Η ΚΥΑ κάνει κακό στην υγεία και… το άνοιγμα της εστίασης – Θύελλα για παράταιρες απαγορεύσεις

 Η ΚΥΑ κάνει κακό στην υγεία και… το άνοιγμα της εστίασης – Θύελλα για παράταιρες απαγορεύσεις

Η απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη μετακίνηση ασθενών εκτός νομού, προς κάθε ιδιωτική μονάδα υγείας ή σε ιδιώτη γιατρό. Το γεγονός έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στους γιατρούς οι οποίοι προειδοποιούν ειδικά για τους ασθενείς με καρκίνο και άλλους με χρόνια νοσήματα για τους οποίους απαιτείται παρακολούθηση σε μονάδες εκτός του Νομού που διαμένουν.

Με βάση τα μέτρα που ισχύουν με αφορμή το Πάσχα, η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται μόνο:

Για λόγους υγείας, αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας για την πιστοποίηση της οποίας απαιτείται, πέραν της βεβαίωσης κίνησης της παρ. 5 του άρθρου 3 της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης, και έγγραφο της δημόσιας δομής υγείας, εκτός περιπτώσεων έκτακτης και επείγουσας ανάγκης.

Ωστόσο εκατοντάδες ασθενείς μετακινούνται κάθε εβδομάδα προκειμένου να προσεγγίσουν κάποιον γιατρό ή μία ιδιωτική μονάδα υγείας. Ειδικά μάλιστα εάν πρόκειται για ογκολογικούς ασθενείς, οι ακτινοβολίες αλλά και οι χημειοθεραπείες απαιτούν συχνά την επίσκεψη στην Αθήνα.

Η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας ζητά να αλλάξει άμεσα η σχετική υπουργική απόφαση ώστε να μην προκληθούν σοβαρά προβλήματα στους καρκινοπαθείς.

Η επιστημονική εταιρεία με μια οργισμένη της ανακοίνωση επισημαίνει ότι:

  • «Είναι ξεκάθαρο ότι τα εμπόδια που δημιουργεί η συγκεκριμένη απόφαση είναι τέτοια που θα διαταράξουν την ομαλή θεραπευτική, διαγνωστική και οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση ενός μεγάλου μέρους συμπολιτών μας, ογκολογικών ασθενών που τυγχάνει να αντιμετωπίζονται στον ιδιωτικό χώρο (σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, διαγνωστικά κέντρα ή ιατρεία).

Και όλοι αυτοί δεν καλύπτονται πίσω από την ασπίδα της έκτακτης ανάγκης, λες και οι χημειοθεραπείες ή άλλες συστηματικές θεραπείες ή η τοξικότητα τους ή οι συνέπειες του καρκίνου γνωρίζουν χρονικά και τοπικά σύνορα».

Η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, κάνει λόγο για αντισυνταγματική ρύθμιση, αναφέροντας:

  • «Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των ιατρών στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα είναι κοινά (ή αντίστοιχα). Οποιαδήποτε διαφοροποίησή τους είναι εκ των προτέρων αντισυνταγματική και δεν μπορεί να αποτελεί θεσμοθετημένη απόφαση οποιασδήποτε επιτροπής ή κυβέρνησης.

Η ισοτιμία νοσοκομειακών γιατρών και ελεύθερων επαγγελματιών είναι νομικά κατοχυρωμένη. Η ιατρική υπογραφή είναι νομικά κατοχυρωμένα ισότιμη. Αλλά το θέμα δεν είναι μόνο νομικό. Είναι και ηθικό». Γι αυτό και ζητά να αρθεί άμεσα το μέτρο της απαγόρευσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι καρδιολόγοι (Ένωση Ελευθεροεπαγγελματικών Καρδιολόγων Ελλάδος) που υπογραμμίζει με νόημα:

  • «Οι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί δεν είναι παιδιά κατώτερου Θεού. Ζητούμε άμεσα αλλαγή της ΚΥΑ για τις μετακινήσεις ασθενών την περίοδο του Πάσχα για διαφύλαξη της δημόσιας υγείας».

Ο κλάδος αναφέρει ότι η απόφαση αυτή δημιουργεί μείζονα προβλήματα στην δημόσια υγεία, αφού για 15 ημέρες -όσο θα ισχύει δηλαδή η απαγόρευση- δεν θα πραγματοποιούνται εξετάσεις και επεμβάσεις σε ασθενείς.

