“Ιός” Βελόπουλου στο Μαξίμου- Στο μικροσκόπιο οι μετρήσεις σε ολόκληρη την επικράτεια- Δείχνουν “εκτόξευση” σε Θεσσαλονίκη, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία
Σε ταχεία αναδιάταξη δυνάμεων που θα αποτυπωθεί και στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ προχωρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις εκλογικές περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας, όπου παρατηρείται σημαντική υποχώρηση ποσοστών, κάτι που οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου αποδίδουν σε μεγάλο βαθμό -πλην της γενικής οικονομικής συγκυρίας που αφορά ολόκληρη την Ελλάδα- στην μεγάλη αύξηση των (δημοσκοπικών) ποσοστών της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου.
Για τον τελευταίο, οι εκλογικές περιφέρειες της Μακεδονίας και της Θράκης, ακόμα, δε, περισσότερο οι Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, αποτελούν ισχυρό προπύργιο που διαμορφώνουν σε υψηλά επίπεδα και τον πανελλαδικό μέσο όρο του κόμματος. Το γεγονός, δε, που ανησυχεί έτι περαιτέρω τη Ν.Δ είναι πως η αύξηση των (δημοσκοπικών) ποσοστών της Ελληνικής Λύσης δεν αφορά πλέον μόνο την Βόρεια Ελλάδα αλλά το σύνολο της επικράτειας, παρότι στις μετρήσεις που δημοσιεύεται παρατηρείται μία -μάλλον συνηθισμένη- υποεκτίμηση των ποσοστών της.
Ο συνδυασμός εθνικά θέματα- οικονομική κρίση- πόλεμος (με τη στάση που τήρησε σχετικά με τη Ρωσία) επηρεάζουν θετικά τις δημοσκοπικές επιδόσεις Βελόπουλου, μαζί με ειδικότερα θέματα τοπικού ενδιαφέροντος (π.χ η απολιγνιτοποίηση στην Δυτική Μακεδονία) για τα οποία πήρε θέση.
Η Ν.Δ προσπαθεί να ενισχύσει το ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης που θεωρείται οδηγός για ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, με την συμμετοχή της Μαρίας Σπυράκη, πιθανώς και των βετεράνων αθλητών Άγγελου Χαριστέα και Βούλας Πατουλίδου. Στη Θεσσαλονίκη, πλην του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή που διατηρεί την έδρα, εκλέγονται οι Κώστας Γκιουλέκας, Έλενα Ράπτη, Σταύρος Καλαφάτης, Δημήτρης Κούβελας, Στράτος Σιμόπουλος και Άννα Ευθυμίου.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός πυκνώνει τις περιοδείες του στην Βόρεια Ελλάδα, ο δε γραμματέας του κόμματος Παύλος Μαρινάκης έχει λάβει ειδική εντολή να κινητοποιήσει τον κομματικό μηχανισμό στις περιοχές αυτές.
Πρόβλημα μπορεί να προκύψει από την (αναμφισβήτητα ορθή) απόφαση της Ν.Δ να ανακοινώσει πως δεν θα είναι υποψήφια η Αφροδίτη Λατινοπούλου, μετά την χυδαία επίθεσή της (body shaming) κατά της Δανάης Μπάρκα, την οποία έσπευσαν να “υιοθετήσουν” οι Θάνος Τζήμερος, Κωνσταντίνος Μπογδάνος και Φαήλος Κρανιδιώτης. Η πιθανότητα να είναι υποψήφια με την Εθνική Δημιουργία, όπως και ο δημοσιολόγος και επιχειρηματίας Σάκης Μουμτζής (εκ των πλέον επιθετικών αρθρογράφων κατά του ΣΥΡΙΖΑ και υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη) ίσως στερήσει κάποιες υπερδεξιές ψήφους από το κυβερνών κόμμα.
“Πονοκέφαλος”ο Βελόπουλος
Το μεγάλο πρόβλημα, ωστόσο, για το Μέγαρο Μαξίμου ακούει στο όνομα…Κυριάκος Βελόπουλος. Σύμφωνα με μετρήσεις που έχουν περιέλθει σε γνώση του κυβερνητικού επιτελείου, η Ελληνική Λύση καταγράφει πολύ υψηλά ποσοστά που φθάνουν το 10% στην Α’ Θεσσαλονίκης και 11% στην Β’ Θεσσαλονίκης.
