Εκλογικός αιφνιδιασμός: Το “σύνδρομο” του απρόβλεπτου παράγοντα και η… στρατηγική Σημίτη – Δεδομένα και εκτιμήσεις
Η φωτιά που ξεκίνησε από το Σχίνο και έφτασε έξω από τα Μέγαρα καταστρέφοντας πάνω από 70.000 στρέμματα δάσους και δεκάδες σπίτια στα Γεράνεια όρη ξύπνησε μνήμες άσχημες από τη φωτιά στο Μάτι. Γιατί παράλληλα με εκείνη τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική μια άλλη φωτιά ήταν σε εξέλιξη τότε και η οποία είχε αποτεφρώσει το δάσος στη νοτιοανατολική πλευρά των Γερανείων.
Του Σωτήρη Μπολάκη
Η φωτιά στα όρια Κορινθίας και Αττικής ήταν όμως και έντονη μια πολιτική υπόμνηση, ότι το αφήγημα μια κυβέρνησης μπορεί να ανατραπεί ανα πάσα στιγμή. Το 2018 με την περίφημη έξοδο από τα μνημόνια πολλοί πίστευαν και εκτιμούσαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε αποφασίσει να κάνει εκλογές, αλλά η «στραβή» φαίνεται ότι ανέτρεψε εκείνο το σχεδιασμό.
- Η φωτιά στα Γεράνεια Όρη αυτή ήταν από τις καταστροφικότερες της Αττικής και αυτό σήμανε συναγερμό στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη γι’ αυτό και η έκτακτη σημερινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με 11 Δήμαρχους από 18 περιοχές της Αττικής, τον Νίκο Χαρδαλία και την ηγεσία της Πυροσβεστικής.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν στραμμένο το βλέμμα τους τώρα πάνω σε αυτή τη «στραβή στη βάρδια» καθώς θα πρέπει να θεωρείται πλέον κρίσιμη παράμετρος των εκλογικών σχεδιασμών και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Από την αντιπολίτευση δηλαδή βλέπουν από τη μια τη ραγδαία φθορά της κυβέρνησης και από την άλλη τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία και έτσι εκτιμούν ότι ο κρίσιμος παράγοντας πυρκαγιές και μάλιστα προτού καν μπει το καλοκαίρι άρχισε να γίνεται υπολογίσιμος παράγοντας στα κυβερνητικά σχέδια.
Επισπεύδουσα κυβέρνηση
Τα σενάρια φουντώνουν και από το μπαράζ νομοθετημάτων ειδικού βάρους τα οποία αναδύουν έντονο άρωμα εκλογών.
Η κυβέρνηση εμφανίζεται επισπεύδουσα και μετά τα νομοσχέδια της συνεπιμέλειας και της φαρμακευτικής κάνναβης από τα οποία πέρασε με σημαντικές επικοινωνιακές απώλειες, αυτή την εβδομάδα συνεχίζει με το νομοσχέδιο για την ψήφο των ομογενών, το εκλογικό νόμο των ΟΤΑ, τη χρηματοδότηση των κομμάτων και την θέσπιση με κανόνες του περίφημου lobbying στο εξωτερικό για να αποφεύγονται φαινόμενα διαφθοράς.
- Τα δυο εκλογικά νομοσχέδια έρχονται στη Βουλή με όρους σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης. Στην ψήφο των ομογενών ουσιαστικά θα πρόκειται για το δεύτερο γύρο της αντιπαράθεσης με δεδομένο ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης είναι αποφασισμένος να αφήσει στην ιστορία τη διακομματική συναίνεση που πέτυχε ο Τάκης Θεοδωρικάκος προκειμένου η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού να προσμετράται στο αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ έχουν εκφράσει κάθετη διαφωνία με το νόμο Βορίδη και οι 200 ψήφοι για να ισχύσει ο νόμος μοιάζουν για την ώρα όνειρο θερινής νυχτός.
Σύγκρουση με προεκλογικά χαρακτηριστικά αναμένεται και για το εκλογικό σύστημα των Δήμων με το νόμο πλέον από την απλή αναλογική να περνά στο άλλο άκρο της πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο και τις υπερεξουσίες του Δημάρχου με μόλις το 43% των ψήφων.
Ανοιχτό διάδρομο
Σε κάθε περίπτωση τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και η Φώφη Γεννηματά έχουν θέσει τα επιτελεία τους σε εκλογική ετοιμότητα.
Ο Αλέξης Τσίπρας εδώ και αρκετό καιρό έχει θέσει σε επιφυλακή το Πολιτικό Συμβούλιο ενώ μετά τις εκλογές στις νομαρχιακές του ΣΥΡΙΖΑ και την πορεία της πρωτομαγιάς το κόμμα δείχνει μια πρωτόγνωρη οργανωτική ετοιμότητα.
Η Φώφη Γεννηματά από τη άλλη πλευρά βρίσκεται και εκείνη σε εκλογική ετοιμότητα αλλά ένας εκλογικός αιφνιδιασμός θα πήγαινε πολύ παρακάτω στο χρόνο τις εσωκομματικές εκλογές.
Σε κάθε περίπτωση στελέχη της αντιπολίτευσης σε όλα τα κόμματα εμφανίζονται μοιρασμένα στο δίλλημα εκλογές.
Στρατηγική Σημίτη
Από την άλλη πλευρά το εργασιακό νομοσχέδιο που κατατίθεται προσεχώς και οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης φρενάρουν την εκλογολογία.
Η λογική λέει ότι αν ένας πρωθυπουργός έχει στο μυαλό του τις εκλογές δεν φέρνει εργασιακό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Οι αναταράξεις είναι ήδη μεγάλες και οι αντιδράσεις δυσκολεύουν πολύ την πλειοψηφία με την υπερψήφιση κομβικών διατάξεων για το 8ωρο και τα εργασιακά δικαιώματα. Επομένως για πολλούς το σενάριο εκλογών σε τρεις μήνες από τώρα απομακρύνεται.
- Δεν είναι λίγοι εκείνοι που διαβάζουν σε αυτό το μπαράζ δύσκολων και ευαίσθητων νομοθετημάτων την πιστή εφαρμογή από την πλευρά του κυβερνητικού σχεδιασμού του κλασικού μοντέλου διακυβέρνησης με τη δύσκολη νομοθέτηση που προκαλεί τριβές εντός και εκτός βουλής να έρχεται μπροστά στο χρόνο για να περιοριστούν οι απώλειες.
Έτσι εκτιμούν πολλοί τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΚΙΑΝΛ ότι ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να ανοίξει ένα καθαρό διάδρομο με στόχο ακόμη κι αν έρθει μια στραβή στην πορεία να φτάσει όσο πιο κοντά γίνεται στην εξάντληση της τετραετίας. Πολλοί μιλούν ήδη για συνταγή Σημίτη με την οποία ο πρώην πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ εξάντλησε δυο τετραετίες.