Εξελίξεις στο σκάνδαλο Novartis: Ο Λοβέρδος παραμένει στο στόχαστρο της ανάκρισης – Καταπέλτης η πρόταση του εισαγγελέα

Εξελίξεις στο σκάνδαλο Novartis: Ο Λοβέρδος παραμένει στο στόχαστρο της ανάκρισης – Καταπέλτης η πρόταση του εισαγγελέα

Να συνεχιστεί η ανάκριση σε βάρος του βουλευτή και πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Novartis, προτείνει ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ιωακείμ Κασωτάκης, εκφράζοντας την αντίθεση του στην πρόταση της ανακρίτριας Διαφθοράς Γλυκερίας Λουίζας Ιωαννίδου για απαλλαγή του Ανδρέα Λοβέρδου λόγω παραγραφής.

Η πρόταση του εισαγγελέα Πρωτοδικών προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, το οποίο καλείται να επιλύσει τη διαφωνία που έχει προκύψει μεταξύ ανακρίτριας και εισαγγελέα για το συγκεκριμένο θέμα είναι καταπέλτης για την ανακρίτρια που επέλεξε να μη χειριστεί τη δικογραφία κατά του Ανδρέα Λοβέρδου για το αδίκημα της δωροληψίας πολιτικού προσώπου κατ’ εξακολούθηση στο πλαίσιο του σκανδάλου Novartis.

Ειδικότερα, η ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς, Γλυκερία-Λουίζα Ιωαννίδου, στην οποία χρεώθηκε η δικογραφία του πρώην υπουργού, και αφού τη μελέτησε δύο χρόνια, δεν κάλεσε σε απολογία τον Ανδρ. Λοβέρδο κρίνοντας αφενός ότι η ίδια είναι αναρμόδια να τη χειριστεί επειδή αποκλειστική αρμοδιότητα ως προς αυτό έχει το Ειδικό Δικαστήριο και αφετέρου χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την άσκηση ποινικής δίωξης επειδή, κατά τη γνώμη της, τα αδικήματα έχουν παραγραφεί καθώς φέρεται να έγιναν κατά την άσκηση των καθηκόντων του ως υπουργού Υγείας και άρα είχαν «υποκύψει στην αποσβεστική προθεσµία του άρθρου 86 παρ. 3 του Συντάγµατος (νόµος περί ευθύνης υπουργών)».

Ωστόσο ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αθηνών διαφώνησε με την ανακρίτρια και το θέμα παραπέμφθηκε προς κρίση στο Δικαστικό Συμβούλιο. Και έρχεται τώραε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, που μελέτησε τη διαφωνία μεταξύ ανακρίτριας και εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, και προτείνει στο Δικαστικό Συμβούλιο «να διαβιβαστεί εκ νέου η δικογραφία στην κύρια ανάκριση προκειμένου αυτή να συνεχιστεί και να περατωθεί νομίμως!».

Με την εισήγησή του ο εισαγγελέας «αδειάζει» την ανακρίτρια για τις πράξεις της και ξεκαθαρίζει ότι «δεδομένου του χρόνου τέλεσης του αδικήματος (1.4.2011 – 17.5.2012) είναι προφανές ότι δεν εξαλείφθηκε το αξιόποινό του, καθόσον δεν επήλθε ακόμη η συμπλήρωση του χρόνου παραγραφής του, ως εκ τούτου παραδεκτώς ασκήθηκε η εκκρεμούσα ποινική δίωξη».

Οσο για το επιχείρημα της ανακρίτριας περί μη αρμοδιότητάς της, ο εισαγγελέας σημειώνει ότι ήταν η Ολομέλεια της Βουλής εκείνη που αποφάνθηκε ότι πρόκειται για μια ποινική υπόθεση την οποία θα πρέπει να ερευνήσουν τα όργανα (ανακριτές, εισαγγελείς) της κοινής Ποινικής Δικαιοσύνης. Πράγματι, για το ζήτηµα αυτό είχε αποφανθεί η Βουλή τον Μάιο του 2018. Τότε η Βουλή είχε κρίνει ότι είναι αναρµόδια να ασκήσει ποινική δίωξη επειδή το συγκεκριµένο αδίκηµα δεν εµπίπτει στον νόµο περί ευθύνης υπουργών καθώς τελείται επ’ ευκαιρία άσκησης των καθηκόντων και όχι στο πλαίσιο αυτών. Μάλιστα, όχι μόνο το Κοινοβούλιο έχει κρίνει ότι το αδίκημα της δωροδοκίας δεν έχει υποπέσει σε παραγραφή, αλλά αργότερα ψηφίστηκε, έπειτα και από επιθυμία του ίδιου του Ανδρέα Λοβέρδου, η άρση ασυλίας του και ασκήθηκε σε βάρος του από την Εισαγγελία ποινική δίωξη για δωροληψία κατ’ εξακολούθηση.

Ετσι, όπως αναφέρει ο εισαγγελέας στο σκεπτικό του, «με την αμετάκλητη και ανεπιστρεπτί παραπομπή της υπόθεσης στα όργανα της τακτικής Ποινικής Δικαιοσύνης [δυνάμει της σχετικής απόφασης της Ολομέλειας της Βουλής] τυγχάνουν πλέον εφαρμογής μόνον οι κοινοί κανόνες περί παραγραφής των άρθρων 111-113 ΠΚ, ήτοι εν προκειμένω 15ετίας, εν όψει του κακουργηματικού χαρακτήρα της αποδοθείσης στον διωχθέντα υπουργό πράξης». Και 15ετία δεν έχει περάσει.

Σχετικά Άρθρα