“Έπεσε” το Θριάσιο – Σταμάτησε για αρκετές ώρες να δέχεται ασθενείς- Στα άκρα το ΕΣΥ

“Έπεσε” το Θριάσιο – Σταμάτησε για αρκετές ώρες να δέχεται ασθενείς- Στα άκρα το ΕΣΥ

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, το Θριάσιο σταμάτησε να δέχεται ασθενείς, την ώρα που οριακή είναι η κατάσταση και στα άλλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας. 

O Πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου πάντως διέψευσε την είδηση. Όπως είπε, η κατάσταση είναι μεν δύσκολη, οι διακομιδές ασθενών όμως συνεχίζονται κανονικά και το νοσοκομείο εξακολουθεί να δέχεται περιστατικά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 240 ασθενείς εισήχθησαν χθες για νοσηλεία σε νοσοκομεία, τα οποία πραγματοποίησαν εφημερία μέσα σε πρωτόγνωρη πίεση. Μέχρι πριν 20 μέρες, οι ημερήσιες εισαγωγές ασθενών με CoViD στην Αττική ήταν μόλις 120.

Η εικόνα με τα ασθενοφόρα στο μεγαλύτερο νοσοκομείο των Βαλκανίων, τον «Ευαγγελισμό» είναι ενδεικτική της «κόλασης» που επικρατεί στα νοσηλευτικά ισρύματα. Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο έγιναν 85 εισαγωγές ασθενών με CoViD και άλλοι 12 διακομίστηκαν σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, υπογραμμίζει πως ράντζα έχουν πλέον βγει και για νοσηλευόμενους με κορονοϊό. Στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα» στη Νέα Ιωνία, γέμισαν τα 60 κρεβάτια της κλινικής CoVID και νοσηλεύονται 14 ασθενείς σε ράντζα.

Την ίδια ώρα, δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς παραμένουν εκτός ΜΕΘ και ορισμένοι εξ αυτών επί μέρες. Υπάρχει καταγγελία για παραμονή εκτός ΜΕΘ επί 8 μέρες στο νοσοκομείο “Παμμακάριστος”.

Εκτός ΜΕΘ νοσηλεύονται:

  • 4 ασθενείς στο “Τζάνειο”,
  • 9 στο Κρατικό Νίκαιας,
  • 6 στο “Γ. Γεννηματάς”,
  • 2 στο “Λαϊκό”,
  • 10 στο “Σισμανόγλειο” (αν και άνοιξαν άλλες 7 κλίνες στον χώρο των χειρουργείων),
  • 3 στο “Ελπίς”,
  • 2 στο “Παμμακάριστος”,
  • 1 στο “Ιπποκράτειο”,
  • 8 στο “Αλεξάνδρα” (προσωρινά στην καρδιολογική μονάδα),
  • 1 στο “Αμαλία Φλέμιγκ” και 3 στο “Θριάσιο”.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, οι αυτοσχέδιες κλίνες ΜΕΘ γεμίζουν αμέσως. Στον “Ερυθρό Σταυρό” άνοιξαν άλλες 16 κλίνες και πραγματοποιούνται συνεχείς διακομιδές περιστατικών.

Τα σημερινά στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ δείχνουν πως οι ΜΕΘ είναι γεμάτες σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής. Κενές κλίνες υπάρχουν μόνον στο ΚΑΤ (3) και στο “Ερυθρός Σταυρός” (12).

Κοντοζαμάνης για επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών: Είναι το έσχατο όπλο

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέα Ξανθού, με θέμα «Να επιταχθεί τώρα το “Ερρίκος Ντυνάν” για την αποσυμφόρηση του ΕΣΥ από περιστατικά covid-19», ανέφερε ότι ο ιδιωτικός τομέας θα πάρει και περιστατικά covid.

Ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι η μάχη αυτής της περιόδου είναι «η μητέρα των μαχών», και σε αυτή τη μάχη είναι ενωμένες όλες οι δυνάμεις της Υγείας. Είναι ένα, ενιαίο Σύστημα Υγείας: ο κρατικός τομέας, ο ιδιωτικός τομέας, τα στρατιωτικά νοσοκομεία, όλο το προσωπικό, δίνουν τη μάχη προκειμένου να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τους κινδύνους. Ο αν. υπουργός Υγείας ανέφερε μάλιστα ότι (αυτό το διάστημα) το σύστημα Υγείας είναι στα όριά του, αλλά παραμένει όρθιο και συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες που πρέπει να έχει κάθε πολίτης.

  • Αναφερόμενος στο σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του τρίτου κύματος της πανδημίας, είπε ότι περιλαμβάνει και επιτάξεις, τις οποίες έχει νομοθετήσει από την αρχή της πανδημίας. «Είναι το έσχατο όπλο». Το κάναμε τον περασμένο Νοέμβριο στη βόρεια Ελλάδα, το κάνουμε και αυτές τις ημέρες με επίταξη υπηρεσιών από γιατρούς. Και υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο προκειμένου, και τα νοσοκομεία του δημόσιου τομέα να μπορέσουν να διαχειριστούν καλύτερα την πανδημία, αλλά και ο ιδιωτικός τομέας να συμβάλει τα μέγιστα: «Ο ιδιωτικός θα πάρει και περιστατικά κορονοϊού» είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, και, αναφερόμενος στην πρόσφατη μετατροπή του «Σισμανόγλειου» και του «Ερυθρού» σε νοσοκομεία αναφοράς, είπε ότι για τα non covid περιστατικά θα υπάρξει υποστήριξη τους από νοσοκομεία του ιδιωτικού τομέα, όπως το “Ντυνάν” που «έχει ενσωματωθεί πλήρως στο πρόγραμμα εφημεριών του ΕΣΥ».

Είναι μια δύσκολη μάχη, και εάν δεν είχαμε πάρει τα μέτρα που λάβαμε, τα νούμερα θα ήταν ακόμα χειρότερα, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, που αναγνώρισε την κόπωση του προσωπικού. «Όλοι μαζί, την περίοδο αυτή, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της μάχης, με παραγωγικές προτάσεις και λύσεις» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Επιπλέον, ανέφερε ότι τις τελευταίες 25 μέρες, 1.000 κλίνες για τον κορονοϊό προστέθηκαν στα νοσοκομεία και 500 κλίνες αυτές τις μέρες, με τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα και του στρατού, με το «ΝΙΜΙΤΣ» και το «251». Για την ιχνηλάτηση είπε ότι λειτουργεί, ότι έχουν πέσει στη μάχη όλα τα όπλα με τυχαίο και στοχευμένο διαγνωστικό έλεγχο, και, «βεβαίως, με την πρόσφατη εξαγγελία μας για παροχή διαγωνιστικών τεστ σε κάθε πολίτη, προκειμένου να μπορεί να κάνει έλεγχο για τον κορονοϊό».

Για το θέμα του «Ερρίκος Ντυνάν», είπε ότι το υπουργείο Υγείας συνεργάζεται με το νοσοκομείο αυτό «και έχουμε σκοπό, μετά την πανδημία, να αναβαθμίσουμε τις δομές όλου του ΕΣΥ». Δεν νομίζω, πρόσθεσε, ότι είναι θέμα μόνο ποσοτικό, να προσθέσουμε μία ακόμα δομή, αλλά ποιοτικό. «Ξέρουμε όλοι ότι η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και η αποδοτική λειτουργία τους φέρνει τα καλά αποτελέσματα και την εξυπηρέτηση του πολίτη» είπε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Σχετικά Άρθρα