Στην πρώτη περιφέρεια της συμπρωτεύουσας η Ελληνική Λύση είχε συγκεντρώσει 5,39% στις εκλογές του 2019 και η Ν.Δ με 35,52% επικράτησε του ΣΥΡΙΖΑ που συγκέντρωσε 31,3%. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως εφόσον επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις στην κάλπη , η διαφορά υπέρ της Ν.Δ θα κλείσει σημαντικά.
Σύμφωνα με τις ίδιες μετρήσεις, όπως αναφέρουν πληροφορίες του libre, η Ελληνική Λύση αγγίζει το 9% στην Κεντρική Μακεδονία (στο Κιλκίς φθάνει το 11%), κυμαίνεται λίγο πάνω από το 8% στην Δυτική Μακεδονία, σε κάποιους νομούς, δε, τα ποσοστά της εμφανίζονται ακόμα υψηλότερα.
Η τακτική της Ν.Δ εστιάζει με επιθετικό τρόπο στο κόμμα Βελόπουλου. Δεν είναι τυχαίο πως σε συζήτηση στη Βουλή -και όσον αφορά τις θέσεις των κομμάτων για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία- ο πρωθυπουργός είχε αναφερθεί ονομαστικά, λέγοντας: «Θεωρώ θλιβερό γεγονός ότι υπάρχει κόμμα στο ελληνικό κοινοβούλιο που εκφράζει το θαυμασμό του στο πολιτικό μεγαλείο του Πούτιν. Είναι ξεκάθαρο ποιος εκφράζει τι και ποιος υπερασπίζετε ποια θέση. Δεν μπορώ να μην εκφράσω την λύπη μου»
Αργότερα, βεβαίως, από κάποια κυβερνητικά στελέχη αφέθηκε ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας, κάτι, ωστόσο, που αποκλείει κατηγορηματικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, λέγοντας σε συνομιλητές του “καλύτερα να πάω στο σπίτι μου, εγώ δεν πρόκειται να διαλύσω αυτό που έχουμε κερδίσει”. Αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου αποκλείει μία τέτοια συνεργασία, ιδιαίτερα λόγω των θέσεων του Κυριάκου Βελόπουλου στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία και τις, όπως τις χαρακτηρίζουν, “φιλορωσικές” απόψεις του.
Η παράμετρος Βελόπουλου,όμως, προκαλεί πονοκεφάλους στη Ν.Δ διότι είναι σαφές πως το μεγαλύτερο ποσοστό από την αύξηση των ψηφοφόρων του προέρχεται από την δεξαμενή ψηφοφόρων της Ν.Δ. Σε συνδυασμό με τα κατά πολύ μικρότερα, αλλά όχι ασήμαντα, ποσοστά που φαίνεται πως μπορούν να συγκεντρώσουν άλλα κόμματα στην “δεξιά της Δεξιάς” απομειώνουν ακόμα περισσότερο το σενάριο της αυτοδυναμίας στην δεύτερη κάλπη.
Πρόθεση ψήφου για Εθνικές εκλογές στην ΠΔΕ
– Εκτίμηση DATA C
Σε απόσταση περίπου 10 μονάδων από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών του 2019 βρίσκονται, στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, τα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων. Η Ν.Δ εμφανίζεται να προπορεύεται με βραχεία κεφαλή, ενώ στις τελευταίες εκλογές, στο σύνολο της περιφέρειας, προηγήθηκε με περίπου 0,6% ο ΣΥΡΙΖΑ.
Οι απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνδυάζονται πιθανότατα με την σημαντική αύξηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ σε αυτή την προνομιακή για το κίνημα εκλογική περιφέρεια, κυρίως στην Αχαϊα, αλλά και στην Ηλεία όπου πολιτεύεται ο επικεφαλής της Κ.Ο Μιχάλης Κατρίνης. Το 2019, το ΚΙΝΑΛ συγκέντρωσε ποσοστό 10,74% ενώ τώρα εμφανίζεται κοντά στο 14%.
Η μεγαλύτερη έκπληξη στην συγκεκριμένη δημοσκόπηση αφορά την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος εμφανίζεται να συγκεντρώνει ποσοστό 4,7%, ενώ το 2019 είχε λάβει μόνο 1,5%. Τριπλασιάζει, δηλαδή, την δύναμή του, σε μία περιφέρεια που δεν θεωρείται προνομιακή, σε αντίθεση, φυσικά με τη Βόρεια Ελλάδα.