Εκπρόσωπο λοιμωξιολόγων “βάζει” το Μαξίμου – Ο Τσιόδρας, ο Σύψας και το τηλεοπτικό “εμπάργκο”
Ολοένα πιο κοντά έρχεται το καθολικό lockdown καθώς οι λοιμωξιολόγοι αναμένουν αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και των μεταλλάξεων τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τουλάχιστον 100.000 είναι τα ενεργά κρούσματα στην Αττική. Το γεγονός αυτό έχει σημάνει συναγερμό στο Μαξίμου που ανοίγει και κλείνει δραστηριότητες μέσα σε μία ημέρα. Μετά την «γκάφα» Γεωργιάδη και την σύγχυση που προκλήθηκε από τα take away σειρά πήραν οι λαϊκές αγορές που τελικά θα λειτουργούν κανονικά όλες τις ημέρες.
Του Σωτήρη Ευσταθίου
Μέσα σε αυτό το κυβερνητικό αλαλούμ που επικρατεί, το Μαξίμου που βρίσκεται σε νευρική κρίση, στρέφεται και εναντίον των λοιμωξιολόγων οι οποίοι εκφράζουν διαφορετικές απόψεις στα τηλεοπτικά παράθυρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, προκαλώντας σύγχυση στην κοινωνία.
- Το κλίμα στο εσωτερικό της επιτροπής μετά την θυελλώδη συνεδρίαση της Παρασκευής είναι τεταμένο καθώς οι ειδικοί που τάσσονταν υπέρ σκληρότερων μέτρων για την ανάσχεση της διασπορά της πανδημίας κατηγορούν ουσιαστικά τους συναδέρφους τους που επέλεξαν λιγότερο δραστικούς περιορισμούς.
Η κυβέρνηση βλέποντας την κατάσταση που πάει να δημιουργηθεί προσπαθεί να τραβήξει φρένο στις συνεχείς δημόσιες τοποθετήσεις των λοιμωξιολόγων ενώ ο καθηγητής Μάριος Λαζανάς ζήτησε να οριστεί εκπρόσωπος της επιτροπής ώστε να μην μπερδεύονται οι πολίτες από τις τοποθετήσεις των ειδικών. Παράλληλα ο Ηλίας Μόσιαλος έχει προτείνει την ενίσχυση της επιτροπής και από άλλες ειδικότητες οι οποίες θα βοηθήσουν στην καλύτερη στόχευση των περιοριστικών μέτρων που επιβάλλονται.
Η δυσφορία που επικρατούσε το προηγούμενο διάστημα στο Μαξίμου εκδηλώθηκε και επίσημα μέσω της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελείας Πελώνη.
- «Το ζήτημα είναι οι ειδικοί να μιλούν με μία ενιαία φωνή. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, που βλέπουμε φως στο τούνελ, αλλά έχουμε ακόμη δύο δύσκολους μήνες μπροστά μας. Χρειάζεται περισσότερος υπεύθυνος λόγος, περισσότερη αυτοσυγκράτηση και λιγότερη έκθεση υποκειμενικών απόψεων, που δεν εξυπηρετούν την συλλογική ανάγκη» είπε χαρακτηριστικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Η παρουσία των λοιμωξιολόγων στα τηλεοπτικά παράθυρα ξεκίνησε μετά από πρόταση του Μαξίμου το οποίο θέλησε με αυτό τον τρόπο οι πολίτες να πληροφορούνται υπεύθυνα για την πορεία της νόσου από τους ειδικούς.
Στην αρχή τον ρόλο αυτό είχε αναλάβει ο Σωτήρης Τσιόδρας ο οποίος μετά το πρώτο κύμα της νόσου άρχισε να απομακρύνεται από τα φώτα της δημοσιότητας. Οι πληροφορίες τον ήθελαν να διαφωνεί με το πλήρες άνοιγμα της αγοράς και του τουρισμού το περασμένο καλοκαίρι, αλλά ο ίδιος το διαψεύδει κατηγορηματικά τονίζοντας πως δεν υπάρχει κανένα ζήτημα στην συνεργασία του με την κυβέρνηση.
Στην συνέχεια ήταν η σειρά του καθηγητή Νίκου Σύψα να χαθεί για ένα διάστημα από τα τηλεοπτικά παράθυρα καθώς όπως έλεγαν καλά πληροφορημένες πηγές από κύκλους των λοιμωξιολόγων οι απόψεις του ήταν απαισιόδοξες και προκαλούσαν πανικό και σύγχυση στους πολίτες. Το «εμπάργκο» κράτησε για περίπου ένα μήνα με τον καθηγητή να έχει επιστρέψει στους τηλεοπτικούς δέκτες.
Η κυβέρνηση απεύχεται ένα καθολικό lockdown κυρίως στην Αττική καθώς αυτό θα φέρει σε ακόμη πιο δυσμενή θέση την οικονομία με τους δείκτες να κατρακυλούν και την χώρα να «βουλιάζει» στην ύφεση.
Ένα ενδεχόμενο νέο κλείσιμο των καταστημάτων που ουσιαστικά υπολειτουργούν καθώς οι αγορές γίνονται μόνο μέσω του click away θα αυξήσει τον αριθμό των επιχειρήσεων που ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτο στα καταστήματα τους.
- Παράλληλα μία καραντίνα τύπου Μαρτίου θα προκαλέσει αντιδράσεις στην κοινωνία που εδώ και περίπου ένα χρόνο βρίσκεται στα όρια της με τα συνεχή περιοριστικά μέτρα.
Ωστόσο οι λοιμωξιολόγοι με τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν είναι καθόλου αισιόδοξοι καθώς το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική είναι ιδιαιτέρως βαρύ, ενώ η πίεση στα νοσοκομεία ολοένα και αυξάνεται. Αν και οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την ερχόμενη Παρασκευή, οι ειδικοί εκτιμούν πως δύσκολα θα αλλάξει η εικόνα που επικρατεί.