Τι λένε οι παιδίατροι για τον εμβολιασμό των παιδιών- Η επιστολή στον Θεμιστοκλέους
Μετά τη θετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τον εμβολιασμό εφήβων ηλικίας 15-17 ετών κατά του COVID, αλλά και την επιστημονική συζήτηση που έχει ξεκινήσει σχετικά με την ενδεχόμενη επέκταση του εμβολιασμού σε παιδιά 12-15 ετών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, με επιστολή της, πρόσφατα, έθεσε υπόψη του Γενικού Γραμματέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Θεμιστοκλέους, ορισμένες σημαντικές σκέψεις και θέσεις τους.
Της Ρούλα Σκουρογιάννη
Ειδικότερα, οι Παιδίατροι εξέθεσαν στον κ. Θεμιστοκλέους την άποψή τους σχετικά με την ιδιαιτερότητα του εμβολιασμού των παιδιών, τη μεγάλη εμπειρία που έχουν οι ίδιοι στο κομμάτι αυτό, καθώς είναι εκείνοι που κυρίως κάνουν τους εμβολιασμούς από τη βρεφική ηλικία έως την ενηλικίωση του παιδιού αλλά και ιδιαίτερη ευχέρεια στην επικοινωνία με τα παιδιά. Επεσήμαναν, επίσης, ότι γνωρίζουν πολύ καλά το ιστορικό του κάθε παιδιού και θα ήταν ίσως χρήσιμο να εμβολιάσουν τα παιδιά που παρακολουθούν, καθώς οι γονείς δείχνουν στον παιδίατρό τους ιδιαίτερη εμπιστοσύνη. Σημείωσαν ακόμα ότι τα ιατρεία τους που είναι εξοπλισμένα για την αντιμετώπιση ανεπιθύμητων παρενεργειών (όπως για παράδειγμα, αναφυλακτικής αντίδρασης).
Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων ανέφεραν τα παρακάτω στην επιστολή τους:
«Στη χώρα μας η πλειονότητα των υποχρεωτικών εμβολιασμών, που εντάσσονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, πραγματοποιείται στα παιδιατρικά ιατρεία. Καθημερινά και από πολλά χρόνια, εμβολιάζουμε χιλιάδες παιδιά σε όλη την Ελλάδα. Το γεγονός αυτό μας κάνει να έχουμε την μεγαλύτερη εμπειρία, όσον αφορά τα εμβόλια και τους εμβολιασμούς.
Τα παιδιατρικά ιατρεία διαθέτουν σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό και παρέχουν δυνατότητα ανάνηψης και αντιμετώπισης αναφυλακτικής αντίδρασης, με χορήγηση οξυγόνου με ambu και τη χρήση ενέσιμης αδρεναλίνης. Οι παιδίατροι έχουμε εκπαιδευτεί εντατικά στην αντιμετώπιση επειγόντων καταστάσεων και οι περισσότεροι διαθέτουμε και τις αντίστοιχες πιστοποιήσεις.
Ο εμβολιασμός των παιδιών δεν είναι πάντοτε μια απλή και εύκολη υπόθεση, όπως συνήθως είναι με τους ενήλικες. Οι παιδίατροι είμαστε κατάλληλα εκπαιδευμένοι στην επικοινωνία με τους γονείς και τον χειρισμό των παιδιών (ακόμα και αυτών που αντιδρούν έντονα) για εξέταση και εμβολιασμό.
Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά το ιστορικό του κάθε παιδιού και τα παιδιά, όπως και οι γονείς τους, αισθάνονται μεγάλη ασφάλεια μαζί μας. Οι γονείς έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στον παιδίατρο, που παρακολουθεί τα παιδιά τους και συνήθως συμμορφώνονται σχεδόν απόλυτα σε αυτά που θα τους προτείνουμε.
Αφού σας συγχαρούμε για την εξαιρετικά επιτυχημένη προσπάθεια εμβολιασμού του πληθυσμού των ενηλίκων κατά της Covid και θέλοντας να βοηθήσουμε στην προσπάθεια για επιτυχή εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών και πιθανώς προσεχώς των παιδιών 12-15 ετών, θεωρούμε ότι ο εμβολιασμός τους πρέπει να πραγματοποιείται από Παιδιάτρους, ή τουλάχιστο με την παρουσία Παιδιάτρου, σε χώρους κατάλληλα διαμορφωμένους και φιλικούς.
Για την ταχεία επίτευξη του ανωτέρου στόχου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων προτείνει, όταν οι συνθήκες επιμελητείας και λογιστικής υποστήριξης των εμβολίων το επιτρέψουν, να πραγματοποιούνται οι εμβολιασμοί κατά της COVID, σε εφήβους και παιδιά, που ήδη παρακολουθούμε, στα ιδιωτικά μας ιατρεία. Επιπρόσθετα, στα ιδιωτικά μας ιατρεία θα μπορούσε να διενεργηθεί και ο εμβολιασμός και των υπόλοιπων ενηλίκων μελών της οικογένειας που επιθυμούν να εμβολιαστούν.
