Τα φορολογικά έσοδα και οι πιέσεις επιχειρηματιών κρίνουν τα τοπικά lockdown
Αντιμέτωπη με ένα deja vu είναι τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση: ο κοροναϊός χτυπά και πάλι την πόρτα μας, ενώ τη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλούν στους ειδικούς τα περίπου 30 «ορφανά» κρούσματα.
Οι εικόνες συγχρωτισμού, και άρα δυνητικής υπεμετάδοσης του ιού, από τη Μύκονο, αλλά, και για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, κι από πολλά ακόμη τουριστικά θέρετρα κατά τη διάρκεια του τριημέρου, φέρνουν το Μέγαρο Μαξίμου αντιμέτωπο με το σενάριο που ήθελε να αποφύγει στη γραμμή εκκίνησης της φετινής, πετσοκομμένης ούτως ή άλλως, τουριστικής σεζόν.
Η πολιτική εξίσωση περιλαμβάνει πολλά περισσότερα από την εξέλιξη διάδοσης του ιού και μερικές εκατοντάδες πτήσεις επισκεπτών από το εξωτερικό, έτοιμων να ζήσουν από κοντά το greek summer state of mind. Αρκετά πρόωρα ίσως, ο πρωθυπουργός είχε δεσμευθεί σε στοχευμένα, τοπικά εστιασμένα lockdown, και μόνο στην περίπτωση που αυτά καταστούν αναγκαία, κλείνοντας την πόρτα σε επανάληψη όσων ζήσαμε την άνοιξη.
Ακριβώς γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τη συνολική εικόνα, πώς πάνε τα φορολογικά έσοδα, με ποιο ρυθμό φθάνουν στην Αθήνα τα πρόδρομα Κοινοτικά κονδύλια (πριν τη βασική βοήθεια από το Ταμείο Ανάκαμψης), πόσοι βγαίνουν στην ανεργία.
Μαζί, βεβαίως, και την αντίστοιχη πίεση από επιχειρηματικά συμφέροντα -φιλικά κατά τεκμήριο προς το κυβερνών κόμμα- που περιμένουν το ελληνικό καλοκαίρι για να κάνουν έναν τζίρο οικονομικής επιβίωσης. Συμφέροντα που αποτυπώνονται άριστα στην αντίδραση των ιδιοκτητών κέντρων διασκέδασης – εστίασης της Μυκόνου –αναμένεται μέσα στη μέρα η δημοσιοποίηση της απάντησής τους στο δίμηνο λουκέτο σε παραθαλάσσιο κέντρο-, όπως και στην υποστήριξη της οποίας έτυχαν από διαμορφωτές της κοινής γνώμης, φιλικούς, ταυτισμένους με τη σημερινή κυβέρνηση.
Γι’ αυτό και οι πληροφορίες για πραγματοποίηση έκτακτης σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή των κ.κ. Κικίλια, Χαρδαλιά, αλλά και του κ. Τσιόδρα. Διότι, παρά το σκληρό οικονομικό «πρέσινγκ», το deja vu εκείνου που έζησαν χώρες που πρόταξαν το οικονομικό έναντι του υγειονομικού (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία κ.α.) είναι το μόνο που στην πραγματικότητα τρομάζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στο βασικό πάντως -με βάση τους σημερινούς υπολογισμούς και τάσεις- σενάριο, δηλαδή διατήρηση, όχι εξαφάνιση, του κοροναϊού αλλά χωρίς την πρόκληση μεγάλου προβλήματος, σε συνδυασμό με μια κακή τουριστικά χρονιά, δεν είναι καθόλου παράλογο που «Τα Νέα» ανακινούν σήμερα το εκλογικό σενάριο: «Οι παρασκηνιακές συζητήσεις για τυχόν εκλογικό αιφνιδιασμό, ιδίως μετά τις εξελίξεις από την Ευρώπη με το προτεινόμενο πακέτο 32 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, είναι και… γαλάζιας προελεύσεως», γράφει στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα χωρίς να αποκρύπτει και την επίσημη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου περί «ανεύθυνης συζήτησης για μια κυβέρνηση δέκα μηνών».
Από το τραπέζι δεν έχει φύγει, φυσικά, ούτε και το σενάριο του ανασχηματισμού: η φράση – κλειδί κυβερνητικών αξιωματούχων που συνομιλούν καθημερινώς με τον πρωθυπουργό, ότι ο ανασχηματισμός πρέπει να γίνει σε ουδέτερο πολιτικά, χρόνο, πιστεύεται πως «φωτογραφίζει» τον Αύγουστο.
Μήνας που προσφέρει το πλεονέκτημα, συν τοις άλλοις, να πάει στη ΔΕΘ με «φρέσκο» πολιτικό προσωπικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αλλά, είπαμε, αυτά στο βασικό, σχετικά ανεκτό σενάριο…
Νίκος Παπαδημητρίου