Χαμένοι στην…υποχρεωτικότητα

Χαμένοι στην…υποχρεωτικότητα

Φωτο Αρχείου

Τέλη Ιουνίου, και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ πλήρως εμβολιασμένο είναι περίπου το 40% του πληθυσμού. Ο πρωθυπουργός δηλώνει (συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου) πως “ο εμβολιασμός δεν πάει διακοπές” και οι αρμόδιοι πως το πρόγραμμα θα συνεχιστεί αδιάκοπα και τον Αύγουστο. Εάν λάβουμε υπ’ όψιν μας -κι έτσι πρέπει- τις εκτιμήσεις των ειδικών (Μόσιαλος, Λινού, Μανωλόπουλος, Παυλάκης κ.ά), για να χτίσουμε ικανοποιητικό τείχος ανοσίας έναντι της πολύ πιο μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα πρέπει να εμβολιαστεί πάνω από το 80% του πληθυσμού.

του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ

Στόχος, δηλαδή, είναι στους δύο μήνες που απομένουν να εμβολιαστεί ένας αριθμός συμπολιτών μας ίσος με όσους εμβολιάσθηκαν από τον περασμένο Ιανουάριο. Επάρκεια εμβολίων, όπως λέγεται, υπάρχει, ως εκ τούτου ο στόχος είναι θεωρητικά εφικτός, εάν ξεπεράσει κανείς τον σκόπελο της αυγουστιάτικης χαλαρότητας που θα κρατά κάποιους στις παραλίες και τα νησιά και δεν θα τους κινητοποιεί προς τα εμβολιαστικά κέντρα.

Εύκολο, δύσκολο, δεν υπάρχει άλλη λύση έναντι του 4ου κύματος του παραλλαγμένου, τώρα, στελέχους του ιού που όλοι προεξοφλούν πως θα καταφθάσει από τον Σεπτέμβριο. Κάπου εδώ, όμως, αρχίζουν οι αντιφάσεις.

Σε μια δημοσκόπηση που δεόντως προβάλλει η κυβέρνηση –προς τέρψη ενός γενικότερου αφηγήματος- το 65% των πολιτών τάσσεται υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Εύγε και μπράβο!

Προκύπτει, ωστόσο, το ερώτημα: όλοι όσοι δηλώνουν υπέρ της υποχρεωτικότητας στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, όπως αναφέρει η δημοσκόπηση (Marc για το “Πρώτο Θέμα”) έχουν εμβολιαστεί; Εάν έχουν, ή έστω έχουν κλείσει ή θα κλείσουν ραντεβού έχειν καλώς. Εάν, όμως, κάποιοι εξ αυτών θέλουν πλήρως εμβολιασμένο τον σερβιτόρο του εστιατορίου αλλά οι ίδιοι δεν σπεύδουν αναλόγως, υπάρχει θέμα.

Και είναι κι εκείνο το 32.5% της ίδιας δημοσκόπησης που δεν συμφωνούν με την υποχρεωτικότητα, το οποίο πρέπει να ακουστεί διότι δεν απαρτίζεται μόνο από αρνητές. Υπάρχουν μεταξύ τους ανησυχούντες, επιφυλακτικοί, αλλά και εκείνοι που πιστεύουν πως η υποχρεωτικότητα ανοίγει ζητήματα ελευθερίας, ατομικότητας, ίσως και συνταγματικότητας. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν χρόνια νοσήματα και οι γιατροί τους συμβουλεύουν να το αποφύγουν προς το παρόν, υπάρχουν και άλλοι που διαβάζουν ότι το “εφευρέτης” του mRNA δήλωσε (Fox News) ότι τα εμβόλια αυτής της τεχνολογίας είναι ίσως επικίνδυνα για τις ηλικίες 18-22.

Η απάντηση στο “σπεύσατε να εμβολιασθείτε”, δεν είναι, προφανώς, η υποχρεωτικότητα. Προέχει η σωστή ενημέρωση. Επ΄ αυτού οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να προετοιμάζει νέα καμπάνια. Δεν είναι κακό, όμως, από την άλλη για να πετύχει αυτή η νέα καμπάνια πρέπει να δούμε τι ακριβώς δεν πήγε καλά με τις προηγούμενες. Διότι, όσοι σκαλίζουν προηγούμενες δημοσκοπήσεις διαπιστώνουν πως 8 μήνες πριν έδειχναν πως ένα ποσοστό 25-30% των πολιτών είχαν επιφυλάξεις ή και άρνηση για τα εμβόλια. Το ποσοστό αυτό παραμένει, γεγονός που επιβεβαιώνει πως οι καμπάνιες μάλλον δεν βοήθησαν, τουλάχιστον στον βαθμό που θα ελπίζαμε.