Εναλλακτικά, προτείνουμε την πρόσληψη παιδιάτρων, με βραχείας διάρκειας συμβάσεων έργου, για να στελεχώσουν τα εμβολιαστικά κέντρα, που θα εμβολιάζουν εφήβους και παιδιά.
Επίσης, σας ζητούμε να σκεφτείτε την ένταξη στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση των Rapid Antigen Test, αλλά και της μοριακής δοκιμασίας τύπου PCR. Η αποζημίωση των ανωτέρω εξετάσεων από τον ΕΟΠΥΥ, θα βοηθούσε σημαντικά στην ταχύτερη και ευκολότερη διάγνωση των κρουσμάτων με αποτέλεσμα την ταχεία απομόνωση τους και την βέλτιστη ιχνηλάτηση των επαφών τους, έτσι ώστε να περιοριστεί άμεσα και δραστικά μια νέα έξαρση της νόσου.
Επιπρόσθετα επιθυμούμε και ζητούμε συνάντηση μαζί σας, ώστε να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες και την διαδικασία για τη συμμετοχή μας στον εμβολιασμό των παιδιών και των οικογενειών τους στα ιατρεία μας».
Με αφορμή τις θέσεις της Ομοσπονδίας, το libre μίλησε με τον εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, τον Παιδίατρο, κ. Κωνσταντίνο Νταλούκα, κυρίως για το θέμα της ασφάλειας του εμβολιασμού στα παιδιά και τους λόγους που συστήνεται ο παιδικός εμβολιασμός.
· Οι παιδίατροι συστήνετε ανεπιφύλακτα τη χορήγηση του εμβολίου κατά του κοροναϊού στα παιδιά;
«Προς το παρόν μόνο το εμβόλιο της Pfizer έχει πάρει έγκριση από τον FDA και τον EMA για παιδιατρική χορήγηση 12-17 ετών. Οπότε μιλάμε για την ασφάλεια μόνο του εμβολίου αυτού, ενώ υπάρχει προοπτική να δοθεί έγκριση και στα υπόλοιπα εμβόλια που έχουν κάνει σχετικές μελέτες και έχουν καταθέσει τη σχετική αίτηση. Για την Ευρώπη, μετά την έγκριση από τον ΕΜΑ, κάθε χώρα ξεχωριστά είχε τη δυνατότητα να εγκρίνει και να συστήσει τη χορήγηση του εμβολίου στα παιδιά, ανάλογα με τα δικά της δεδομένα.
Η χώρα μας έδωσε άδεια για να κάνουν το εμβόλιο έφηβοι 15 με 17 ετών και όχι εξαρχής όλα τα παιδιά 12 με 17. (αφήνοντας για αργότερα και ανάλογα με το αν το επιβάλλουν οι συνθήκες τον εμβολιασμό 12 με 15). Η Εθνική Επιτροπή εμβολιασμών δέχτηκε ότι το εμβόλιο σύμφωνα με την αδειοδότηση από τον EΜΑ είναι ασφαλές και πολύ αποτελεσματικό. Οι παιδίατροι της χώρας σεβόμαστε τις αποφάσεις Εθνικής επιτροπής εμβολιασμών και φυσικά τους συνιστούμε να γίνει ο εμβολιασμός των παιδιών».
· Αν ενοχλεί και φοβίζει η εμφάνιση παρενεργειών από το εμβόλιο σε ενηλίκους, σίγουρα δε θα θέλαμε να συμβεί σε καμία περίπτωση σε κανένα παιδί, τη στιγμή μάλιστα που είναι άλλο το κλάσμα οφέλους-ρίσκου για τα παιδιά, τα οποία εμβολιάζονται, κυρίως, για να βοηθήσουν στο χτίσιμο του τείχους ανοσίας…
«Δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος που εμβολιάζονται τα παιδιά! Ίσως, ο τελευταίος λόγος να είναι αυτός. Τα παιδιά εμβολιάζονται, καταρχήν για να μπορέσουν να πάνε στα σχολεία τους χωρίς μέτρα, χωρίς self test και χωρίς καραντίνες, διότι αν δεν εμβολιαστούν, αναγκαστικά θα πηγαίνουν με όλα τα παραπάνω μέτρα και αν κάποιο παιδί κολλήσει, θα μπαίνει σε καραντίνα όχι μόνο το ίδιο, πιθανόν και όλη η τάξη. Αυτός είναι ο σημαντικότερος λόγος για να εμβολιαστούν τα παιδιά. Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι οι οποίοι είναι και αυτοί σημαντικοί και σοβαροί, διότι, ναι μεν τα παιδιά συνήθως δεν νοσούν, αλλά δεν αποκλείεται κιόλας να νοσήσουν.
Οι φορείς που ενέκριναν το εμβόλιο διαβεβαιώνουν ότι ο εμβολιασμός θα προστατεύει τα παιδιά σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό, μεγαλύτερο και από αυτό της προστασίας των ενηλίκων. Άρα, η ανοσοποίηση των παιδιών είναι πολύ καλύτερη από την ανοσοποίηση των ενηλίκων, διότι ο οργανισμός τους είναι νεαρός και το ανοσοποιητικό τους σύστημα αντιδρά έντονα και παράγει πάρα πολλά αντισώματα. Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Αυτή η καλύτερη ανοσοποίηση είναι σημαντική. Διότι τα παιδιά αν κα δεν νοσούν με τη συχνότητα των ενηλίκων, ωστόσο, ένα ποσοστό παιδιών -έστω και μικρό- θα νοσήσει, θα διασπείρει τη νόσο, ένα ακόμα μικρότερο ποσοστό, θα εισαχθεί στα νοσοκομεία, πιθανόν να μπει σε ΜΕΘ και δυστυχώς έχουμε και παιδιά -ελάχιστες ευτυχώς εξαιρέσεις- που τα έχουμε χάσει… Αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα υγείας.
Πολλά από τα παιδιά, ακόμα και αυτά που περνούν τη νόσο ασυμπτωματικά, υπάρχει πιθανότητα -σε ένα ποσοστό περίπου 10%- να εμφανίσουν αυτό που ονομάζουμε μακροχρόνιο Covid, το οποίο δεν είναι καθόλου ασήμαντο. Πρόκειται για μία πολύ σοβαρή κατάσταση, που εμφανίζεται περίπου ένα μήνα μετά τη νόσηση, έστω κι αν δεν είχε συμπτώματα ο ασθενής, και μπορεί να ταλαιπωρείται το άτομο για μήνες ή και για χρόνια. Αυτή τη στιγμή, στο εξωτερικό, σύμφωνα με τις ενημερώσεις μας, υπάρχουν άτομα που πάσχουν από μακροχρόνιο covid πάνω από ένα χρόνο!
Άλλο ένα σύνδρομο που παρουσιάζεται σε μικρότερο ποσοστό είναι το Πολυσυστηματικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο, που είχε εμφανιστεί πέρσι, στις αρχές της πανδημίας, σε παιδιά που νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο των Παίδων και πρόκειται για μία πολύ σοβαρή αντίδραση στον ίδιο τον ιό, που επιβάλει το παιδί να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο με πολύ σοβαρά συμπτώματα.
Αν κάνεις αθροίσει όλους αυτούς τους λόγους και προσθέσει ως τελευταίο τη συμβολή από τον εμβολιασμό των παιδιών στην ανοσία της κοινότητας, τότε νομίζω ότι οι λόγοι που κάνεις θεωρεί απαραίτητη την ανοσοποίηση των παιδιών είναι πολύ σημαντικοί!
Για το θέμα αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, εξετάζοντας όλα τα δεδομένα. Άφησε στην ευχέρεια των γονέων να αποφασίσουν. Αν εμείς οι παιδίατροι ρωτηθούμε από τους γονείς είμαστε υποχρεωμένοι να τους απαντήσουμε ότι αν το παιδί έχει ένα υποκείμενο νόσημα (παιδιά παχύσαρκα ή με προβλήματα καρδιάς ή άσθματος ή με κάποιο νόσημα του ανοσοποιητικού κλπ), τότε 100% πρέπει να κάνει το εμβόλιο για να προστατεύσει την υγεία του. Εμείς οι παιδίατροι δεν μπορούμε να πάρουμε απόφαση για τους γονείς. Οι γονείς θα πάρουν την απόφαση για τα παιδιά τους. Μπορούμε, ωστόσο, να διαβεβαιώσουμε ότι τα ρυθμιστικά όργανα που έλεγξαν τα εμβόλια και πήραν την απόφαση χορήγησης στα παιδιά είναι αξιόπιστα και κάνουν πολύ σωστά τη δουλειά τους.
Τέλος, εγώ προσωπικά θεωρώ υποχρέωσή μου, απλώς, να ενημερώσω τους γονείς, οι οποίοι έχουν αγόρι το οποίο είναι κάτω από την ηλικία των 25 ετών, ότι μετά τη χορήγηση του εμβολίου υπάρχει μία πολύ μικρή πιθανότητα να εμφανιστεί μυοκαρδίτιδα η περικαρδίτιδα, οι οποίες όμως είναι εύκολα αντιμετωπίσιμες και έχουν πολύ μικρή διάρκεια συμπτωμάτων».
Αξίζει, εδώ, να μεταφέρουμε το παράπονο των παιδιάτρων για την έλλειψη διαλόγου με τους αρμόδιους φορείς (υπουργείο Υγείας, Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας κλπ), και για τη μη ανταπόκριση στο δικό τους κάλεσμα να συνεισφέρουν με την πολυτετή και πολύτιμη εμπειρία τους στη χάραξη πολιτικής πάνω στους παιδικούς εμβολιασμούς.