Άρθρο καταπέλτης της Liberation: Η Ακρόπολη, το μπετόν και η παραμορφωμένη ομορφιά

Άρθρο καταπέλτης της Liberation: Η Ακρόπολη, το μπετόν και η παραμορφωμένη ομορφιά

“Ένα έγκλημα κατά της Ακρόπολης!” Έτσι περιγράφει η πρόεδρος του Συλλόγου Αρχαιολόγων Ελλάδας, Δέσποινα Κουτσούμπα, το έργο που πραγματοποιήθηκε στην κορυφή του ιερού λόφου, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, αναφέρει σε άρθρο της η γαλλική Liberation. Και συνεχίζει: Έχεi κατασκευαστεί ένα ευρύ μονοπάτι για βόλτα στα διάφορα μνημεία του χώρου: τον Παρθενώνα, τo Ερέχθειο, τα Προπύλαια ή το ναό της Αθηνάς Νίκης.

Για την κατασκευή του, χρησιμοποιήθηκε οπλισμένο σκυρόδεμα τοποθετήθηκε στους αρχαίους βράχους και στη συνέχεια καλύφθηκε με τσιμέντο. Τώρα ο αρχαίος λόφος, μοιάζει περισσότερο με ποδηλατόδρομο ή πίστα για σκέιτμπορντ παρά μια ιστορική τοποθεσία με μνημεία της αρχαιότητας.

Όλα ξεκίνησαν στα τέλη Οκτωβρίου 2020.

  • «Οι πρώην συνάδελφοί μου μου είπαν να έρθω να δω τι συνέβαινε στην Ακρόπολη. Έπαθα πραγματικό σοκ “, αναφέρει στο βιβλίο του ο Τάσος Τανούλας, ιστορικός αρχιτέκτονας μέλος της Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως.

Για σαράντα χρόνια, ήταν ο επικεφαλής της αποκατάστασης του μνημείου.

«Όταν ήμουν υπεύθυνος για το έργο, το κάναμε με το χέρι», θυμάται. Από σεβασμό για το μέρος, από σεβασμό για τις πέτρες φαίνεται να προσθέτει το λυπημένο βλέμμα του. Τώρα όλα φαίνεται να έχουν γίνει με σχεδόν βιομηχανικό τρόπο.

«Χρησιμοποίησαν βαριά μηχανήματα που έβλαψαν τις εγκαταστάσεις», αναφέρει ο κ. Τανούλας. Οι αρχαίες πέτρες καλύπτονται, τα υλικά που χρησιμοποιούνται δεν πληρούν τα κύρια κριτήρια συντήρησης του μνημείου.

  • «Η Ακρόπολη περιέχει διάφορες απτές αποδείξεις του παρελθόντος μας. Δεν είναι μόνο τα κτίρια που αποτελούν αυτό το παρελθόν. Οι πέτρες είναι καλυμμένες. Συνεπώς, καλύπτεται και μέρος της κατανόησης του παρελθόντος μας. Κανονικά, όταν επαναφέρετε ένα μνημείο, δεν διαγράφετε τα στοιχεία. Είναι μια σφαγή το να καλύψουμε αυτό το μνημείο, αυτές τις πέτρες… »

Εμποδίζει τον επισκέπτη να “δει” τις διάφορες περιόδους της ιστορίας σε αυτόν τον λόφο: τον 13ο αιώνα πριν από τον Ιησού Χριστό, όταν ανεγέρθηκε το πρώτο τείχος, τον 8ο αιώνα, όταν απέκτησε τον θρησκευτικό του χαρακτήρα, ή τον 5ο αιώνα όταν αποφασίστηκε να χτιστούν πολλά μνημεία, συμπεριλαμβανομένου του Παρθενώνα.

Χωρίς προσφορά

Προφανώς, από την πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού και του αρχιτέκτονα Μανώλη Κορρέ, που ηγήθηκε του έργου, οι προοπτικές είναι εντελώς διαφορετικές. Πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία μεταξύ του Ιδρύματος Ωνάση και του υπουργείου, υποτίθεται ότι βελτιώνουν την προσβασιμότητα, ειδικά για άτομα με αναπηρία.

