Η δεύτερη ανάγνωση των νέων δημοσκοπήσεων προκαλεί ανακατατάξεις στο Μαξίμου – Πιέσεις στο… ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη
Τρεις παράγοντες -η νέα έξαρση της πανδημίας, η ακρίβεια και η διαχείριση της κακοκαιρίας- ευθύνονται κατά την ανάλυση της δημοσκοπικής εταιρείας pulse για την πτώση κατά δυο μονάδες των ποσοστών της ΝΔ μέσα στον Ιανουάριο και την προσέγγιση του 32% στην αναγωγή των ψήφων, όταν στην φωτογραφία της στιγμής που αποτυπώθηκε στην έρευνα που πρόβαλε ο ΣΚΑΙ, απαιτείται 37,7% για την εξασφάλιση της αυτοδυναμίας.
Της Στεφανίας Μουρελάτου
Μάλιστα όπως άφησε να εννοηθεί ο αναλυτής της εταιρείας οι απώλειες του κυβερνώντος κόμματος στην διάρκεια των τεσσάρων εβδομάδων του Ιανουαρίου συγκρατήθηκαν από εξελίξεις όπως η παραλαβή των Γαλλικών μαχητικών και η σταθεροποίηση των κρουσμάτων της Όμικρον.
Κοντολογίς τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη αποδεικνύονται διακεκαυμένη ζώνη για την κυβέρνηση.
Η δημοσκόπηση επιβεβαίωσε αυτό που εντοπίζουν το τελευταίο διάστημα σχεδόν όλες οι έρευνες ότι η ΝΔ αποτελεί ισχυρό τροφοδότη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που έχει ισάξιες εισροές από το κυβερνών κόμμα και την αξιωματική αντιπολίτευση (περίπου 3% από έκαστο).
Μάλιστα το εύρημα στο ερώτημα «ποιος από τους πολιτικούς αρχηγούς εκφράζει καλύτερα τον κεντρώο χώρο», ότι το 26% του δείγματος απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το 22% έδειξε το Νίκο Ανδρουλάκη και το 20% τον Αλέξη Τσίπρα, δείχνει ότι η μάχη του κέντρου θα δοθεί σχεδόν επί ίσοις όροις και θα κρίνει πολλά.
Στο Μαξίμου θεωρούν ότι επιβεβαιώνεται η στρατηγική αυτοδυναμίας που έχει χαράξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το αιτιολογικό ότι σε συνθήκες πόλωσης και αυξημένης πίεσης που θα ασκήσουν μεθοδικά στο ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα υποχρεωθεί να δώσει καθαρές απαντήσεις.
Αν πάλι αυτές οι απαντήσεις αποδειχθούν θολές, τότε θα αναχαιτιστεί σαφώς ο μήνας του μέλιτος, που όπως υποσημειώνουν κυβερνητικές πηγές, περνά το ΠΑΣΟΚ με τους ψηφοφόρους ελέω αέρα νίκης από τις εσωκομματικές του διαδικασίες.
Στο επόμενο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να τονώσει και να υπογραμμίσει το μεταρρυθμιστικό και ηγετικό του προφίλ, το οποίο θα αντιπαραβάλλει στην απουσία καινοτόμου σχεδίου και νέων προσώπων χωρίς την φθορά της διακυβέρνησης του 2015-2019 εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.