Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική κοινωνικής λεηλασίας- Δεν θα τους αφήσουμε

Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική κοινωνικής λεηλασίας- Δεν θα τους αφήσουμε

Για πολιτική «κοινωνικής λεηλασίας» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο «Open», προσθέτοντας ότι «η αντιπολίτευση, από την πλευρά μας, θα είναι αναλόγως σκληρή». 

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε ότι η φράση που είπε ο Αλέξης Τσίπρας ότι «δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση σε χλωρό κλαρί», σημαίνει ότι «θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε το γεγονός πως η ΝΔ αφήνει 25.000 μαθητές εκτός πανεπιστημίου για να έχουν πελατεία τα ιδιωτικά κολέγια. Σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να μιλάμε για το νέο πτωχευτικό κώδικα, με τον οποίο για πρώτη φορά δεν θα υπάρχει καμία προστασία στην πρώτη κατοικία -και αυτό το έφερε ένα κόμμα που χρωστάει 340 εκατ. ευρώ στις τράπεζες».

Σκανδαλίδης: Τα όποια θετικά μέτρα του νομοσχεδίου είναι στάχτη στα μάτια

Επ’ αυτού, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει «να αναδεικνύει ότι το χρεοκοπημένο κόμμα που κυβερνά αυτή τη στιγμή τη χώρα, θα πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες του», σχολιάζοντας πως «δεν γίνεται ένας επιχειρηματίας που χρωστά 40.000 ευρώ να μην μπορεί να πάρει φορολογική ενημερότητα και να δέχεται όλη μέρα τηλέφωνα από εισπρακτικές εταιρείες και η ΝΔ να χρωστά 340 εκατ. στις τράπεζες, να νομοθετεί υπέρ των συμφερόντων των τραπεζών και να είναι στο απυρόβλητο».

Ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι η φράση «δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση σε χλωρό κλαρί» σημαίνει ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να πολεμά με κάθε τρόπο το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που «καταργεί το 8ωρο, φέρνει απλήρωτες υπερωρίες, κάνει καθεστώς τις ατομικές συμβάσεις εργασίας -τη στιγμή που η κάλυψη από συλλογικές συμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι στο 60% και στην Ελλάδα μόλις στο 14,7%».

Σημαίνει, τόνισε, «ότι θα συνεχίσουμε να συγκρουόμαστε με τη λογική της ΝΔ να φέρει στην Ελλάδα ένα μοντέλο εργασιακών σχέσεων βαλκανικού τύπου -το οποίο “βάζει πλάτη” στην εργοδοτική αυθαιρεσία- και όχι ένα μοντέλο ευρωπαϊκού τύπου». Ο κ. Ηλιόπουλος υποστήριξε ότι αυτό το μοντέλο «θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε ένα νέο κύμα brain drain γιατί κανένας νέος επιστήμονας, που μπορεί να φύγει με αξιοπρεπείς μισθούς στο εξωτερικό, δεν θα κάτσει στην Ελλάδα να δουλεύει απλήρωτα 10ωρα και με διαλυμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς».

Όσον αφορά τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, τόνισε ότι «είναι σημαντικό να υπάρχει διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές, ωστόσο το πρόβλημα είναι ότι ο Ερντογάν κερδίζει χρόνο τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει στρατηγική».

«Ο Ερντογάν κερδίζει χρόνο», συνέχισε ο κ. Ηλιόπουλος, «επειδή το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την αναθεώρηση της τελωνειακής σχέσης μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας». «Ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί τώρα να δείξει ότι είναι ένας παράγοντας που ρίχνει τους τόνους και συζητά, αλλά όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα επιστρέψει στην παλιά του στρατηγική», ανέφερε. Σημείωσε ότι «ακριβώς γι’ αυτό, η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει άμεσα τα δύο πλεονεκτήματα που μας δίνει η συγκυρία, την αλλαγή στάσης των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία με τη νέα ηγεσία Μπάιντεν αλλά και το ότι η Τουρκία -λόγω της οικονομικής της κατάστασης- προσέρχεται πιεσμένη στη συζήτηση για την τελωνειακή ένωση με την ΕΕ».

Ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι σε αυτή τη συζήτηση η κυβέρνηση «οφείλει να θέσει δύο προϋποθέσεις στην τουρκική πλευρά: να αναγνωρίσει επιτέλους την Κυπριακή Δημοκρατία και να δεχτεί η Τουρκία, η διαφορά που υπάρχει με την Ελλάδα να πάει προς επίλυση στο διεθνές Δικαστήριο.

Σχολίασε πως «είναι φανερό ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να προχωρήσει σε τέτοιες πρωτοβουλίες, γιατί αντιμετωπίζει τις γνωστές διαφωνίες στο εσωτερικό της ΝΔ» και πως «μία χώρα που κρέμεται από τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις ενός κόμματος, δεν τα πηγαίνει πολύ καλά στην εξωτερική πολιτική». «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει καταφέρει καν να πείσει την κοινοβουλευτική του ομάδα να ψηφίσει τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία», είπε.

Σχετικά Άρθρα