Γεραπετρίτης: Παράδειγμα πολιτικού καιροσκοπισμού και αριβισμού η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Γεραπετρίτης: Παράδειγμα πολιτικού καιροσκοπισμού και αριβισμού η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

«Πραγματικό δείγμα πολιτικού καιροσκοπισμού και αριβισμού» είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που «προσβάλει διπλά πολίτες και δημοσιογράφους» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης απαντώντας εκ μέρους της κυβέρνησης στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Ο υπουργός Επικρατείας χαρακτήρισε την ουσία της προτάσεως του ΣΥΡΙΖΑ ως «απολύτως έωλη» καθώς «ήδη έχει ασκηθεί για το ζήτημα αυτό πέντε φορές κοινοβουλευτικός έλεγχος, έχουν κατατεθεί έγγραφα και το θέμα έχει εξαντληθεί». Η κοινωνία, είπε, «προφανώς και δεν ασχολείται με το θέμα της καμπάνιας αλλά εσείς το φέρνετε τώρα και μάλιστα με αναφορές στο τι συμβαίνει στην Αυστρία». Και αναρωτήθηκε «εάν δεν είχε γίνει αυτό στην Αυστρία θα ερχόσασταν σήμερα με αυτή την πρόταση;» Αυτό, είπε είναι «απλώς πολιτικός αριβισμός και τίποτε άλλο».

Παπανδρέου για Εξεταστική: Η κυβέρνηση εργαλειοποίησε την πανδημία

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, «είναι διπλά προσβλητική και για τους πολίτες και για τους δημοσιογράφους» είπε ο κ. Γεραπετρίτης προσθέτοντας: «Όταν αναγράφετε στον τίτλο της ”παραπλάνηση των πολιτών για την εξέλιξη των πολιτικών τάσεων, επιχείρηση πολιτικής χειραγώγησης…” θωρείτε πως οι πολίτες είναι αγέλη; Τι τύπου πατερναλισμός είναι αυτός; Που θεωρείται ότι οι πολίτες δεν έχουν την ωριμότητα να δουν να κρίνουν και να συγκρίνουν». Σε σχέση δε με τους δημοσιογράφους, σχολίασε «αλήθεια, θεωρείτε ότι όλοι οι δημοσιογράφοι είναι τέτοιας ψυχολογίας και χαρακτηρολογίας ώστε μόλις δουν κάποια χρήματα να εισρέουν, αμέσως αλλάζουν την πολιτική τους τάση, την κριτική τους στάση; Εάν πιστεύετε κάτι τέτοιο πείτε το ευθέως και πείτε ότι όλοι οι δημοσιογράφοι είναι ”πουλημένοι” εάν αυτή είναι η απάντησή σας, γιατί αυτό είναι που γράφετε στην δική σας πρόταση».

Ο υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε πως «εμείς δεν φοβόμαστε τη διαφάνεια» και έριξε το γάντι στον ΣΥΡΙΖΑ για την χρονική διερεύνηση της Επιτροπής, λέγοντας πως «νομίζω ότι θα πρέπει να είναι πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης», και πρότεινε σκωπτικά «να διευρυνθεί και τα εύρος των χρηματοδοτούμενων Μέσων» για να εξεταστούν και οι Monde, Figaro, Times, Telegraph, Politico κ.λπ, γιατί «όλοι αυτοί έχουν πει επαινετικά λόγια για τη χώρα».

Ο υπουργός εκτίμησε πως «και αυτή η ευκαιρία που έχει η αξιωματική αντιπολίτευση δυστυχώς θα πάει χαμένη» λέγοντας πως η επιλογή να διερευνηθεί μόνο η περίοδο κυβέρνησης της ΝΔ και όχι και του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια αλα κάρτ διερεύνηση και διαφάνεια με προκατασκευασμένο πόρισμα εκ της προτάσεως της συστάσεως, «γι’ αυτό και δεν γίνεται αποδεκτή».

Η ΝΔ «δεν θα καταθέσει δική της πρόταση» ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης αλλά «θα είμαστε εκεί, με σεβασμό στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, με σαφή επιλογή να δούμε τις τυχόν παθολογίες που έχουν ενσκήψει και να είμαστε δημιουργικοί στο πώς θα θεραπευτούν». «Θα κληθούν όλοι οι μάρτυρές που πρέπει από όλους τους χρονικούς ορίζοντες και θα υπάρξει μια πλήρη διαλεύκανση όπως την επιθυμούμε όλοι» σημείωσε.

