Γεωργαντάς για εμβολιασμούς: Το μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται στους άνω των 60

Γεωργαντάς για εμβολιασμούς: Το μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται στους άνω των 60

Τα επίπεδα Μαρτίου και Απριλίου πλησιάζουν και πάλι οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα, οι οποίοι αυξάνουν συνεχώς ταχύτητες, «αγγίζοντας» τους 100.000 την ημέρα.

Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό εμβολιασμού με την πρώτη δόση αγγίζει το 79,2% στον ενήλικο πληθυσμό και το 67% στον γενικό πληθυσμό, δηλαδή 2 μονάδες κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, το μεγάλο πρόβλημα με τους εμβολιασμούς βρίσκεται στις ηλικίες άνω των 60 ετών. Σχετικά με την τρίτη δόση, δηλαδή, οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών, από τους περίπου 590.000, περιορίστηκαν στους 546.000 στην Ελλάδα.

«Και βλέπουμε μια πολύ καλή ροή και στην αναμνηστική δόση, καθώς από τα 3,2 εκατ. περίπου που είναι οι δικαιούχοι της τρίτης δόσης, το 65% είτε έχει εμβολιαστεί είτε είχε προγραμματίσει το ραντεβού του», επισήμανε ο κ. Γεωργαντάς.

Αυτά είναι τα συμπτώματα της νέας μετάλλαξης “Ο” – Διαφορετικά από πριν – Όλες οι τελευταίες επιστημονικές πληροφορίες για το “μίγμα Φρανκενστάϊν”

Για να συνεχίσει η επιτάχυνση των εμβολιασμών, ο υφυπουργός ανέφερε ότι ανοίγουν κι άλλα εμβολιαστικά κέντρα φτάνοντας περίπου τα 2.300 από τα 1.500 που υπήρχαν παλαιότερα ενώ διευρύνεται το ωράριο τους και από τον Δεκέμβριο θα λειτουργούν και τις Κυριακές.

Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ο κ. Γεωργαντάς εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή η Κομισιόν συζητά πως θα ισχύει το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό για τις μετακινήσεις μεταξύ των χωρών κι έχει θέσει ως πρώτο όριο το 9μηνο. Ωστόσο, κάθε χώρα έχει τη δυνατότητα να έχει εσωτερικά περιοριστικά μέτρα.

«Στην Ελλάδα, αυτό που θα ισχύσει μετά τις 13 Δεκεμβρίου είναι ότι μετά τους 7 μήνες οι άνω των 60 ετών δε θα έχουν πρόσβαση στους κλειστούς χώρους αν δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, σχολιάζοντας την μετάλλαξη Όμικρον, υπογράμμισε ότι αν χρειαστεί η κυβέρνηση να προσαρμόσει τα δεδομένα της, τότε θα περιμένει να το κάνει αφού δημοσιευθούν τα δεδομένα από την επιστημονική κοινότητα.

«Η διαδικασία της αντιμετώπισης της πανδημίας είναι δυναμική, αλλά τα μέτρα που λάβαμε πριν λίγο καιρό αποδίδουν. Αυτή τη στιγμή είναι ενισχυμένο και το σύστημα υγείας και ταυτόχρονα βλέπουμε ότι έχουμε και μεγάλη αύξηση των εμβολιασμών. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνει γενικό lockdown», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα