Ισχυρές ενδείξεις δράσης πρακτόρων στην Αθήνα για την αρπαγή Προτάσεβιτς – Ποιοι μπήκαν στο αεροπλάνο, τι μήνυμα έστειλε
Ενδείξεις ότι ένα μέρος του σχεδίου σύλληψης του 26χρονου δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς από το καθεστώς της Λευκορωσίας τέθηκε σε εφαρμογή επί ελληνικού εδάφους προκύπτουν από τα όσα έγιναν με αποκορύφωμα την «κυβερνητική αεροπειρατεία» του αεροσκάφους της Ryanair.
Όπως αναφέρει η «Καθημερινή» , ο Προτάσεβιτς όσο βρισκόταν ακόμα στο «Ελ. Βενιζέλος» φέρεται να επικοινώνησε με συναδέλφους του μέσω της πλατφόρμας που είχε δημιουργήσει στην εφαρμογή Telegram, ενημερώνοντάς τους ότι κάποιο άγνωστο σ’ αυτόν ρωσόφωνο άτομο τον πλησίασε και τον φωτογράφησε.
- Εάν η μαρτυρία του ίδιου του δημοσιογράφου θεωρηθεί αξιόπιστη, τότε προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις για την παρουσία και δράση ξένων πρακτόρων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.
Στο ίδιο συμπέρασμα -σύμφωνα με την ίδια πηγή- οδηγεί μια ακόμα πληροφορία, που πάντως δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη από επίσημα χείλη.
ΕΜΑ: Εγκρίθηκε φάρμακο μονοκλωνικών αντισωμάτων για τον κοροναϊό
Στην πτήση της Ryanair από Αθήνα επέβαιναν 170 επιβάτες. Μετά την αναγκαστική προσγείωσή της στο Μινσκ της Λευκορωσίας στο αεροπλάνο επιβιβάστηκαν για τον τελικό προορισμό τους έξι άτομα λιγότερα.
Έλειπαν ο Προτάσεβιτς και η σύντροφός του, καθώς επίσης και τέσσερις ακόμα Ρώσοι υπήκοοι.
Θα πρέπει να θεωρείται πιθανό οι τέσσερις αυτοί άνδρες που ξεκίνησαν το ταξίδι τους από την Αθήνα να μετείχαν στη μυστική επιχείρηση αρπαγής και σύλληψης του δημοσιογράφου.
Αυτό θα μπορούσε να φανεί από τις λίστες των επιβατών της συγκεκριμένης πτήσης, ενώ κομβικό ρόλο αναμένεται να παίξει στη διαλεύκανση της υπόθεσης το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας των αεροδρομίων.
Σημειώνεται πως ο Ραμάν Προτάσεβιτς είχε μπει εδώ και καιρό στο στόχαστρο του λευκορωσικού καθεστώτος και γνώριζε ότι μπορεί να τον παρακολουθούν οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του. Έτσι, ήταν υποψιασμένος και αυτό ανέβαζε το επίπεδο δυσκολίας της παρακολούθησής του.
- «Για την Ελλάδα, η προάσπιση των θεμελιωδών αξιών όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ζήτημα αρχής. Θεωρούμε ότι παρόμοιες πρακτικές, οι οποίες παραπέμπουν σε άλλες εποχές και που δεν αρμόζουν σε κανένα πολιτισμένο κράτος, δεν θα πρέπει να μείνουν αναπάντητες» ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.
«Η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε στενό συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ και αναμένει ότι το ζήτημα αυτό θα εξετασθεί ενδελεχώς κατά το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».
To δημοσίευμα της Καθημαρινής
«Παρουσία και δράση ξένων πρακτόρων στην Αθήνα μοιάζει να αποκαλύπτει η υπόθεση του αντικαθεστωτικού Λευκορώσου δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς, ο οποίος συνελήφθη λίγο μετά την αναχώρησή του από το «Ελ. Βενιζέλος», με πτήση της Ryanair και προορισμό τη Λιθουανία.
