Έγγραφο του Υπ. Εσωτερικών φουντώνει τα εκλογικά σενάρια – Τι αναφέρει (έγγραφο)
Έγγραφο εκλογικής προετοιμασίας από το υπουργείο Εσωτερικών, ρίχνει νερό στον μύλο της εκλογολογίας. Ακόμα κι αν πρόκειται για τη θεσμική διευθέτηση ώστε όλα να είναι έτοιμα, όποτε κι αν διεξαχθούν εκλογές, αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον η υπογραφή του Μάκη Βορίδη ως υπουργού Εσωτερικών σχετικά με την εφαρμογή των ρυθμίσεων για την προεκλογική προβολή των κομμάτων σε υπαίθριους χώρους.
Στις 10 Φεβρουαρίου 2022 υπέγραψε την απόφαση με την οποία καθορίζονται οι όροι κατανομής και ο τρόπος χρήσης των χώρων που παραχωρούνται από τους δήμους κατά την προεκλογική περίοδο για τοποθέτηση κομματικών περιπτέρων/κατασκευών. Στις 15 Φεβρουαρίου 2022 η απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β΄, Αρ. Φύλλου 674-15.2.2022) και αφορά στην προεκλογική προβολή των κομμάτων σε περιόδους βουλευτικών εκλογών, αυτοδιοικητικών εκλογών (δημοτικών και περιφερειακών), ευρωεκλογών αλλά και δημοψηφισμάτων.
- Για τις βουλευτικές εκλογές , ορίζεται ότι το αργότερο εντός τριών ημερών από την προκήρυξή τους, ο δήμαρχος καλεί σε σύσκεψη τους εκπροσώπους των κομμάτων . Εφόσον τα κόμματα συμφωνήσουν ομόφωνα, υπογράφεται πρακτικό που είναι υποχρεωτικό για το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο συγκαλείται αμέσως, με μοναδικό θέμα τη διάθεση των δημοτικών χώρων στα πολιτικά κόμματα και τους συνασπισμούς κομμάτων για την προεκλογική προβολή τους.
Αν στη σύσκεψη με τον δήμαρχο, δεν παρευρεθούν ή δεν συμφωνήσουν τα κόμματα, το δημοτικό συμβούλιο υποχρεούται να καθορίσει και να διαθέσει από μόνο του τους χώρους προεκλογικής , αναλογικά και επί ίσοις όροις . Όπως σημειώνεται στην απόφαση «με τον όρο «αναλογικά» νοείται, ότι η έκταση των χώρων που διατίθενται θα βρίσκεται σε αντιστοιχία με τη δύναμη που είχαν τα πολιτικά κόμματα ή οι συνασπισμοί κομμάτων στη Βουλή σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών.
Η επί «ίσοις όροις» μεταχείριση αποσκοπεί στην κατά το δυνατόν διασφάλιση ισοδύναμων προϋποθέσεων προεκλογικής προβολής κατά την κατανομή των χώρων σε ίση μεταχείριση ως προς τους χώρους εκείνους οι οποίοι είναι προσφορότεροι, λόγω θέσεως, για την προεκλογική τους προβολή». Αντίστοιχες προβλέψεις , αν και με μικροδιαφορές, διατυπώνονται και για τις άλλες εκλογικές αναμετρήσεις.
- Η προεκλογική προβολή γίνεται μέσα σε μόνιμα και σταθερά πλαίσια που έχουν κατασκευάσει οι δήμοι ή σε προσωρινά και κινητά που κατασκευάζονται και τοποθετούνται με δαπάνες των κομμάτων, ενώ καθορίζονται διαστάσεις για προσθήκη κατασκευών (π.χ. όπως περίπτερα, με διαστάσεις όχι μεγαλύτερες από 2 Χ 2 Χ 2 μέτρα και τροχόσπιτα μήκους μέχρι 4 μέτρα).
Τι δεν επιτρέπεται; Στους χώρους που διατίθενται για την προεκλογική προβολή δεν επιτρέπεται η χρήση μεγαφωνικών συσκευών. Επίσης, απαγορεύεται η ανάρτηση πανό ή αεροπανό ή άλλων αντικειμένων πάνω από δρόμους, πλατείες και άλλους χώρους ,και ορίζεται η υποχρέωση των δήμων για άμεση αφαίρεσή τους. Ωστόσο, επιτρέπεται «η χρήση φωτεινών διαφανειών (σλάιντς) σε ανοικτούς χώρους που καθορίζονται από τα δημοτικά συμβούλια, με την προϋπόθεση ότι δεν παρεμποδίζεται η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων και δεν δημιουργούνται γενικά οποιασδήποτε μορφής προβλήματα για την ασφαλή κυκλοφορία».
Στις απαγορεύσεις περιλαμβάνονται επίσης:
-η χρήση πλαστικών σημαιών και γενικά προεκλογικού διαφημιστικού υλικού, από πλαστική ύλη, «επειδή το υλικό αυτό δεν είναι ανακυκλώσιμο και επιβαρύνει το περιβάλλον».
– η χρήση χρωστικών ουσιών, όπως σπρέϊ, χρώματα κ.λπ., η αναγραφή συνθημάτων στις εξωτερικές επιφάνειες δημοσίων ή ιδιωτικών χώρων και σε χώρους που καθορίζονται από τις διατάξεις του άρθρου 2 του ν. 2946/2001.
– η χρήση διαφημιστικών τρυκ, «γιατί η μαζική ρίψη τους συμβάλλει στη ρύπανση των πόλεων και χωριών και καθιστά προβληματικό τον καθαρισμό των φρεατίων».
– η επικόλληση αφισών ή άλλων εντύπων σε πλαίσια καθώς και η χρήση χώρων που, σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, έχουν διατεθεί σε άλλους