Γρίφος οι έλεγχοι στις εκκλησίες: Οι ανεμβολίαστοι αστυνομικοί και ο ρόλος των κληρικών στο επίκεντρο
Ο έλεγχος στις εκκλησίες παραμένει ένας άλυτος γρίφος καθώς μπορεί να προβλέπεται πλέον από την κυβερνητική απόφαση, ωστόσο ένα μεγάλο ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν θα γίνεται από τους αστυνομικούς (πολλοί εκ των οποίων είναι ανεμβολίαστοι) ή από τους ίδιους τους ιερείς…
Πάντως με βάση τα νέα μέτρα οι πιστοί θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ή rapid ή μοριακό τεστ.
«Είναι μια καινούργια πραγματικότητα οι έλεγχοι στις εκκλησίες. Το καινούργιο ΦΕΚ προβλέπει ότι όποιος θέλει να εκκλησιαστεί θα πρέπει να έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ή rapid ή μοριακό τεστ. Υπεύθυνες για τον έλεγχο είναι οι εκκλησίες. Υπάρχει δυσκολία, ο ρόλος του παπά είναι άλλος, είναι θρησκευτικός λειτουργός. Πώς θα ελέγξεις τους συγγενείς του νεκρού σε μια κηδεία; Υπάρχει δυσκολία σε αυτό», σημείωσε στο Mega ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής.
Τα “αποκαλυπτήρια” του think tank του ΣΥΡΙΖΑ-Τσίπρας:Συστράτευση με τα καλύτερα μυαλά της χώρας
Όπως είπε αν η Αστυνομία κληθεί θα πάει για ελέγχους στις εκκλησίες.
«Αν η Αστυνομία κληθεί, αν υπάρξει καταγγελία, είναι υποχρεωμένος ο αστυνομικός να πάει στο σημείο, στην εκκλησία, να ελέγξει. Μπορεί και δειγματοληπτικά να μπει η αστυνομία στη διαδικασία να ελέγξει κάποιους που βρίσκονταν σε κάποιο ναό όταν βγαίνουν. Ακόμα και η ποινική δικονομία προστατεύει τους χώρους λατρείας. Το θρησκευτικό συναίσθημα είναι ισχυρό, ο Έλληνας πιστεύει πολύ και αυτό πρέπει να το σεβαστούμε» εξήγησε ο κ. Καλλιακμάνης.
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε ο πατέρας Γεώργιος Κωνσταντίνου, εκπρόσωπος Τύπου του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών.
«Συμφωνούμε ότι είμαστε όλοι στην ίδια κατεύθυνση, της αποδοχής της επιστήμης και της χρησιμότητας του εμβολίου, της αποδοχής των μέτρων για τη δημόσια υγεία και της προσπάθειας να πείσουμε τον κόσμο να τα εφαρμόζει. Η Αστυνομία είναι ο μόνος ελεγκτικός οργανισμός που δικαιούται να κάνει έλεγχο. Εμείς χαιρόμαστε με την παρουσία της Αστυνομίας, ανήκει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, και είμαστε πολίτες. Ο νεωκόρος και ο ιερέας την ώρα της θείας λατρείας είναι αδύνατο να μετακινηθούν. Η εκκλησία δεν είναι επιχείρηση, είναι χώρος λατρείας», είπε ο πατέρας Γεώργιος, προσθέτοντας ότι «οι εθελοντές δεν κατοχυρώνονται να κάνουν ελέγχους».
«Για να μη δημιουργηθούν θέματα έντασης, η κάθε ενορία έχει το λεγόμενο εκκλησιαστικό συμβούλιο, που είναι άνθρωποι γύρω από τον παπά που καθορίζουν τα θέματα λειτουργικότητας των ναών. Κάποιος από αυτούς μπορεί να αναλάβει να ελέγχει τους ανθρώπους. Πρέπει να εμβολιαστούν και οι ιερείς, τίθενται σε αργία σε διάφορες μητροπόλεις» σημείωσε από την πλευρά του καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.
«Δε γνωρίζω πόσοι κληρικοί είμαστε εμβολιασμένοι, στο διοικητικό συμβούλιο είμαστε όλοι εμβολιασμένοι. Αυτό το δεδομένο μπορεί να το δώσει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος και οι κατά τόπους μητροπόλεις», απάντησε ο πατέρας Γεώργιος.
«Διαπιστώνει η Ιερά Σύνοδος και εμείς ότι αυτό το πράγμα είναι πρακτικά ανέφικτο. Η εκκλησία δε βγήκε ποτέ από την τήρηση των μέτρων, σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Παρουσιάζουμε εικόνα σαν να υπάρχει απειθαρχία στην εκκλησία και θέλουμε να την τιθασεύσουμε. Αν δεν υπάρχει τάξη, πειθαρχία και συνείδηση στα μέτρα, ό,τι και να κάνουμε δεν ωφελεί σε τίποτα» τόνισε.
«Ο κλήρος προσπαθεί να βγει από τη διαδικασία των ελέγχων, και καλά κάνει. Σκεφτείτε πόσο αντιπαθής έχει γίνει ο αστυνομικός που είναι σε αυτή τη διαδικασία εδώ και πόσο καιρό», σημείωσε ο κ. Καλλιακμάνης.
«Είναι περίπου βέβαιο ότι στους κύκλους της εκκλησίας υπάρχουν ομάδες φανατικών αντιεμβολιαστών. Η παρουσία της Αστυνομίας θα τους δώσει έναυσμα να προκαλέσουν προβλήματα», προειδοποίησε κλείνοντας ο κ. Τζανάκης.