Χατζηδάκης: Δεν υπάρχει αναβολή του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, ούτε πρόσθετος φόρος για το ασφαλιστικό
«Ούτε οι δανειστές ζητάνε πρόσθετο φόρο, ούτε θα υπάρξει αναβολή του νομοσχεδίου. Απορώ πραγματικά πως εμπλεκόμαστε ως πολιτικό σύστημα σε μια τέτοια συζήτηση η οποία είναι κωμικοτραγική και εκτός τόπου και χρόνου», τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Επαναλαμβάνοντας όσα σημειώθηκαν στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου (κατάθεση και συζήτηση στην Επιτροπή του νομοσχεδίου τον Ιούλιο και συζήτηση στην Ολομέλεια μετά την επαναλειτουργία της Βουλής τον Αύγουστο), ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι: «Δεν καταλαβαίνω από πού βγήκε το συμπέρασμα ότι πάμε σε αναβολή και βγήκε και ολόκληρο κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης και έκανε δήλωση. Ποιος είχε πει ότι θα έχει ψηφιστεί μέχρι τον Ιούλιο; Εγώ είχα πει στη συνέντευξη Τύπου ότι η διαβούλευση θα κρατήσει 15 ημέρες. Τελειώνει την άλλη εβδομάδα, θα γίνει η τεχνική επεξεργασία και θα κατατεθεί στην Βουλή αμέσως μετά, μέσα στον Ιούλιο. Η Βουλή στη συνέχεια θα κλείσει -αντιλαμβάνομαι ότι σε σχέση με τις αρχικές σκέψεις η Βουλή κλείνει μια εβδομάδα νωρίτερα- θα ανοίξει στις 23 Αυγούστου και θα προχωρήσουμε στην Ολομέλεια με αυτό το νομοσχέδιο».
EΕ: Κίτρινη κάρτα για μη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Απαντώντας σε ερώτηση για τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι οι θεσμοί ζήτησαν την επιβολή πρόσθετου φόρου για το ασφαλιστικό, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι συναντήθηκε μαζί τους ο κ. Τσακλόγλου και «δεν ειπώθηκε κάτι τέτοιο. Δεν υφίσταται τίποτε απολύτως από αυτά που λέει το δημοσίευμα. Ούτε δηλώσεις δικές μου υπήρχαν ότι θα συζητηθεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια μέσα στον Ιούλιο, ούτε αναβολή υπάρχει, ούτε οι θεσμοί ζητούν πρόσθετο φόρο». «Η κυβέρνηση», συνέχισε ο υπουργός Εργασίας, «προχωρεί με τον αρχικό της σχεδιασμό. Δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό. Εφαρμόζουμε ένα καινούριο σύστημα το οποίο ισχύει στην Σουηδία, στην Ολλανδία, στη Δανία και σε άλλες προηγμένες χώρες που έχει δύο χαρακτηριστικά:
Πρώτον, τον ατομικό κουμπαρά: αντί να βάζουν οι ασφαλισμένοι τις εισφορές τους σε ένα γενικό κορβανά , θα βλέπουν πως εξελίσσεται η σύνταξη τους θα επιλέγουν το συνταξιοδοτικό τους προφίλ, αν θέλουν να είναι συντηρητικό, ισορροπημένο, ή επιθετικό και με αυτό τον τρόπο αποκτούν έναν έλεγχο πάνω στην σύνταξή τους.
Και δεύτερον, με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία τα νέα παιδιά θα πάρουν μεγαλύτερες επικουρικές συντάξεις».
«Από 1/1/2022 θα μπουν στο καινούργιο σύστημα υποχρεωτικά όσοι εισέρχονται πρώτη φορά στην αγορά εργασίας. Επίσης μπορούν να μπουν όλοι οι νέοι από 35 χρονών και κάτω, εφόσον το επιλέξουν. Πιστεύω ότι θα το επιλέξουν και για ποιο λόγο άλλωστε να μην το επιλέξουν. Είναι ελεύθεροι να το επιλέξουν. Αλλά αφ’ ης στιγμής θα πάρουν μεγαλύτερη σύνταξη και αφ’ ης στιγμής υπάρχει εγγύηση του κράτους ότι ακόμη και κάτι να πάει στραβά στις επενδύσεις πάλι θα πάρουν τις εισφορές τους, γιατί να μην το κάνουν; Και να μείνουν σε ένα σύστημα το οποίο είναι απαξιωμένο στις συνειδήσεις των νέων, οι οποίοι σήμερα πιστεύουν ότι δεν θα πάρουν σύνταξη;», διερωτήθηκε ο υπουργός και κλείνοντας την συνέντευξή του, αναφέρθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ υπεραμύνεται αυτού του απαξιωμένου συστήματος. Δικαίωμά του. Αλλά και δικαίωμα δικό μας να επιμείνουμε σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό σύστημα».