Φουλ για παράταση του lockdown μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου η Γερμανία

Φουλ για παράταση του lockdown μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου η Γερμανία

Η καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, θέλει να παρατείνει τους περιορισμούς για τον έλεγχο της πανδημίας μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου και να καταστήσει τη χρήση της μάσκας υποχρεωτική στα δημόσια μέσα μεταφοράς και στα καταστήματα, σύμφωνα με ένα σχέδιο απόφασης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που είδε το πρακτορείο Ρόιτερς σήμερα και σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδας Bild που επικαλείται το ίδιο έγγραφο.

Στο σχέδιο προτείνεται να παραμείνουν τα σχολεία κλειστά μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου και να αυξηθεί η βοήθεια προς τις επιχειρήσεις που θα πληγούν από την παράταση του lockdown.

Γαμήλιος προορισμός η Ελλάδα για Σουηδούς και Φινλανδούς

Επίσης προτείνεται η σύσταση μιας ομάδας εργασίας που θα εκπονήσει το σχέδιο εξόδου από τα περιοριστικά μέτρα με ασφάλεια και με δίκαιο τρόπο.

Η Μέρκελ είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί σήμερα με τους τοπικούς ηγέτες για να συζητήσουν την επέκταση των περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται προβεβλημένους πολιτικούς, η καγκελάριος πιθανόν να συμφωνήσει με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων σε αυστηρότερα απαιτούμενα σε σχέση με την τηλεργασία.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κοροναϊού μειώνεται τις τελευταίες ημέρες και η πίεση που ασκείται στις ΜΕΘ των νοσοκομείων έχει υποχωρήσει λίγο, αλλά οι ιολόγοι ανησυχούν για την πιθανότητα εξάπλωσης περισσότερων παραλλαγών του νέου κορονοϊού.

Με βάση τους ισχύοντες περιορισμούς είναι κλειστά τα περισσότερα καταστήματα και τα σχολεία.

“Ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται αρκετές εβδομάδες τώρα ή παγιώνεται και αυτό είναι καλό. Τώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα πολύ επιθετικό παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε”, δήλωσε στη γερμανική τηλεόραση ο δήμαρχος του Βερολίνου Μίχαελ Μίλερ.

Όπως είπε ο ίδιος, η απαγόρευση της κυκλοφορίας, η οποία ήδη ισχύει σε ορισμένα κρατίδια, περιλαμβανομένων της Βαυαρίας και της Βάδης-Βυρτεμβέργης, θα τεθεί υπό συζήτηση αλλά θεωρείται απίθανο να επιβληθεί παντού.

“Αναφορικά με την απαγόρευση της κυκλοφορίας τα κρατίδια θα θελήσουν να αποφασίσουν με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων στο καθένα τους”, είπε ο Μίλερ.

Ο δήμαρχος τόνισε ότι το επίκεντρο της συζήτησης θα είναι η ενίσχυση της τηλεργασίας.

“Υπάρχουν κάποιοι χώροι παραγωγής όπου οι εργαζόμενοι πρέπει να βρίσκονται εκεί, αλλά υπάρχει πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα ελιγμών”, σημείωσε ο δήμαρχος προσθέτοντας ότι τα κρατίδια σκοπεύουν να υποχρεώνουν τους εργοδότες να δικαιολογούν γιατί απαιτείται η φυσική παρουσία των εργαζομένων.

Επίσης υπό συζήτηση είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας εργασίας στα καταστήματα και στα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς που προσφέρει μεγαλύτερη προστασία σε σύγκριση με την υφασμάτινη μάσκα, είπε ο Μίλερ.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 11.369 στα 2.05 εκατομμύρια, ανακοίνωσε σήμερα το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ενώ ο αριθμός των νεκρών κατά 989 στους 47.622.

“Θα χρειαστεί να ανέβουμε ένα επίπεδο πιο ψηλά ώστε να φτάσουμε τις παρούσες πρώιμες επιτυχίες στη γραμμή τερματισμού”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ στο δίκτυο RTL/n-tv.

Χθες, επιστήμονες που συμβουλεύουν την κυβέρνηση στην διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού συνέστησαν στην καγκελάριο Μέρκελ και στους πρωθυπουργούς των κρατιδίων την κατεπείγουσα λήψη ακόμη αυστηρότερων μέτρων περιορισμού, ακόμη και «απόλυτου lockdown της κοινωνίας».

Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, η ομάδα των ειδικών που συνεδρίασε χθες, Δευτέρα, με την καγκελάριο και τους 16 επικεφαλής των κρατιδιακών κυβερνήσεων ενόψει της λήψης, σήμερα, αποφάσεων για το προσεχές διάστημα, εισηγήθηκε την εφαρμογή αυστηρότατου lockdown, απευθύνοντας έκκληση να μην υπερτιμηθεί η τάση μείωσης των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα.

Οι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, ο Λόταρ Βίλερ, και ο διευθυντής του Τμήματος Μικροβιολογίας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Charité στο Βερολίνο, ο Αντρέας Ντίφενμπαχ, επέστησαν στους πολιτικούς την προσοχή κυρίως στον κίνδυνο από τα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού, που έχουν μεγάλη ταχύτητα εξάπλωσης.

Σχετικά Άρθρα