G7: Οι ΗΠΑ πιέζουν για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου- Αντιδρούν Κίνα και Ινδία

G7: Οι ΗΠΑ πιέζουν για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου- Αντιδρούν Κίνα και Ινδία

Μία διαπραγματευτική ομάδα, εκπρόσωποι των G7, φέρονται πως συμφώνησαν ότι οι συζητήσεις για ένα πιθανό ανώτατο όριο τιμής (πλαφόν) για το ρωσικό πετρέλαιο έχουν προχωρήσει αρκετά ώστε να σταλεί το θέμα στους ηγέτες για να συζητήσουν στη σύνοδο κορυφής που θα ξεκινήσει την Κυριακή στη Γερμανία.

Εφόσον το θέμα συζητηθεί, τελικά, όπως φαίνεται πολύ πιθανό στο κλειστό τραπέζι των ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου, μπορεί να ξεκινήσει μία διαδικασία για την επιβολή ενός τέτοιου μέτρου ελέγχου των τιμών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ένας τέτοιος μηχανισμός τιμών θα έθετε ένα ανώτατο όριο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, το οποίο θα επιβάλλονταν μονομερώς από κάθε συμμετέχουσα χώρα και θα εμπόδιζε τη Ρωσία να πωλεί σε υψηλότερη τιμή. Για τα ευρωπαϊκά έθνη, είναι επίσης ένας τρόπος για τη δυνητική αντιστάθμιση του πληθωρισμού που προκαλείται από τις τιμές της ενέργειας καθώς αντιμετωπίζουν τις οικονομικές συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ενώ η Ιταλία είναι μεταξύ εκείνων που υπερασπίζονται την κίνηση — οι ΗΠΑ πιέζουν επίσης για αυτήν — ορισμένα ευρωπαϊκά έθνη ήταν επιφυλακτικά δεδομένου ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να απαιτήσει την οδυνηρή επανάληψη των ήδη συμφωνηθέντων κειμένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Αυτό θα χρειαζόταν τη συμφωνία και των 27 κρατών μελών της ΕΕ και θα ήταν πολύ δύσκολο να γίνει.

Δεν είναι επίσης σαφές πώς οι βασικοί αγοραστές ρωσικού αργού, όπως η Κίνα και η Ινδία, θα μπορούσαν να πεισθούν να συμμορφωθούν με ένα ανώτατο όριο τιμών, στο πλαίσιο των G7.

Μια ιδέα που διατυπώνεται από τις ΗΠΑ θα ήταν να τους επιτραπεί να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στην ασφάλεια ναυτιλίας για φορτία πετρελαίου, εφόσον συμφωνούν να μην πληρώνουν περισσότερο από μια συγκεκριμένη τιμή για το πετρέλαιο στο πλοίο. Η ΕΕ συμφώνησε να απαγορεύσει την ασφάλιση για τη μεταφορά αργού και πετρελαϊκών προϊόντων από τη Ρωσία.

Το βέβαιο είναι πως η Ουάσιγκτον πιέζει προς την κατεύθυνση αυτού του μηχανισμού τιμών, καθώς θεωρείται πως οι ενεργειακές τακτικές της Ρωσίαςπρέπει να οδηγήσουν σε μία απόφαση για ανώτατο όριο τιμών στο G-7.

Σχετικά Άρθρα