόμενος σε επενδυτές. Οι τιμές του πετρελαίου ίσως αυξηθούν στα 150 ή και στα 175 δολ./βαρέλι και παραμείνουν υψηλές την επόμενη πενταετία, πλήττοντας ιδιαίτερα την Ευρώπη, είπε ο Ντάιμον.

Το σήμα κινδύνου από τον Ντάιμον αλλά και η δημόσια παραδοχή της Γέλεν ότι ήταν λάθος της ότι είχε υποτιμήσει τον κίνδυνο του πληθωρισμού (εδώ) επέτειναν το αρνητικό κλίμα στις αγορές. Συνέβαλαν σ’ αυτό και οι ανακοινώσεις για 11,4 εκατ. νέες θέσεις εργασίας τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, ένδειξη των ισχυρών επιδόσεων της αγοράς εργασίας που διευκολύνουν την FED να προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων (εδώ). Έτσι,, τα χρηματιστήρια σε Αμερική και Ευρώπη κατέγραψαν νέες απώλειες ενώ τα επιτόκια των ομολόγων σημείωσαν νέα άνοδο. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ανέβηκε στο 2,93% από 2,84%, του γερμανικού στο 1,1805% από 1,0525%, εδώ. Πρόσθετο στοιχείο περιπλοκής, η επικείμενη κήρυξη της Ρωσίας σε πτώχευση (επειδή, ενώ θέλει, λόγω των κυρώσεων δεν μπορεί να πληρώσει σε δολάρια ομολογιούχους), κάτι που θα ενεργοποιήσει CDS της τάξης των 2,5 δισ. δολαρίων, εδώ.

Η επίθεση στη Fed

Τον περασμένο μήνα ο Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan Chase εξαπέλυσε βολές κατά της αμερικανικής Federal Reserve , τονίζοντας ότι θα έπρεπε να είχε κινηθεί νωρίτερα για να αυξήσει τα επιτόκια. Παραδέχθηκε επίσης , ότι οι πιθανότητες δεν ευνοούν τον περιορισμό του πληθωρισμού χωρίς να πυροδοτήσει ύφεση.

«Αργήσαμε λίγο, αλλά θυμηθείτε πριν από δύο χρόνια είχαμε 15% ανεργία και κανένα εμβόλιο. Οι άνθρωποι πρέπει να πάρουν μια βαθιά ανάσα και να τους δώσουν μια ευκαιρία», είπε ο Ντάιμον στο Bloomberg TV και πρόσθεσε: «Όσο πιο γρήγορα κινηθούν τόσο το καλύτερο».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan πρόσθεσε επίσης, ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί στην εθνική ασφάλεια στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία.

«Ο Ψυχρός Πόλεμος επέστρεψε», είπε ο Ντάιμον. «Η παγκόσμια ενέργεια είναι επισφαλής…Εάν το πετρέλαιο φτάσει στα 185 δολάρια, αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα για τους ανθρώπους και θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε σήμερα. Πρέπει να αντλήσουμε περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο».

Χαρακτήρισε επίσης «πολύ, πολύ απίθανο» να καταφέρει η Fed να τιθασεύσει τον πληθωρισμό χωρίς να πυροδοτήσει ύφεση

Ερωτηθείς εάν ανησυχεί για την έναρξη ύφεσης από τη Fed, ο Ντάιμον απάντησε: «Φυσικά».

Γέλεν: Έκανα λάθος με τον πληθωρισμό

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι η ίδια έκανε λάθος στο παρελθόν σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού, αλλά τόνισε ότι η αντιμετώπιση των αυξήσεων στις τιμές αποτελεί τη μέγιστη προτεραιότητα του προέδρου Τζο Μπάιντεν και ο ίδιος υποστηρίζει τις ενέργειες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) προκειμένου να επιτύχει τον παραπάνω στόχο.

Σε ερώτηση του CNN, αν η ίδια έκανε λάθος υποβαθμίζοντας την απειλή του πληθωρισμού σε δημόσιες δηλώσεις της κατά την προηγούμενη χρονια, η Γέλεν είπε: “ Νομίζω ότι έκανα λάθος σχετικά με την πορεία που θα μπορούσε να έχει ο πληθωρισμός.”

“ Όπως ανέφερα, υπήρξαν αναπάντεχα και μεγάλα πλήγματα για την οικονομία, που ενίσχυσαν την αύξηση των τιμών στην ενέργεια και στα είδη διατροφής, αλλά και προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού που επηρέασαν άσχημα την οικονομία μας. Την περίοδο εκείνη δεν είχα κατανοήσει πλήρως τις διαστάσεις αυτές,” είπε η Γέλεν προσθέτοντας ότι τα πλήγματα για την οικονομία κυμαίνονται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μέχρι τα πρόσφατα λοκντάουν για την COVID-19 στην Κίνα.

“ Έτσι, τα πλήγματα για την οικονομία συνεχίστηκαν, αλλά ο πληθωρισμός είναι η πρώτη ανησυχία για τον πρόεδρο Μπάιντεν,” είπε η Γέλεν.

Ο Μπάιντεν “ πιστεύει δυναμικά και υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Fed για να κάνει τα βήματα που είναι αναγκαία” για τη μείωση του πληθωρισμού, πρόσθεσε η Γέλεν.

Ο Μπάιντεν συναντήθηκε νωρίτερα χθες, Τρίτη, με τον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ τονίζοντας ότι “ σέβεται την ανεξαρτησία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας”, όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Η Γέλεν δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν αναλαμβάνει δράση για να υποστηρίξει την προσπάθεια της Fed, μειώνοντας το κόστος των συνταγογραφούμενων φαρμάκων και των υπηρεσιών υγείας, αλλά και προωθώντας προτάσεις στο Κογκρέσο για την ενίσχυση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

“ Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε περαιτέρω (οικονομικά) πλήγματα”, δήλωσε η Γέλεν.

Oι ανατιμήσεις στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, οι ανατιμήσεις θα συνεχιστούν τους επόμενους μήνες ενώ ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί στα τέλη του δεύτερου τριμήνου και θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 8,5% φέτος, προβλέπει η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας. Ωστόσο, η μέση ονομαστική αύξηση των μισθών θα είναι περιορισμένη στο 2-2,5%, άρα η μισθωτή εργασία θα υποστεί μεγάλες απώλειες αγοραστικής δύναμης.

Πηγή: K-Report

Σχετικά Άρθρα