Διεργασίες στο ΚΙΝΑΛ – Κύκλο επαφών με στελέχη ανοίγει η Γεννηματά – Το μορατόριουμ με ΣΥΡΙΖΑ και οι κινήσεις Λοβέρδου
Συνάντηση με τον Θεόδωρο Μαργαρίτη θα έχει σήμερα στο γραφείο της στη Χαριλάου Τρικούπη η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Αυτή θα είναι η πρώτη από μια σειρά συναντήσεων, που ανοίγει η κα Γεννηματά ενόψει της συνεδρίασης της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Παρασκευή. Η συζήτηση θα είναι εφ’ όλης της ύλης, όμως οι συναντήσεις αυτές θα γίνουν στο φόντο των κινήσεων που γίνονται στο εσωτερικό του χώρου ενόψει και της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέου προέδρου που τοποθετείται τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Του Σωτήρη Μπολάκη
Τα ενθαρρυντικά μηνύματα της δημοσκόπησης της GPO, που έδειξαν οριακή υπεροχή του ΚΙΝΑΛ στο χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, η ηγεσία τα αξιοποιεί σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία και στόχος της ηγετικής ομάδας είναι να εμποδίσει με κάθε τρόπο την εσωστρέφεια που επικρέμεται πάνω από τη Χαριλάου Τρικούπη, αν ανοίξει νωρίτερα από το Σεπτέμβριο η κούρσα της διαδοχής.
- Αυτό αναμένεται να ξεκαθαρίσει και στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Ακόμη κι εκείνοι που έχουν συμφέρον να ανοίξει νωρίς η εσωκομματική μάχη γνωρίζουν, ότι τις διαδικασίες μόνο η Γεννηματά μπορεί να τις δρομολογήσει, ωστόσο ήδη γίνονται κινήσεις και απόπειρες παρέμβασης.
Από το ΚΙΝΑΛ οι μισοί παίρνουν τοις μετρητοίς τη δήλωση Μητσοτάκη ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Οι άλλοι μισοί βλέπουν πρόωρες εκλογές και αιφνιδιασμό. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση Βουλευτή του κόμματος που βρέθηκε το Σαββατοκύριακο να περιοδεύει ταυτόχρονα και με προεκλογικό τέμπο με όλους τους συναδέλφους του από τη ΝΔ, κάτι που ερμήνευσε ως σαφές εκλογικό σημάδι.
Δεν αποκλείεται αυτές οι κινήσεις των γαλάζιων να είναι κομμάτι της επικοινωνίας της κυβέρνησης για τους δασικούς χάρτες σε όλη την Ελλάδα στο πλαίσιο του κατευνασμού των πολιτών, δεν παύει ωστόσο να είναι μια προσέγγιση της βάσης και μάλιστα σε μια κρίσιμη συγκυρία με τις δημοσκοπήσεις να καταγράφουν μια ολοένα και διογκούμενη δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση της ΝΔ σε πολλά επίπεδα.
Ανακωχή με ΣΥΡΙΖΑ
Η ανακωχή με το ΣΥΡΙΖΑ δίνει περιθώρια στη Χαριλάου Τρικούπη να περιορίσει τα ανοιχτά μέτωπα. Το modus vivedi με το πάγωμα των προσεταιρισμών στελεχών φαίνεται να δουλεύει ευεργετικά και για τους δυο καθώς το ΚΙΝΑΛ μπορεί να συντηρεί μια αντιδεξιά πολιτική που για την ώρα τουλάχιστον βγάζει από την ημερήσια διάταξη τα περί ίσων αποστάσεων που κοστίζουν στη φυσιογνωμία του κόμματος και αφήνουν το κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης να επιτελέσει το ρόλο του με κριτική στην κυβέρνηση.
Δεν ήταν τυχαία εξάλλου και η έντονη αντιπαράθεση της κας Γεννηματά με τον πρωθυπουργό στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, που φαίνεται να έδωσε πόντους στην πρόεδρο του ΚΙΑΝΑΛ.
Τη στρατηγική της αυτόνομης πορείας συντηρούν και ερμηνείες που δίνονται στις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε ζητήματα όπως οι συγκεντρώσεις υπέρ του Κουφοντίνα αλλά και της Νέας Σμύρνης με τα όσα επακολούθησαν.
Κάποιοι, ακόμη και αριστερόστροφοι που δεν θα απέκλειαν μια μετεκλογική συνεργασία μιλούν για γκάφες της Κουμουνδούρου και μάλιστα τις ίδιες γκάφες που έκανε ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ και το 2008, γεγονός που δεν δίνει κάποιο εχέγγυο εμπιστοσύνης για εκ νέου άνοιγμα διαύλου επικοινωνίας.
Η αντι -ΣΥΡΙΖΑ κίνηση μέσα στο ΚΙΝΑΛ
Η προσοχή είναι στραμμένη στους πολιτικούς αντιπάλους, αλλά το βλέμμα της ηγεσίας καρφώνεται στο εσωκομματικό μέτωπο. Η πρώτη εκδήλωση το απόγευμα της «Δυναμικής Κοινωνίας», μια νέα τάση που φτιάχνει ο πρώην βουλευτής και άλλοτε εκ δεξιών της κας Γεννηματά Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.
- Αν και η Χαριλάου Τρικούπη υποβαθμίζει τη σημασία της κίνησης ο κ. Παπαθεοδώρου όμως κάνει πρεμιέρα δίνοντας βήμα στον Ανδρέα Λοβέρδο.
Και οι δυο έχουν ψυχράνει τις σχέσεις τους με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ σε μεγάλο βαθμό και τώρα στοχεύουν σε αν ακροατήριο πιο διευρυμένο από το κομματικό. Σκοπός τους να προσεγγίσουν ανθρώπους του Κέντρου που δεν θέλουν να ανοίξουν παρτίδες με την κομματική δομή και οργάνωση και επιθυμούν μια χαλαρή σχέση με το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ.
Πληροφορίες θέλουν Λοβέρδος και Παπαθεοδώρου να έχουν συμφωνήσει ο πρώτος στην τοποθέτησή του να μην κάνει προεκλογική ομιλία αλλά να απευθυνθούν και οι δυο σε εκείνο το ακροατήριο του αντι- ΣΥΡΙΖΑ ρεύματος που επιμένουν αν το βλέπουν ότι παραμένει πιο δυναμικό και πιο πολυάριθμο από το αντι-Δεξιό ρεύμα στην κοινωνία.