Η απάντηση βρίσκεται στην υποκρισία των δυτικών κυβερνήσεων απέναντι στους Big Pharma, στην ανόητη ή και εσκεμμένη συκοφάντηση κάποιων εμβολίων, στο ότι δεν ειπώθηκαν πράγματα που φάνηκαν στην πορεία και προκάλεσαν αμφιβολίες και σκεπτικισμό, στα ήξεις αφίξεις των επιδημιολόγων, στην υπερπροβολή περιστατικών με παρενέργειες κ.α.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης έλεγε τις προάλλες πως η “ενδημικότητα” του στελέχους Δέλτα στην Κρήτη (και δη στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο) οφείλεται έως ένα βαθμό στις διαστάσεις που έλαβε ο θάνατος από θρομβοεμβολικό επεισόδιο της 44χρονης. Κανείς σε υψηλό επιστημονικό και πολιτικό επείπεδο δεν έσπευσε να εστιάσει μια καμπάνια ενημέρωσης στην Κρήτη, να αισθανθεί από κοντά τις επιφυλάξεις και να προλάβει την χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στους δυο νομούς.

Ακόμα και η βολική για την πόλωση επίθεση στον Πολάκη (που προκλητικά για επιστήμονα είπε όσα είπε) συνέγειρε πιθανώς τους επιφυλακτικούς και έδωσε λαβή στους αρνητές που έχουν, ας μην το ξεχνάμε, και κομματική εκπρόσωπηση στη Βουλή. Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση θα είχε κάθε λόγο να προβάλει την επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, τα λόγια του Τσίπρα, του Τσακαλώτου και του εξαιρετικού -από την πρώτη στιγμή ως προς αυτό το θέμα- Νίκου Φίλη.

Μια καμπάνια από μόνος του. Είπε: «Το κεντρικό μήνυμα που εξέπεμψε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν σαφές. Το ίδιο ισχύει και σήμερα. Πρέπει ο κόσμος να εμβολιαστεί, έστω και αν αντιφατικά κατά καιρούς μηνύματα, ‘ναι’ που γίνονται ‘όχι’ και αντιστρόφως, ηλικιακές ομάδες που αλλάζουν σε μια νύχτα, εμβόλια που απαγορεύονται σε μια ευρωπαϊκή χώρα ενώ σε άλλη όχι, δημιουργούν στο κοινό σε κάποιες περιπτώσεις σύγχυση».

“Ναι στον εμβολιασμό’. Αυτό τουλάχιστον μεταφέρω εγώ σε όσους ανθρώπους μιλάω, ως απλός πολίτης και ως βουλευτής”.

Ας το ξαναδούν οι αρμόδιοι. Πριν “ξεστοκάρουν” προνόμια /διευκολύνσεις που ενδέχεται να μπλοκάρουν αντί να ξεμπλοκάρουν την κατάσταση. Σχεδόν κανείς εξ όσων δεν θέλουν, ή φοβούνται, ή διστάζουν να εμβολιαστούν δεν θα αλλάξει γνώμη επειδή θα μπορεί να πηγαίνει μόνο σε εστιατόρια που θα λειτουργούν με τα σημερινά υγειονομικά πρωτόκολλα και δεν θα είναι covid free. Άλλα κίνητρα θέλουν, κυρίως ενημέρωση, πειθώ, πειθαρχία στην εκπομπή του μηνύματος και γνώση για το τι θα συμβεί από το φθινόπωρο. Εάν χαθούμε στην ανοχή του τουρισμού για μερικές δεκάδες εκατομμύρια έσοδα περισσότερα από τους τουρίστες που φθάνουν με rapid test, κινδυνεύουμε να τα πληρώσουμε εις το πολλαπλάσιο με νέα lockdown…

Σχετικά Άρθρα