Γιατί ξέφυγε ο έλεγχος στη Θεσσαλονίκη- Από τις καθησυχαστικές δηλώσεις Τσιόδρα στο lockdown
Στις 30 Σεπτεμβρίου ο Σωτήρης Τσιόδρας έκρουε των κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση του κοροναϊού στην Αττική και προεξοφλούσε νέα περιοριστικά μέτρα. Η αναφορά του έγινε, μάλιστα, σε αντιδιαστολή με τη Θεσσαλονίκη, την οποία αποκαλούσε “θετικό παράδειγμα”. Εκείνη τη στιγμή η συμπρωτεύουσα ήταν σχεδόν Covid free ζώνη. Δύο εβδομάδες αργότερα η κατάσταση ήταν εντελώς διαφορετική με την επιδημία να εξαπλώνεται ραγδαία και τα αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων να σπάνε το ένα το άλλο μέχρι το lockdown. Τι δεν στάθηκε εφικτό να προβλέψουν οι επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι της επιτροπής του υπουργείου Υγείας;
Εκ των υστέρων -όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του δημάρχου της πόλης Κ. Ζέρβα στον Ant1- λέγεται πως η έξαρση της επιδημίας οφείλεται στην έναρξη των μαθημάτων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και στο γεγονός ότι χιλιάδες φοιτητές επέστρεψαν στην πόλη, επιβαρυμένοι -όπως υπονοείται- από τον ιό μετά τις καλοκαιρινές διακοπές τους ή μεταφέροντάς τον από άλλες περιοχές της χώρας. Είχαν προηγηθεί, ωστόσο, πληροφορίες πως το πέρασμα των Σερρών στις πορτοκαλί και μετά στις κόκκινες περιοχές του υγειονομικού χάρτη οφειλόταν στην μετακίνηση πληθυσμού από τη Θεσσαλονίκη βορειότερα, μετά την επιβολή των πρώτων περιοριστικών μέτρων στη νυχτερινή διασκέδαση στη συμπρωτεύουσα. Γιατί δεν στάθηκε εφικτό να προβλεφθεί κάτι τέτοιο, όταν αρκετοί ανεξάρτητοι επιστήμονες επισήμαιναν έγκαιρα τον κίνδυνο; Όταν, μάλιστα, το φαινόμενο ήταν ήδη γνωστό από την μετακίνηση Πατρινών στη Ναύπακτο, μετά την εφαρμογή ανάλογων περιοριστικών μέτρων στην αχαϊκή πρωτεύουσα.
Η απουσία πρόβλεψης και μέτρων φάνηκε και στην ολιγωρία των αρχών κατά τη δοξολογία στον Άγιο Δημήτριο στις 26 Οκτωβρίου κι ενώ όλα έδειχναν πως η έξαρση της επιδημίας ήταν ραγδαία. Οι αρμόδιες αρχές (τοπική αυτοδιοίκηση, Μητρόπολη, ΕΟΔΥ, υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) “έλαμψαν” δια της απουσίας τους όταν εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώνοντας χωρίς μέτρα προστασίας έξω από την Μητρόπολη. Όπως και όταν, νωρίτερα, διοργανώνονταν πάρτι στο campus του ΑΠΘ.
Τα μαζικά τεστ σε Θεσσαλονικείς που πραγματοποιήθηκαν -μάλλον καθυστερημένα- στην παραλία της πόλης έδειξαν ιϊκό φορτίο περίπου 7%, όταν το σχετικό ευρωπαϊκό όριο κινείται κοντά στο 4%. Τα σημάδια της έξαρσης της επιδημίας υπήρχαν εδώ και αρκετό καιρό στη Θεσσαλονίκη, είναι απορίας άξιο, ωστόσο, πως στις 30 Σεπτεμβρίου ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρει τη Θεσσαλονίκη ως παράδειγμα προς μίμηση και λίγες εβδομάδες μετά η πόλη μπαίνει σε lockdown.
