Δραματικές στιγμές στην Ουκρανία – “Έπεσε” η Χερσώνα, ρωσικές δυνάμεις στο Χάρκοβο, υπό πολιορκία το Κίεβο – Νεκροί και τραυματίες

Δραματικές στιγμές στην Ουκρανία – “Έπεσε” η Χερσώνα, ρωσικές δυνάμεις στο Χάρκοβο, υπό πολιορκία το Κίεβο – Νεκροί και τραυματίες

Η ρωσική πίεση αυξάνεται για κατάληψη του Κιέβου, της Μαριούπολης και του Χάρκοβο με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η Χερσώνα είναι στα χέρια των Ρώσων από τα ξημερώματα της Τετάρτης. Αερομεταφερόμενες μονάδες της Ρωσίας εισέβαλαν τις πρώτες πρωινές σήμερα Τετάρτη (2/3) στη Χαρκίβ (Χάρκοβο), ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός, κάνοντας λόγο για μάχη σε εξέλιξη στην πόλη αυτή της ανατολικής Ουκρανίας. Ολονύχτιες μάχες έγιναν σε ΚίεβοΧάρκοβο και Μαριούπολη ενώ συνεχίζεται η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Εκρήξεις και πυροβολισμοί ακούγονται σε διάφορες γειτονιές του Κιέβου, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη συσκότιση.

Ειδικότερα, ο ρωσικός στρατός έχει εισβάλει στη Χερσώνα, την ώρα που οι Ρώσοι βομβάρδισαν το απόγευμα τον πύργο τηλεπικοινωνιών του Κιέβου, με τεράστια έκρηξη να καταγράφεται λίγες ώρες αργότερα στο Χάρκοβο. Άγνωστο αν όντως πραγματοποιηθούν την Τετάρτη (2/3) οι νέες διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας, με τον Πούτιν να βάζει πλαφόν 10.000 ευρώ στις εξαγωγές χρημάτων από τη χώρα.

Μεγάλο ήταν το αιματοκύλισμα στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Χάρκοβο, η οποία βρίσκεται υπό ρωσικό κλοιό και σφυροκοπείται όλη την ημέρα. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός για σήμερα φτάνει τους 18 νεκρούς, με την Ουκρανία να κάνει λόγο για εγκλήματα πολέμου και πυρά κατά πολιτών. 

Οι ρωσικές δυνάμεις, λοιπόν, μπήκαν στην πόλη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, όμως οι Ουκρανοί ελέγχουν ακόμη το κτίριο της τοπικής διοίκησης, ανέφερε ένας σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών, ο Βαντίμ Ντενισένκο, μιλώντας στην τηλεόραση.

Υπό συνεχές σφυροκόπημα είναι και η πόλη της Μαριούπολης, η οποία αποτελεί στρατηγικής σημασίας στόχος για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, ενώ έχει και ξεχωριστό ενδιαφέρον για τη χώρα μας, καθώς εκεί βρίσκεται το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής ομογένειας. Για τον λόγο αυτό, από το πρωί της Τετάρτης, θα ξεκινήσει επιχείρηση εκκένωσης του γενικού προξενείου, ενώ την αποστολή προς την Ελλάδα θα μπορούν να ακολουθήσουν όσοι το επιθυμούν και διαθέτουν ελληνικό διαβατήριο.

Νωρίτερα το Κίεβο, με επικοινωνία του Ουκρανού ΥΠΕΞ με τον Κινέζο ομόλογό του, ζήτησε από την Κίνα να μεσολαβήσει προκειμένου η Ρωσία να σταματήσει τον Πόλεμο.

Σύμφωνα με τη δήλωση που μεταδίδει το reuters, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi είπε στον Κουλέμπα ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να βοηθήσει στον τερματισμό του πολέμου μέσω της διπλωματίας.

Χθες οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν χτύπημα στον πύργο τηλεπικοινωνιών και τηλεόρασης με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 5 άνθρωποι, όλοι μέλη της ίδιας οικογένειας.

Νέες εκρήξεις καταγράφηκαν κοντά σε αεροπορική βάση του Χαρκόβου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επλήγη αποθήκη πυρομαχικών. Σύμφωνα δε, με τις μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας, στο Χάρκοβο προσγειώθηκε μεγάλη ρωσική δύναμη και υποστηρίζει πως βρίσκεται σε εξέλιξη μάχη μεταξύ των ουκρανικών και των ρωσικών στρατευμάτων.

Στασιμότητα στο διπλωματικό πεδίο

Μέσα στον ήχο των μαχών χάνονται, προς το παρόν, οι ελάχιστες ελπίδες για επιστροφή των δύο πλευρών στο τραπέζι του διαλόγου. Αρχικά, όπως ανέφεραν ρωσικά μέσα, οι αντιπροσωπείες αναμενόταν να συναντηθούν εκ νέου την Τετάρτη για δεύτερο γύρο διαβουλεύσεων, όμως το ενδεχόμενο αυτό απομακρύνεται.

