ΕΚΑ για εργασιακό: Νομοσχέδιο προστασίας του ΣΕΒ – Όχι και από ΟΤΟΕ

ΕΚΑ για εργασιακό: Νομοσχέδιο προστασίας του ΣΕΒ – Όχι και από ΟΤΟΕ

Νομοσχέδιο «προστασίας του ΣΕΒ», χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ) Γιώργος Μυλωνάς, κατά τη συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. «Αυτό το νομοσχέδιο είναι ένας ύμνος στην ατομικότητα, είναι νομοσχέδιο μίσους στη συλλογικότητα, είπε ο κ. Μυλωνάς και προσέθεσε:

«Δεν μπορεί να γίνει κατανοητό, για ποιο λόγο, όταν μετά κόπων και βασάνων υπογράφεται μια συλλογική σύμβαση εργασίας, να δίνεται το δικαίωμα στον εργοδότη να μπορεί να προχωρήσει και σε ατομικές συμβάσεις».

  • Ο πρόεδρος του ΕΚΑ είπε ακόμα ότι «δεν μπορεί να γίνει κατανοητό, γιατί το δεκάλεπτο διάλειμμα ενός εργαζόμενου, πρέπει να βγαίνει εκτός του ωραρίου του, γιατί οι εργαζόμενοι με μειωμένο ωράριο θα πρέπει να έχουν σπαστό ωράριο, γιατί εάν εργαζόμενος δικαιωθεί από το δικαστήριο, δεν μπορεί να επαναπροσληφθεί, ούτε μπορεί να γίνει κατανοητό πώς αυξάνονται οι υπερωρίες, την ίδια ώρα που καταργείται το 8ωρο και πάμε στο δεκάωρο».

«Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, με μείωση μισθών και κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΚΑ.

  • Ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι «αυτό το νομοσχέδιο δεν διορθώνεται, αλλά πρέπει να αποσυρθεί». Προέβλεψε ότι θα αυξηθεί η απλήρωτη και αδήλωτη εργασία και κατήγγειλε την κατάργηση της αργίας της Κυριακής και σε άλλους κλάδους, καθώς και την «αύξηση της δοκιμαστικής περιόδου εργασίας σε 12μηνο, χωρίς αποζημίωση απόλυσης».

«Αυτό το νομοσχέδιο υμνεί την απεργοσπασία. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί προστατεύονται τόσο αυτοί που δεν θέλουν να απεργήσουν. Δεν τους ενόχλησε ποτέ κανείς. Πάντα υπήρχε αυτό το δικαίωμα» είπε ο πρόεδρος του ΕΚΑ, συμπληρώνοντας πως καταργείται κάθε δυνατότητα απεργίας.

  • Το νομοσχέδιο οδηγεί στην αποδυνάμωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, στην αποδυνάμωση του ρόλου του συνδικαλιστικού κινήματος, στον περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών, στην απορρύθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων», ανέφερε, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας ο Γιώργος Μότσιος, εκ μέρους της ΟΤΟΕ.

«Εμείς λέμε όχι στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομική συμφωνία. Γιατί κανείς εργαζόμενος ούτε χθες, ούτε σήμερα, ούτε αύριο, μπορεί απέναντι στον εργοδότη να αντισταθεί σε αυτά που θέλει, σε σχέση με το ωράριο εργασίας», είπε ο κ. Μότσιος και τόνισε ότι η ΟΤΟΕ λέει «όχι» στις διατάξεις που βάζουν εμπόδιο στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και στην υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, όπως είναι η ατομική διευθέτηση.

Ο κ. Μότσιος κατήγγειλε επίσης ότι με τις διατάξεις περιορίζεται υπέρμετρα το δικαίωμα της απεργίας, που είναι ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα.

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για την τηλεργασία, επεσήμανε ότι πρέπει ο εργαζόμενος να έχει δικαίωμα ανάκλησης και αποσύνδεσης και πρέπει η τηλεργασία να γίνεται μέσα από συλλογική συμφωνία και όχι από ατομική σύμβαση ή ατομική συμφωνία.

  • Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις στον συνδικαλιστικό ρόλο, ο κ. Μότσιος υπογράμμισε ότι ο ρόλος του συνδικαλιστικού κινήματος είναι αναντικατάστατος στη σύγχρονη οικονομία, κοινωνία, δημοκρατία, για την προστασία των εργαζομένων, για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, για τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας.

«Αυτό έχει δείξει η εμπειρία στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες, τα τελευταία περίπου 40 χρόνια, ιδιαίτερα μετά την ψήφιση του εμβληματικού ν. 1264/1982, που έδωσε φτερά στο συνδικαλιστικό κίνημα, δημιούργησε θεσμούς για τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων», κατέληξε ο εκπρόσωπος της ΟΤΟΕ.

Σχετικά Άρθρα