Γαλλικές – Βουλευτικές εκλογές: Βραχεία κεφαλή για Μακρόν – Κάλεσμα Μελανσόν για ξέσπασμα στον δεύτερο γύρο – Εκτιμήσεις, διακύβευμα, συμπεράσματα
Ο Συνασπισμός του Εμανουέλ Μακρόν κατάφερε να κόψει πρώτος το «νήμα» με μία «χούφτα» ψήφους, σε έναν πρώτο γύρο κατά τον οποίο σημειώθηκε ρεκόρ αποχής στη μεταπολεμική ιστορία της Γαλλίας με 52,8%. Συγκεκριμένα, η παράταξη «Μαζί» του Μακρόν συγκέντρωσε το 25,75% των ψήφων έναντι 25,66% της «Λαϊκής Ενωσης» του Μελανσόν.
- Έκκληση στους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής απηύθυναν τόσο η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν εκ μέρους της προεδρικής πλειοψηφίας του Εμανουέλ Μακρόν όσο και ο ηγέτης της Λαϊκής Ένωσης Ζαν Λικ Μελανσόν.
«Σήμερα, περισσότεροι από ένας στους δύο Γάλλους δεν προσήλθαν στις κάλπες. Το πρώτο συλλογικό μας καθήκον είναι να μειώσουμε την αποχή. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζοντας τον διάλογο με όλη την κοινωνία», δήλωσε η Μπορν.
«Σε όλους όσοι απείχαν, θέλω να πω απόψε να πιστέψουν στη δύναμη της ψήφου τους και να ακουστούν οι φωνές τους την ερχόμενη Κυριακή. Είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να λάβει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Έχουμε μια εβδομάδα κινητοποίησης μπροστά μας, μια εβδομάδα να πείσουμε», είπε επίσης η πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας: «Καλώ λοιπόν όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να συσπειρωθούν γύρω από τους υποψηφίους μας. Σε μια εβδομάδα, είναι οι αξίες μας που διακυβεύονται, η ελευθερία, η ισότητα, η αδελφοσύνη και ο κοσμικός χαρακτήρας» του κράτους.
- Από πλευράς του, ο ηγέτης της γαλλικής αριστεράς Μελανσόν δήλωσε ότι «στο τέλος αυτού του πρώτου γύρου, η Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ένωση (Nupes) βγήκε πρώτη. Θα είναι παρούσα σε περισσότερες από 500 εκλογικές περιφέρειες στον δεύτερο γύρο» και συνέχισε σημειώνοντας ότι «αυτή την ώρα» οι προβολές για τις έδρες στον δεύτερο γύρο «δεν έχουν κανένα νόημα».
«Η αλήθεια είναι ότι το προεδρικό κόμμα, στο τέλος του πρώτου γύρου ηττάται και για πρώτη φορά στην Πέμπτη Δημοκρατία, ένας νεοεκλεγείς πρόεδρος δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές που ακολούθησαν», είπε ακόμη ο Μελανσόν και συνέχισε λέγοντας τα εξής:
- «Καλώ τον λαό μας, ενόψει αυτού του αποτελέσματος και της εξαιρετικής ευκαιρίας που μας δίνει για την προσωπική μας ζωή και για το πεπρωμένο της κοινής πατρίδας να ξεσπάσει την ερχόμενη Κυριακή στις κάλπες. Να απορρίψουμε οριστικά τα καταστροφικά έργα της πλειοψηφίας του Μακρόν».
Παρότι ο συνασπισμός του Μακρόν αναμένεται να παραμείνει πρώτη δύναμη στη Γαλλία, ο πρώτος γύρος των εκλογών χαρακτηρίστηκε από την ισχυρή άνοδο της ενωμένης αριστεράς, αλλά και της ακροδεξιάς, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Θα πρέπει να περιμένει κανείς τον δεύτερο γύρο την ερχόμενη Κυριακή για να δει εάν ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επανεξελέγη την 24η Απριλίου για δεύτερη πενταετή θητεία, θα μπορέσει ή όχι να διατηρήσει την απόλυτη πλειοψηφία και, πέρα από αυτό, την ικανότητά του να εφαρμόσει ελεύθερα την πολιτική του για τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις.
Ωστόσο, η άνοδος του συνασπισμού του Μελανσόν είναι απίθανο να μεταφραστεί σε απλή πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών, καθώς οι μετριοπαθείς ψηφοφόροι αναμένεται να στηρίξουν την παράταξη Μακρόν την άλλη Κυριακή. Το κόμμα του Μακρόν κι οι σύμμαχοί του αναμένεται να εξασφαλίσουν από 265 έως 304 έδρες και την πρωτιά, σύμφωνα με το μέσο όρο εκτιμήσεων τεσσάρων δημοσκοπικών Ινστιτούτων μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών, ενώ απαιτούνται 289 έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία.