Ενημέρωση για τις εξελίξεις έδωσε εκπρόσωπος της Τουρκίας, ο οποίος έκανε λόγο για μαξιμαλιστικές ρωσικές απαιτήσεις που δεν πρόκειται να πείσουν την Ουκρανία να επανέλθει στον διάλογο. Από την πλευρά της η Μόσχα τοποθετήθηκε μέσω του πρεσβευτή της στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη. Ο Γκενάντι Γκατίλοφ υποστήριξε πως δεν υπάρχει «καμιά επιθυμία από την πλευρά της Ουκρανίας» για την εξεύρεση δίκαιης και ισορροπημένης λύσης στα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Γκατίλοφ είπε πως «η Ρωσία υποστηρίζει τη διπλωματία που βασίζεται στον σεβασμό των θέσεων όλων των χωρών και στην αρχή της ισότητας, αλλά για την ώρα δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται αποσπάσματα της συνέντευξης που δημοσιεύει το RIA Novosti.

Όχι τελεσίγραφα, όχι σε βομβαρδισμούς

Τέλος στους βομβαρδισμούς ώστε να καταστεί δυνατή η έναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για την κατάπαυση πυρός ζήτησε, νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος από τη Ρωσία. Θέτοντας τους όρους του για περαιτέρω συνομιλίες με τη Ρωσία, ο Ζελένσκι δήλωσε στη συνέντευξη που παραχώρησε σε Reuters και CNN: «Είναι αναγκαίο τουλάχιστον (η Ρωσία) να σταματήσει να βομβαρδίζει ανθρώπους. Απλά, ας σταματήσει τους βομβαρδισμούς και μετά να κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι το Κίεβο αναλύει τις χθεσινές συνομιλίες και διαμορφώνει τη θέση του για τον επόμενο γύρο συνομιλιών. Σύμφωνα με τον Νμίτρο Κουλέμπα, η ουκρανική πλευρά θεωρεί ότι μια τέτοια συνάντηση πρέπει να γίνει, επειδή η Ουκρανία πιστεύει στη διπλωματία και είναι έτοιμη για τη διπλωματική επίλυση της στρατιωτικής διένεξης.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα πάμε στις συνομιλίες, αν η Ρωσική Ομοσπονδία σχεδιάζει να ανακοινώσει σ’ αυτές τα δικά της τελεσίγραφα. Οι συνομιλίες είναι συνομιλίες, και εμείς θα συζητήσουμε και θα αναζητήσουμε λύσεις. Αλλά δεν θα εκπληρώσουμε τα ρωσικά τελεσίγραφα και τα καπρίτσια».

Αμετακίνητη στις θέσεις της η Ρωσία

Το πλαίσιο των απαιτήσεων της Μόσχας επανέλαβε σήμερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Νικολάς Μαδούρο, πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Ο Ρώσος πρόεδρος, όπως αναφέρει το Κρεμλίνο, ενημέρωσε «για τις εκτιμήσεις του για την κατάσταση στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης είναι η προστασία του πληθυσμού του Ντονμπάς, η αναγνώριση από το Κίεβο του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και η αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία. Παράλληλα μίλησε πάλι για αποναζιστοποίηση της Ουκρανίας και ουδετερότητά της».

Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε νωρίτερα και ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα:

  • Χαρακτήρισε «απαράδεκτο» για τη Ρωσία ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες να φιλοξενούν αμερικανικά πυρηνικά όπλα.
  • Εμφανίσθηκε έτοιμος για κοινή εργασία με τις ΗΠΑ «προκειμένου να εξασφαλιστεί η στρατηγική σταθερότητα».
  • Ζήτησε από τη Δύση να μην στήνει στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης
  • Προειδοποίησε πως η Ουκρανία διαθέτει ακόμα Σοβιετική πυρηνική τεχνολογία και «δεν μπορούμε να αποτύχουμε να απαντήσουμε απέναντι σε αυτό τον κίνδυνο».

Ραγδαίες είναι, βέβαια, οι εξελίξεις και στο οικονομικό πεδίο, καθώς η Δύση σκληραίνει συνεχώς τη στάση της απέναντι στη Μόσχα με νέα πακέτα κυρώσεων να ετοιμάζονται Ρώσους αξιωματούχους, επιχειρήσεις και ιδρύματα, ενώ στο παιχνίδι της αντιπαράθεσης μπαίνουν και εταιρείες κολοσσοί, όπως η Google και Apple, οι οποίοι επιβάλλουν οικονομικά μέτρα στη Ρωσία.

Η Ε.Ε., παράλληλα, ενέκρινε κι επισήμως, σήμερα, τον αποκλεισμό επτά ρωσικών τραπεζών από το σύστημα Swift, με το μέτρο να θεωρείται πως θα δημιουργήσει ασφυκτική πίεση στη ρωσική οικονομία.

Ωστόσο, την ώρα που οι τιμές στην ενέργεια συνεχίζουν να ανεβαίνουν προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία και τα νοικοκυριά, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) ανακοίνωσε ότι οι 31 χώρες μέλη της συμφώνησαν να ρίξουν στην αγορά 60 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματά τους «ως ισχυρό μήνυμα προς τις αγορές» ότι δεν θα υπάρξουν ελλείψεις στην προμήθεια καυσίμων. Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε επίσης ότι θα αποδεσμεύσει 30 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στην προσπάθεια να στηρίξει τη διεθνή αγορά ενέργειας, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν περαιτέρω μέτρα όσο χρειαστεί.

Ωστόσο οι αγορές φαίνεται ότι δεν εισέπραξαν το «μήνυμα» καθώς το αμερικανικό αργό αυξήθηκε κατά 6% και έφθασε και τα 102 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2014, ενώ το μπρεντ αυξήθηκε κατά 7%, πάνω από τα 104 δολάρια το βαρέλι.

Σχετικά Άρθρα