Guillain- Barré: Νεότερα για την νοσηλεύτρια – Συνδέεται η παράλυση με τον εμβολιασμό; – Μιλά στο libre ο καθηγητής Βασιλακόπουλος
Ενώ το πρόγραμμα εμβολιασμού στη χώρα συνεχίζεται, με την πλατφόρμα να έχει ανοίξει αυτή την εβδομάδα και για νεότερες ηλικιακές ομάδες, οι οποίες αναμένεται να λάβουν, από τις 15 Φεβρουαρίου, δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης/AstraZeneca, την κοινή γνώμη αναστάτωσε η είδηση ότι μία νοσηλεύτρια που έκανε τη δεύτερη δόση του εμβολίου (της Pfizer), στο Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας, παρουσίασε υψηλό πυρετό, κόπωση και παράλυση στα κάτω άκρα.
Της Ρούλας Σκουρογιάννη
Για το περιστατικό, πήρε άμεσα θέση ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος απέδωσε την κατάσταση της συναδέλφου του στο αυτοάνοσο νευρολογικό σύνδρομο Guillain-Barre και μάλιστα το συνέδεσε με το εμβόλιο.
- Η καταγγελία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, με άμεση διενέργεια έρευνας για να ελεγχθεί αν έχουν βάση τα λεγόμενα του κ. Γιαννάκου για τη 40χρονη νοσηλεύτρια στην Κέρκυρα.
Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, διερευνάται αν έχει τελεστεί από τον κ. Γιαννάκο το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων, καθώς, πριν αποφανθούν οι γιατροί που εξετάζουν τη γυναίκα και βγει σχετικό ανακοινωθέν του νοσοκομείου, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η παράλυση της γυναίκας ήταν παρενέργεια του εμβολίου.
Διερεύνηση του περιστατικού και από τον ΕΟΦ
Αξίζει να προσθέσουμε εδώ ότι και ο ΕΟΦ διερευνά το περιστατικό από την πρώτη στιγμή που είδε το φως της δημοσιότητας. Η Ειδική Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων συλλέγει στοιχεία που αφορούν το περιστατικό της 40χρονης νοσηλεύτριας από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας.
- Η Επιτροπή επεξεργάζεται το ιστορικό της υπόθεσης και τα στοιχεία από τον κλινικοεργαστηριακό έλεγχο που διενεργείται προκειμένου, έχοντας όλα τα δεδομένα, να αποφανθεί αν ο εμβολιασμός σχετίζεται ή όχι με το σύμπτωμα το οποίο εμφάνισε η νοσηλεύτρια και με τη σειρά της να ενημερώσει την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
Για να ολοκληρωθεί η διερεύνηση του θέματος, είναι απαραίτητες ειδικές νευρολογικές εξετάσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.
Το θετικό είναι ότι ήδη από την Παρασκευή, υπήρξε ενημέρωση από την ΠΟΕΔΗΝ ότι η νοσηλεύτρια έχει ήδη αρχίσει να ανακτά μερικώς την κινητικότητα των κάτω άκρων της και η κλινική της εικόνα βελτιώνεται.
Η ίδια ανέβασε στην προσωπική της σελίδα στο Facebook μία φωτογραφία από το κρεβάτι του νοσοκομείου και γράφει:
“Aναρρώνοντας στο νοσοκομείο μας με τη βοήθεια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους γιατρούς και νοσηλευτές φίλους μου για τη μεγάλη βοήθεια και τη συμπαράσταση σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για εμένα. Θα επιστρέψω πιο δυνατή!”.
Η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων δημοσίευσε επίσης μία φωτογραφία με την 40χρονη στο Facebook.
- “Δίπλα στη δική μας Στέλλα είμαστε και φυσικά της δίνουμε θετική ενέργεια και την αγάπη από όλους τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου. Ευχαριστεί το Σωματείο των εργαζομένων ,τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ και τα μέλη της , όλους τους ΕΡΓΑΖΌΜΕΝΟΥΣ του Νοσοκομείου. Μας τονίζει ότι είναι πολύ καλύτερα. Περιμένει να ολοκληρώσει την θεραπεία που της έχουν χορηγήσει οι θεράποντες ιατροί του Νοσοκομείου μας ώστε να γυρίσει πίσω στην οικογένεια της. Ευχαριστεί και όλους όσοι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για αυτήν. Εμείς της ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση και δυνατή να γυρίσει πίσω στα παιδιά της . Και φυσικά είμαστε δίπλα της”, έγραψε.
Τι είναι το σύνδρομο Guillain- Barré;
Το σχετικά σπάνιο GBS είναι μία οξεία κατάσταση, η οποία συνδέεται με προοδευτική μυϊκή αδυναμία και παράλυση. Είναι μία αυτοάνοση εκδήλωση, κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, επιτίθεται στο νευρικό του σύστημα.
Το σύνδρομο προκαλεί μία φλεγμονή η οποία προκαλεί συμπτώματα όπως μούδιασμα το οποίο τυπικά αρχίζει στα χέρια και στα πόδια και μεταφέρεται προοδευτικά προς τον κορμό, επηρεάζοντας και τις δύο πλευρές του σώματος. Μπορεί να προκαλέσει μεγάλη αδυναμία με πρόβλημα στην αναπνοή και αρρυθμίες στην καρδιά.