Η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματικών Καρδιολόγων Ελλάδος αφήνει μάλιστα αιχμές εναντίον όσων έλαβαν τη συγκεκριμένη απόφαση επισημαίνοντας:

  • «Σύμφωνα λοιπόν με αυτή συμπεραίνεται ότι οι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί, που είναι η μεγάλη πλειοψηφία του ιατρικού σώματος, θεωρούνται εκ προοιμίου αναξιόπιστοι και πιθανόν εκδίδουν μη αληθείς γνωματεύσεις. Φυσικά τα περί νομοθετημένης ισοτιμίας της ιατρικής υπογραφής παραβλέπονται».

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκφράζει την αντίθεσή του στην διαφοροποίηση των ιδιωτών μονάδων παροχής υγείας από τις δημόσιες σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα μετάβασης των ασθενών από νομό σε νομό.

Συγκεκριμένα, ο ΠΙΣ επισημαίνει ότι η νέα ΚΥΑ (αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 26044) που αφορά στα έκτακτα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας για την προστασία της Δημόσιας Υγείας στο σύνολο της επικράτειας ως και τη Δευτέρα 10 Μαΐου, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.

Σύμφωνα με αυτήν, η μετακίνηση για λόγους υγείας περιορίζεται μόνον προς τις δημόσιες δομές υγείας, δημιουργώντας αφενός νομικό ζήτημα όσον αφορά την ισοτιμία της ιατρικής υπογραφής που είναι Νόμος του Κράτους, αφετέρου πρακτικά προβλήματα σε ανθρώπους που πρέπει -για παράδειγμα- να πάνε σε ιδιωτική δομή (ιδιωτικό ιατρείο – κλινική – εργαστήριο) για να κάνουν χημειοθεραπεία ή μετεγχειρητικό έλεγχο και ακόμα προκαλώντας ανυπέρβλητα εμπόδια σε γυναίκες που πρόκειται να γεννήσουν.

  • Ιδιωτικές κλινικές και μαιευτήρια, πολυιατρεία και ιδιωτικά ιατρεία που καλύπτουν κενά του δημόσιου συστήματος και συνεπικουρούν στην αντιμετώπιση της πανδημίας, βρίσκονται με την ΚΥΑ αυτή σε πρακτική δυσχέρεια να επιτελέσουν το έργο τους.

Ο ΠΙΣ ζητεί να γίνει άμεσα τροποποίηση και επαναδιατύπωση της απόφασης αυτής ώστε να επιτραπούν οι μετακινήσεις και στις ιδιωτικές δομές υγείας στην ελληνική περιφέρεια μετά από γνωμάτευση ελευθεροεπαγγελματία ιατρού, ώστε να εξασφαλισθεί η ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας.

Αντιδράσεις σημειώνονται από βουλευτές και για τα καφέ-μπαρ. Ειδικότερα o βουλευτής της ΝΔ Στράτος Σιμόπουλος τονίζει:

  • «Σίγουρα, εκ παραδρομής, στους ΚΑΔ για το άνοιγμα της εστίασης εξαιρέθηκαν τα καφέ-μπαρ με σκοπό ,να μην λειτουργήσουν τα κέντρα διασκέδασης. Έτσι όμως γίνεται υπαρκτός ο κίνδυνος το 80% της εστίασης να μην επαναλειτουργήσει και παράλληλα να νοθευτεί ο ανταγωνισμός. Η απόφαση πρέπει να αλλάξει με τη βοήθεια των δευτερευόντων ΚΑΔ ώστε να επιτευχθεί και ο σκοπός της κυβέρνησης και να επαναλειτουργήσει το σύνολο της εστίασης.

Αναλυτικά:

“Ο ΚΑΔ 56.30.10.04 (καφέ μπαρ) είναι ο πιο συχνός κύριος ΚΑΔ των καφέ -εστιατορίων. Με τον αποκλεισμό του μένουν απέξω οι περισσότερες επιχειρήσεις καφέ-εστίασης. Επιτρέπει όλους τους παρεμφερείς (56.30.10.03, 56.30.10.06, 56.30.10.07 κλπ) που αφορούν μεζεδοπωλεία, ουζερί, ζυθοπωλεία κλπ, ενώ αποκλείει τον συγκεκριμένο μόνο λόγω της λέξης «μπαρ», ενώ στη λειτουργία του δεν αλλάζει με τους παραπάνω ΚΑΔ απολύτως τίποτε. Πρέπει δηλαδή να γίνει κατανοητό πως στο γενικό ΚΑΔ 56.30 υπάρχουν εξαιρέσεις με κυριότερη αυτήν που αναφέρω (56.30.10.04 καφέ μπαρ).

Οι κωδικοί που αφορούν κέντρα διασκέδασης και πρέπει να εξαιρεθεί η λειτουργία τους είναι οι 56.30.10.09, 56.30.10.10, 56.30.10.11, 56.30.10.12, 56.30.11.06. κ.α.»

Σχετικά Άρθρα