Το πρωτοφανές περιστατικό προκάλεσε χθες ορυμαγδό δηλώσεων καταδίκης για κρατική αυθαιρεσία του λευκορωσικού καθεστώτος. Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η συζήτηση για πιθανές κυρώσεις κατά του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο στο σημερινό Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «πράξη κρατικής αεροπειρατείας» την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair FR 4978 στο Μινσκ της Λευκορωσίας, ενώ έρευνα για το συμβάν διεξάγουν Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και Αστυνομία.
Υπάρχουν άλλωστε ενδείξεις ότι ένα μέρος του σχεδίου αρπαγής του 26χρονου δημοσιογράφου από το καθεστώς της Λευκορωσίας τέθηκε σε εφαρμογή επί ελληνικού εδάφους.
- Ο Ρομάν Προτάσεβιτς, που αντιμετωπίζει βαριές διώξεις στη χώρα του ως ένας εκ των διοργανωτών των πρόσφατων, μαζικών διαδηλώσεων κατά του προέδρου Λουκασένκο, είχε ταξιδέψει στην Αθήνα προκειμένου να καλύψει τη συμμετοχή στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών της ηγέτιδας της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχάνοφσκαγια.
Χθες, επιβιβάστηκε σε πτήση με προορισμό το Βίλνους της Λιθουανίας όπου ζει αυτοεξόριστος. Λίγο πριν την προσγείωση ωστόσο, ο κυβερνήτης του αεροσκάφους πήρε εντολή από τους Λευκορώσους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας να προσγειωθεί στο Μινσκ, με το πρόσχημα της «απειλής ασφάλειας». Αμέως μετά την προσγείωση συνελήφθη.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα γνωστά, ο 26χρονος Προτάσεβιτς όσο βρισκόταν ακόμα στο “Ελ. Βενιζέλος” φέρεται να επικοινώνησε με συναδέλφους του μέσω της πλατφόρμας που είχε δημιουργήσει στην εφαρμογή Telegram ενημερώνοντάς τους ότι κάποιο άγνωστο σ’ αυτόν ρωσόφωνο άτομο τον πλησίασε και τον φωτογράφησε.
Εάν η μαρτυρία του ίδιου του δημοσιογράφου θεωρηθεί αξιόπιστη τότε προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις για την παρουσία και δράση ξένων πρακτόρων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.
Στο ίδιο συμπέρασμα οδηγεί μια ακόμα πληροφορία, που πάντως μένει να επιβεβαιωθεί από επίσημα χείλη.
Στην πτήση της Ryanair από Αθήνα επέβαιναν 170 επιβάτες. Μετά την αναγκαστική προσγείωσή της στο Μινσκ της Λευκορωσίας στο αεροπλανο επιβιβάστηκαν για τον τελικό προορισμό τους, έξι άτομα λιγότερα. Έλειπαν ο Προτάσεβιτς και σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η σύντροφός του καθώς επίσης και τέσσερις ακόμα Ρώσοι υπήκοοι.
- Θα πρέπει να θεωρείται πιθανό οι τέσσερις αυτοί άνδρες που ξεκίνησαν το ταξίδι τους από την Αθήνα, να μετείχαν στη μυστική επιχείρηση αρπαγής και σύλληψης του δημοσιογράφου.
Η Asta Skaisgiryte, σύμβουλος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής του Λιθουανού προέδρου Γκιτάνας Ναουσέντα δήλωσε χθες στον ξένο Τύπο ότι «η Λευκορωσία ξεκάθαρα γνώριζε ότι ο Προτάσεβιτς επέβαινε στο αεροσκάφος» και πρόσθεσε ότι η μεθοδολογία δράσης των πρακτόρων που οργάνωσαν και υλοποίησαν την επιχείρηση παραπέμπει σε πρακτικές της Λευκορωσικής KGB.»