Η κριτική για την ανεπάρκεια των μέτρων και την καθυστέρηση του κρατικού μηχανισμού έγινε εδώ και αρκετό καιρό. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, για παράδειγμα, επισήμανε με ανάρτησή του στο Facebook:
«Η Αττική και η Θεσσαλονίκη τίθενται τώρα υπό το ίδιο καθεστώς περιοριστικών μέτρων, όπως και ορισμένες άλλες περιοχές. Όμως την ώρα που λαμβάνεται αυτή η απολύτως αναγκαία απόφαση, τα κρούσματα Covid-19 στη Θεσσαλονίκη ξεπέρασαν σε ημερήσια βάση τα 800 και είναι περίπου διπλάσια από αυτά που καταγράφτηκαν στην Αττική. Με βάση την πληθυσμιακή αναλογία, αυτό, αν υπολογίζω σωστά, σημαίνει ότι η πυκνότητα των κρουσμάτων είναι στη Θεσσαλονίκη περίπου οκταπλάσια (!) της Αττικής. Άρα τα αναγκαία περιοριστικά μέτρα λαμβάνονται πολύ καθυστερημένα για τη Θεσσαλονίκη. » Με βάση τη δυναμική που είχε καταγραφεί εδώ και αρκετές ημέρες, τα μέτρα έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί στη Θεσσαλονίκη – αν θέλουμε να έχουμε την ίδια ευαισθησία και προνοητικότητα για όλη τη χώρα – αρκετές ημέρες νωρίτερα. Και σε κάθε περίπτωση με δεδομένη τη διαφορά της καμπύλης μεταξύ των δυο περιοχών, προφανώς χρειάζεται πρόσθετη μέριμνα για τη Θεσσαλονίκη. » Παρακαλώ να δοθούν σε αυτές τις παρατηρήσεις που κάνω ως πολίτης, -παρατηρήσεις που ελπίζω να είναι εσφαλμένες- σαφείς επιστημονικές και πολιτικές απαντήσεις αρμοδίως».
Ο Χάρης Καστανίδης, βουλευτής Θεσσαλονίκης, το επισήμανε κι αυτός πριν το lockdown βλέποντας τα σημάδια που δεν έβλεπαν οι αρμόδιοι.
Aκολούθησαν η Μαρία Σπυράκη και ο Γιώργος Κύρτσος.
Μία ημέρα μετά το tweet της ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη με το οποίο έκανε κριτική στην κυβέρνηση για την ολιγωρία στη λήψη μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη, έρχεται και άλλος ένας «γαλάζιος» ευρωβουλευτής να «καρφώσει» την κυβέρνηση σε σχέση με τις επιλογές στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Κύρτσος μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN, δήλωσε ότι υπάρχουν «κυβερνητικές και αυτοδιοικητικές ευθύνες» στο μπάχαλο της διαχείρισης της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη.
«Εγώ θεωρώ πως υπάρχουν ευθύνες και κυβερνητικές και αυτοδιοικητικές και κοινωνικές. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη Θεσσαλονίκη, τα αντιμετωπίζουν σε όλη της χώρες τις ευρωπαϊκές χώρες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής της ΝΔ.
Είναι προφανές πως κάτι πήγε λάθος στη Θεσσαλονίκη. Αλλά κανείς δεν έχει αναλάβει ευθύνες.
Οι εικόνες από την πρώτη μέρα του lockdown- Ρεπορτάζ και εικόνες από το voria.gr
Κλειστά καταστήματα, άδειοι δρόμοι και ελάχιστος κόσμος ακόμα και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που από σήμερα βρίσκεται στις περιοχές της γκρι ζώνης, με τη χειρότερη επιδημιολογική εικόνα στη χώρα.
Αυτή είναι η νέα, γκρίζα καθημερινότητα της Θεσσαλονίκης, η οποία από σήμερα και για 14 μέρες μπήκε σε καθεστώς lockdown.
Εικόνα θλιβερή τα κατεβασμένα ρολά στα εμπορικά καταστήματα και τα μαζεμένα τραπεζοκαθίσματα από τα πολυσύχναστα καφέ στα στέκια της πόλης, την οποία δεν μετριάζουν τα λιγοστά μαγαζιά take away που είναι ανοιχτά, χωρίς όμως πελατεία. Ένα σκηνικό που θυμίζει έντονα το αντίστοιχο της περασμένης άνοιξης με την επιβολή της πρώτης καθολικής καραντίνας.
Εντυπωσιακά άδεια είναι και η παραλία της Θεσσαλονίκης, την οποία οι κάτοικοι της πόλης παραδοσιακά επιλέγουν για τη βόλτα τους.
Οι αυστηρές απαγορεύσεις στις μετακινήσεις που προβλέπονται στη ζώνη γκρι, στην οποία έχουν ενταχθεί η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες, σε συνδυασμό με τον βροχερό καιρό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει πολύ περιορισμένη κυκλοφορία.
Στη Θεσσαλονίκη εκτάκτως ο Αλέξης Τσίπρας
Αύριο Τετάρτη θα μεταβεί εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να εξετάσει με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή με το lockdown και την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σήμερα θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες της επίσκεψης, όπως και ο ακριβής χρόνος και το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα, που εκ των πραγμάτων θα περιλαμβάνει περιορισμένες επισκέψεις.