- Πάντως, δεύτερη ισχυρότερη παράταξη στη γαλλική Εθνοσυνέλευση θα είναι όπως όλα δείχνουν η Nupes, η συμμαχία των αριστερών κομμάτων υπό τον Μελανσόν με 163 έως 207 έδρες, ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν αναμένεται να εξασφαλίσει από 17 έως 36 έδρες, ενώ οι δεξιοί Ρεπουμπλικανοί και οι σύμμαχοί τους τουλάχιστον 33.
«Στάλθηκε μια πολύ σοβαρή προειδοποίηση στον Μακρόν. Η απόλυτη πλειοψηφία απέχει απ’ το να είναι σίγουρη», λέει ο πολιτικός επιστήμονας Μπρις Τεντυριέ.
Εκτός από την προειδοποίηση στον πρόεδρο Μακρόν, ένα από τα βασικά συμπεράσματα είναι η θεαματική άνοδος μιας συμμαχίας αριστερών κομμάτων γύρω από τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, η ισχυρή άνοδος του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν και η κατάρρευση της παραδοσιακής δεξιάς, όπως και το ρεκόρ αποχής, σύμφωνα πάντα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
- Ο συνασπισμός «Μαζί» του Γάλλου προέδρου και των κεντρώων συμμάχων του φέρεται να κερδίζει από 275 έως 310 έδρες, σύμφωνα με μια προβολή του Ifop-Fiducial και 255 έως 295 έδρες σύμφωνα με το Ipsos. Η απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση είναι 289 έδρες (σε σύνολο 577).
- Σε ψήφους, η αριστερή συμμαχία «Nupes» της ριζοσπαστικής αριστεράς του Ζαν-Λικ Μελανσόν συγκέντρωσε μεταξύ του 25 και 26,2% των ψήφων έναντι 25 έως 25,8% για τον συνασπισμό «Μαζί», με τις δύο παρατάξεις να δίνουν μάχη στήθος με στήθος.
Ωστόσο, περισσότεροι από ένας στους δύο ψηφοφόρους δεν πήγε στην κάλπη την Κυριακή, νέο ρεκόρ που υπογραμμίζει την αδιαφορία των Γάλλων για μια ψηφοφορία που επισκιάστηκε από τις προεδρικές εκλογές.
- Πλέον, η προσοχή στρέφεται στον δεύτερο γύρο, όπου αναλυτές και δημοσκόποι εκτιμούν πως τις περισσότερες έδρες θα κερδίσει η παράταξη «Μαζί», που πρόσκειται στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Συμφωνούν επίσης ότι ο ηγέτης της συμμαχίας της αριστεράς Μελανσόν κατά πάσα πιθανότητα δεν θα επιτύχει τον στόχο του να «εκλεγεί» πρωθυπουργός, αφού δεν θα εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση που θα προκύψει στον δεύτερο γύρο των εκλογών που θα γίνουν την ερχόμενη Κυριακή, καθώς και ότι ο επανεκλεγείς στην προεδρία Εμμανουέλ Μακρόν δύσκολα θα πετύχει τον δικό του στόχο, που δεν ήταν άλλος από το να έχει εκείνος την απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.
Και οι δυο πλευρές ευελπιστούν ωστόσο ότι την ερχόμενη Κυριακή η αποχή θα είναι μικρότερη, προσδοκώντας πως αυτό θα είναι προς όφελος τους.
Ένα από τα ερωτήματα που τίθενται εν όψει του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών είναι ποια θέση θα πάρουν τα κόμματα στις περιφέρειες τα οποία στον δεύτερο γύρο δεν θα έχουν δικό τους υποψήφιο.
Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών είναι σημαντικό για τον Μακρόν, αφού από αυτό θα εξαρτηθεί κατά πόσον θα μπορέσει να εφαρμόσει τα σχέδιά του στη δεύτερη θητεία του.
Γι’ αυτό χρειάζεται πλειοψηφία στη Βουλή και αν εξασφαλίσει μόνο μια σχετική πλειοψηφία, ο Γάλλος Πρόεδρος και η κυβέρνησή του θα αναγκαστούν να ζητήσουν υποστήριξη από άλλα στρατόπεδα. Είναι πιθανό να υπάρξει τότε μια κυβέρνηση μειοψηφίας η οποία, ανάλογα με τα προς ψήφιση νομοσχέδια, θα προσπαθήσει να στηριχθεί σε κεντροαριστερές ή κεντροδεξιές δυνάμεις.
Παρά τη δυσαρέσκεια πολλών ψηφοφόρων για την πρώτη του θητεία, ο Μακρόν επωφελήθηκε από το γεγονός ότι οι βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία θεωρήθηκαν ως επιβεβαίωση των προεδρικών εκλογών. Το μειονέκτημα της αριστερής συμμαχίας ήταν ότι το γενικό ενδιαφέρον για τις εκλογές ήταν χαμηλό και ο Μακρόν μπήκε αργά στην προεκλογική εκστρατεία και της έδωσε λίγες ευκαιρίες να του επιτεθεί.