Εγκάλεσε τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι εάν και σε όλες τις χώρες έγιναν ανάλογες καμπάνιες ενημέρωσης δεν υπήρξαν τέτοια ζητήματα καταλογίζοντάς τους ότι εσείς «εμμέσως εδώ αμφισβητείτε και την επιχείρηση του εμβολιασμού και της ενημέρωσης για τη δημόσια Υγεία». Αυτή είπε «είναι η ώρα να εγκαταλείψουμε την επαμφοτερίζουσα στάση και να πούμε ναι ή όχι στην ενημέρωση του κοινού και την προστασία από τη νόσο. Κατηγορηματικά χωρίς ναι μεν αλλά…».

Αναφέροντας ότι ο κ. Τσίπρας είπε στην ομιλία του επικριτικά ότι ”η κυβέρνηση μας έλεγε ότι το εμβόλιο σώζει και τώρα νοσούν και εμβολιασμένοι”, ο κ. Γεραπετρίτης απευθύνθηκε προς την αξιωματική αντιπολίτευση ρωτώντας «αντιλαμβάνεστε τί σημαίνει σήμερα να κινδυνολογούμε σε ό,τι αφορά την χρήση του εμβολίου;» και προσέθεσε «το πρόβλημά σας δεν είναι η διαδικασία» της καμπάνιας «ούτε και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, αλλά η πραγματικότητα».

Απέρριψε ότι σήμερα δεν υπάρχει πλουραλισμός στην ενημέρωση, αντιτείνοντας ότι «σήμερα οι μισές τουλάχιστον εφημερίδες εθνικής κυκλοφορίας είναι κριτικές προς την κυβέρνηση».

Χαρακτήρισε ως ”λεπτή ειρωνεία” τις αναφορές του κ. Τσίπρα για κατεδάφιση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος, λέγοντας ότι ήταν αυτός που κατά τη διακυβέρνησή του την ”κατεδάφισε” και του επιτέθηκε προσωπικά, χαρακτηρίζοντάς τον «αγωγό διοχέτευσης χυδαιότητας».

Αυτό, είπε ο κ. Γεραπετρίτης, που ακούμε σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι γιατί έγινε η καμπάνια αλλά γιατί δεν πήρε χρήματα το Documentο» και προσέθεσε «εάν σήμερα θέλετε να είστε παραστάτες του Documento καλύτερα να συμβουλευτείτε τον διευθυντή της ΑΥΓΗΣ που έχει καταφερθεί κατά της εφημερίδας αυτής ακριβώς επειδή θεωρούσε ότι οι αναρτήσεις του ιδιοκτήτη της ήταν πέραν της πολιτικής δεοντολογίας».

Παρατήρησε πως για πρώτη φορά δόθηκε το 30% της καμπάνιας, όπως προβλέπετε από τον νόμο, σε περιφερειακά μέσα και σημείωσε ότι αυτό θα αναδειχθεί από την Εξεταστική Επιτροπή. Επίσης ρώτησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «τι γίνεται με την καμπάνια ενημέρωσης που έχει εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα γίνει τώρα ή θα ξεκινήσει μετά την πανδημίας».

Ο κ. Γεραπετρίτης χαρακτήρισε ”ιστορική” τη σημερινή συνεδρίαση υπενθυμίζοντας ότι το δικαίωμα σύστασης εξεταστικής επιτροπής από τη μειοψηφία είναι κάτι που το επανάφερε, από το 1927, στο Σύνταγμα η ΝΔ και ενώ ήταν πλειοψηφία και αυτό δείχνει ”πολιτική γενναιότητα”. Μάλιστα χαρακτήρισε «ψεύδη» και «απίστευτη πολιτική λαθροχειρία» τις αναφορές του εισηγητή της ΝΔ Γιώργου Κατρούγκαλου ότι το δικαίωμα αυτό έγινε με πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και καταθέτοντας τις σχετικές προτάσεις κατά την προτείνουσα Βουλή, υπενθύμισε ότι η πρόταση στην αναθεωρητική Βουλή που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν για τη δυνατότητα μιας εξεταστικής επιτροπής από τη μειοψηφία.

Σχετικά Άρθρα