  • Ένας νέος ανελκυστήρας έχει ανεγερθεί στη βόρεια πλευρά του βράχου. Αλλά η διαδρομή είναι αυτή που δημιουργεί το πρόβλημα αναφέρει το άρθρο. Η πλάκα από σκυρόδεμα είναι υψηλή και επικίνδυνη. Επιπλέον, η κλίση άνω του 14% σε ορισμένα μέρη καθιστά το κομμάτι απρόσιτο για άτομα με αναπηρικά αμαξίδια.

Μάλιστα ένα ατύχημα έχει ήδη συμβεί στις 18 Απριλίου. Ένας άντρας έπεσε από την αναπηρική καρέκλα του με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά και να χρειαστεί οκτώ ράμματα.

«C’est un massacre de recouvrir ce monument, ces pierres...» fulmine l'historien Tasos Tanoulas.
«C’est un massacre de recouvrir ce monument, ces pierres…» fulmine l’historien Tasos Tanoulas. (Angelos Tzortzinis/AFP)

Το τσιμέντωμα έχει προκαλέσει και πολλές αντιδράσεις μεταξύ των υπαλλήλων του Μνημείου.

  • “Από όσο γνωρίζουμε, η εταιρεία που πραγματοποίησε τις παρεμβάσεις δεν ήταν εξειδικευμένη στην προσαρμογή έργων για άτομα με αναπηρίες”, ανέφερε πηγή της διοίκησης της Ακρόπολης. Και προσθέτει: «Αναρωτιόμαστε πώς επιλέχθηκε αυτή η εταιρεία. Δεν υπήρξε καν πρόσκληση υποβολής προσφορών”.

Ένα άλλο ευαίσθητο θέμα είναι η αντιπλημμυρική προστασία. Τον περασμένο Δεκέμβριο, καταγράφηκαν σοβαρές πλημμύρες επειδή τα νερά δεν μπορούσαν να απορροφηθούν.

  • «Οι κίνδυνοι είναι πολλοί: για τους επισκέπτες, που κινδυνεύουν να γλιστρήσουν, αλλά και για το μνημείο, το οποίο κινδυνεύει», αναφέρει ο Τάσος Τανούλας.

Αντίθετα ο Μανώλης Κορρές, πρόεδρος της επιτροπής αποκατάστασης και συντήρησης του μνημείου της Ακρόπολης, επίσης αρχιτέκτονας που σχεδίασε και συντονίζει το έργο εξέφρασε την ικανοποίηση του.

  • “Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα”, είπε σε συνέντευξη τύπου στις αρχές Απριλίου. Και ζητεί να γίνει η κριτική όταν ολοκληρωθούν πλήρως οι παρεμβάσεις.
  • “Μέχρι στιγμής, ο Κορρές έχει υλοποιήσει τα μισά από τα σχέδιά του: θέλει να καλύψει σχεδόν ολόκληρο το βράχο”, αντιτείνει η Δέσποινα Κουτσούμπα.

Εκατοντάδες ιστορικοί υπέγραψαν υπόμνημα ζητώντας τη διακοπή του έργου. Βασικά, όλοι εκφράζουν φόβους ότι οι παρεμβάσεις έχουν μόνο έναν σκοπό: να αυξηθούν οι επισκέψεις παραβιάζοντας ακόμη και τους κανόνες της Unesco.

  • Ο οργανισμός του ΟΗΕ που είναι υπεύθυνος για την κληρονομιά έπρεπε να είχε ενημερωθεί πριν από την έναρξη των εργασιών. Ερωτηθείς από την Liberation, ο διευθυντής της Unesco, Mechtild Rössler, επιβεβαιώνει ότι “οι πληροφορίες για τις παρεμβάσεις προήλθαν από… τρίτους” .

Συνεπώς, στις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν ακόμη και η ΟΥΝΕΣΚΟ φαίνεται να βρίσκεται προ τετελεσμένων με πολύ ορατό τον κίνδυνο το μνημείο της Ακρόπολης να υποστεί ανεπανόρθωτο πλήγμα, καταλήγει στο άρθρο της η Liberation.

Πηγή: Liberation

Σχετικά Άρθρα