EURO 2020:Οι αγώνες ενδέχεται να αποτελέσουν “εστίες υπερμετάδοσης” κοροναϊού

EURO 2020:Οι αγώνες ενδέχεται να αποτελέσουν “εστίες υπερμετάδοσης” κοροναϊού

Τις έντονες ανησυχίες του για τον τρόπο με τον οποίο διοργανώνεται το Euro 2020 εξέφρασε ο ΠΟΥ.

Όπως σημείωσε σήμερα (01/07), οι πόλεις όπου φιλοξενούνται οι τελευταίοι αγώνες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου θα πρέπει να φροντίσουν να παρακολουθήσουν πιο προσεκτικά την κυκλοφορία των θεατών, ακόμη και πριν την άφιξή τους στα γήπεδα -αλλά και μετά, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του κοροναϊού.

«Πρέπει να κοιτάξουμε πέρα από τα ίδια τα γήπεδα», υπογράμμισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Κάθριν Σμόλγουντ, αξιωματούχος του ΠΟΥ Ευρώπης όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις συστάσεις του Οργανισμού μπροστά στην άνοδο των κρουσμάτων του κορονοϊού στο Λονδίνο και την Αγία Πετρούπολη.

Η βρετανική πρωτεύουσα αναμένεται να φιλοξενήσει τους ημιτελικούς και τους τελικούς του Euro την επόμενη εβδομάδα, ενώ στην Αγία Πετρούπολη θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή 2 Ιουλίου, ο προημιτελικός αγώνας μεταξύ της Ελβετίας και της Ισπανίας.

Επικό τρολάρισμα από ΙΚΕΑ και ΠΛΑΙΣΙΟ στην Ελληνική Αστυνομία για την… πτώση του Πικάσο

Όταν ρωτήθηκε για το αν το Euro 2020 μπορεί να αποτελέσει «εστία υπερμετάδοσης» του κορονοϊού, ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, απάντησε: «Ελπίζω όχι, όμως δεν μπορώ να το αποκλείσω».

Πολλές εκατοντάδες κρούσματα Covid-19 εντοπίστηκαν σε θεατές των αγώνων του Euro -κυρίως Σκοτσέζους που επέστρεψαν από το Λονδίνο, Φινλανδούς που επέστρεψαν από την Αγία Πετρούπολη, αλλά και θεατές στο στάδιο της Κοπεγχάγης- που αποδείχθηκε ότι μολύνθηκαν από το ιδιαίτερα μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος «Δέλτα».

Σχεδόν 2.000 άνθρωποι που ζουν στη Σκοτία παρακολούθησαν αγώνες του Euro ενώ ήταν φορείς του κορονοϊού, πολλοί εκ των οποίων ήταν παρόντες στον αγώνα εναντίον της Αγγλίας που έγινε στο Λονδίνο στις 18 Ιουνίου, ανακοίνωσαν χθες oι Αρχές της χώρας.

«Αυτό που πρέπει να δούμε γύρω από τα στάδια είναι πώς οι άνθρωποι φτάνουν εκεί, μετακινούνται με κονβόι γεμάτων λεωφορείων ή εφαρμόζουν μέτρα ατομικής προστασίας;», υπογράμμισε η Σμόλγουντ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο ΠΟΥ Ευρώπης ζήτησε επίσης να ελεγχθεί τι μπορεί να κάνουν «οι θεατές όταν φεύγουν από τα γήπεδα, πηγαίνουν σε πολυσύχναστα μπαρ ή παμπ», πρόσθεσε. Επίσης, ο Οργανισμός συνέστησε να υπάρξει εγρήγορση σε όλα τα μεγάλα γεγονότα που είναι προγραμματισμένα για το καλοκαίρι.

«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι σε μια κατάσταση ανόδου των κρουσμάτων, οι μεγάλες συγκεντρώσεις μπορούν να παίξουν τον ρόλο του πολλαπλασιαστή σε ό,τι αφορά τη μετάδοση», σημείωσε καταληκτικά η Σμόλγουντ, για να προσθέσει: «Η ανησυχία για μια έξαρση το φθινόπωρο υπάρχει, αλλά αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι ίσως έρθει νωρίτερα».

Σχετικά Άρθρα