Το GBS είναι επείγον ιατρικό περιστατικό και χρήζει άμεσης και συστηματικής παρακολούθησης .
Οποιοσδήποτε μπορεί να νοσήσει από το GBS σε οποιαδήποτε ηλικία. Είναι μια ασυνήθιστη νευροπάθεια, η οποία αυτόματα αντιστρέφεται και η πλειονότητα των ασθενών ανακτά πλήρως τη χαμένη νευρική και μυϊκή λειτουργία.
Βασιλακόπουλος: Το CDC συστήνει σε όσους έχουν περάσει σύνδρομο Guillain- Barré να κάνουν το εμβόλιο
Στο libre, μίλησε για το θέμα ο Καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας, της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος μας έδωσε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για ότι αφορά το σύνδρομο Guillain- Barré, τη διαδικασία διάγνωσής του, τις συστάσεις του CDC για όσους το έχουν ήδη εκδηλώσει αλλά και την πιθανότητα να προκληθεί μετά από εμβολιασμό.
«Η νοσηλεύτρια που εκδήλωσε παράλυση των κάτω άκρων, νοσηλεύεται σε παθολογική κλινική του νοσοκομείου της Κέρκυρας. Στο νοσοκομείο, δεν υπάρχει Νευρολογική Κλινική για να βγει διάγνωση ότι πρόκειται όντως για το σύνδρομο Guillain- Barré, δηλαδή δεν μπορεί να γίνει ηλεκτροφυσιολογικός έλεγχος, ούτε ηλεκτρομυογράφημα (ΗΜΓ) ή άλλες σχετικές με το σύνδρομο εξετάσεις. Πώς βγήκε η διάγνωση ότι πρόκειται για το σύνδρομο Guillain- Barré; Είναι σαν να προσπαθεί κάποιος να βγάλει διάγνωση για καρκίνο του πνεύμονα χωρίς να υπάρχει πνευμονολόγος, που να κάνει βρογχοσκόπηση, ή θωρακοχειρουργός που να λάβει βιοψία…
Από δικές μου πληροφορίες, το συγκεκριμένο περιστατικό, από την κλινική εξέταση, δεν παρουσιάζει ούτε τα διαγνωστικά συμπτώματα του συνδρόμου.
Επίσης, ειπώθηκε ότι έκανε υψηλό πυρετό και αμέσως παρέλυσε. Ποτέ το σύνδρομο Guillain- Barré δεν εκδηλώνεται την ώρα που υπάρχει η λοίμωξη με υψηλό πυρετό.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουν γίνει 150 εκατομμύρια δόσεις σε όλο τον κόσμο, δεν έχει εμφανιστεί το σύνδρομο Guillain- Barré μετά από το εμβόλιο.
Μάλιστα, το CDC συστήνει σε όσους έχουν περάσει σύνδρομο Guillain- Barré, άρα έχουν την ευπάθεια, πρέπει να κάνουν το εμβόλιο κατά του κοροναϊού για να προστατευθούν από τη λοίμωξη από τον ιό, γιατί σε περίπτωση λοίμωξης από SARS-COV-2, αυξάνουν τις πιθανότητες να κάνουν υποτροπή του συνδρόμου Guillain- Barré.
Ας υποθέσουμε, ωστόσο, ότι μεταφερθεί η γυναίκα σε νευρολογική κλινική, και μετά από τον κατάλληλο έλεγχο αποδειχτεί ότι όντως πρόκειται για το σύνδρομο Guillain- Barré. Πρέπει να αποκλειστούν όλες οι συνήθεις αιτίες που προκαλούν το σύνδρομο Guillain- Barré: Όλες οι γνωστές ιώσεις, όλες οι τροφικές δηλητηριάσεις, όλα τα μικρόβια που γνωρίζουμε ότι προκαλούν το σύνδρομο και αφού αποκλειστούν όλα αυτά, τότε να το αποδώσουμε, για πρώτη φορά μετά από 150 εκατομμύρια δόσεις, στο εμβόλιο.
- Δεν ήταν σωστό να σπεύσουν εκπρόσωποι των συνδικαλιστών να εξάγουν το συμπέρασμα ότι πρόκειται για το σύνδρομο Guillain- Barré ή ότι αυτό είναι παρενέργεια του εμβολιασμού. Για μία τέτοια διάγνωση, χρειάζεται σοβαρός επιστημονικός έλεγχος, πριν αποδοθούν ευθύνες που, έτσι όπως αποδόθηκαν, σπείρουν τον πανικό.
Το νοσοκομείο δεν έχει καν βγάλει επίσημη ανακοίνωση ότι πρόκειται για το σύνδρομο. Και πώς να βγάλει αφού δεν υπάρχει νευρολογική κλινική… Το σύνδρομο Guillain- Barré είναι ένα από τα πολλά νευρολογικά σύνδρομα που μπορούν να προκαλέσουν παράλυση».