Η ατζέντα του κ. Τσίπρα περιλαμβάνει κυρίως την κατάσταση στα νοσοκομεία και το σύστημα υγείας, τα ζητήματα στην επιχειρηματικότητα που δημιουργεί η καραντίνα, αλλά και οι εξελίξεις εν όψει της εκδίκασης των προσφυγών στο ΣτΕ για τις αρχαιότητες στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης (6 Νοεμβρίου).
Σε τοπικό επίπεδο γίνονται συσκέψεις για να προετοιμαστεί συγκεκριμένο πλαίσιο με στοιχεία από την πορεία της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη, τους λόγους που οδήγησαν στο lockdown, αλλά και την ετοιμότητα του συστήματος υγείας για την αντιμετώπιση της έξαρσης της πανδημίας.
Στο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εστιάζουν πολύ στο μεγάλο ποσοστό πληρότητας σε κλίνες ΜΕΘ, που παρά τις προσθήκες παραμένει υψηλότατο. Εκεί άλλωστε αναμένεται να εστιαστεί και η κριτική του προέδρου του κόμματος, καθώς πάγια θέση του όλο αυτό το διάστημα ήταν η έλλειψη προετοιμασίας για ένα δεύτερο κύμα πανδημίας, η υποστελέχωση των μονάδων υγείας και ο ανεπαρκής αριθμός κλινών ΜΕΘ και ειδικότερα κλινών ΜΕΘ για περιστατικά κορωνοϊού.
Πέραν όμως των συστήματος υγείας, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ενημερωθεί και για τους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης και της επιχειρηματικότητας (μικρομεσαίες, εμπορικά, βιοτεχνία, βιομηχανία), όπως και για ζητήματα λειτουργίας της πόλης (αστικές συγκοινωνίες κτλ.). Προφανώς βασικό ζήτημα είναι τα προβλήματα στους εργαζόμενους.
Από το τραπέζι λόγω και της εξέτασης των προσφυγών ενάντια στην απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου στις 6 Νοεμβρίου δεν θα μπορούσε να λείψει κι αυτό το θέμα.
Αργότερα μέσα στην ημέρα αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες της επίσκεψης, των συναντήσεων και των συμμετοχών των στελεχών και φορέων της πόλης.
ΚΙΝ.ΑΛ: Η κυβέρνηση ολιγώρησε
Για την κατάσταση με την πανδημία στη Θεσσαλονίκη και το lockdown που επιβλήθηκε από σήμερα, το Κίνημα Αλλαγής επισημαίνει τις ευθύνες και την ολιγωρία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την κατάσταση.
Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου αναφέρεται πως η απόφαση για ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς σε προσωπικό και δρομολόγια ελήφθη με καθυστέρηση, ενώ η κυβέρνηση γνώριζε το τεράστιο συγκοινωνιακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη.
Επίσης, σημειώνεται ότι «άφησαν τον καθημερινό συνωστισμό των φοιτητών στους χώρους του ΑΠΘ ακόμη και το βράδυ. Όπως και τον συνωστισμό σε διάφορες πλατείες και συγκεκριμένα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο κέντρο της πόλης, που παραβίαζαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα (σε αντίθεση με την πλειοψηφία των καταστημάτων) με προκλητική απουσία των αρμόδιων αρχών».
Επιπλέον, το Κίνημα Αλλαγής καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι δεν πήρε μέτρα και άφησε να διεξαχθεί κανονικά ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου, με εκατοντάδες πολίτες να συνωστίζονται ασφυκτικά στην εκκλησία και τους ιερείς να μη φορούν μάσκα.
Σχετικά με την κατάσταση στο ΕΣΥ, το ΚΙΝΑΛ τονίζει ότι δίνει μία ηρωική αλλά άνιση μάχη στην πρώτη γραμμή να κρατήσει τη Θεσσαλονίκη αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα όρθια.
«Μονάχα που αυτό δεν φαίνεται πλέον να αρκεί. Αυτό που απαιτείται και προτείνουμε είναι ένας ενιαίος εθνικός σχεδιασμός, στον οποίο πρέπει να ενταχθεί όλο το υγειονομικό δυναμικό του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Έτσι ώστε να υπάρξει κεντρικός συντονισμός με μετακινήσεις και ενίσχυση περιοχών, όπου οι υγειονομικές υποδομές δεν επαρκούν να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά. Απαιτείται μία task force που θα επιβλέπει, θα καταγράφει τα δεδομένα και θα αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο μέσο», προσθέτει.
«Σε αυτήν τη μάχη είμαστε και θα είμαστε όλοι μαζί, από την ίδια όχθη, με τον ιό απέναντι. Όσο μας αφορά, θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τα προβλήματα και να προτείνουμε λύσεις, όπως αυτό επιτάσσει ο θεσμικός μας ρόλος αλλά και το δημόσιο συμφέρον», υπογραμμίζει το Κίνημα Αλλαγής.