ΑΠΘ: Η πρόβλεψη που δείχνει άρση του lockdown στις 14 Δεκεμβρίου
Την πορεία της πανδημίας στην χώρα προβλέπει ερευνητική ομάδα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Η πρόβλεψη είναι ότι στις 14 Δεκεμβρίου στις ΜΕΘ θα νοσηλεύονται οι μισοί διασωληνωμένοι απ΄ότι σήμερα (320 από 600), ενώ τα κρούσματα δεν θα υπερβαίνουν τα 500 σε καθημερινή βάση, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούν να αρθούν οι περιορισμοί κατά περίσταση και με αυστηρά μέτρα.
Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν, αλλά και με την πορεία της πανδημίας και των καταγεγραμμένων ημερήσιων και συνολικών κρουσμάτων, λένε οι ερευνητές, τα περιοριστικά μέτρα μπορούν μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες να αρθούν κατά περίπτωση.
Editorial: Η αξιοπιστία του ΕΟΔΥ και η ανάγκη παρέμβασης του κ. Τσιόδρα
«Δεν είναι ίδια η κατάσταση στην Κρήτη και στη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα. Ορισμένα καταστήματα θα μπορέσουν να λειτουργήσουν σε περιοχές όπου υπάρχουν λίγα κρούσματα, υπό προϋποθέσεις, με αυστηρά μέτρα, με μετρήσεις και τεστ και με ακόμη πιο αυστηρά πρόστιμα σε περίπτωση παραβάσεων» τονίζει, ο καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Η ομάδα του ΑΠΘ εκτιμά πως έχουμε ήδη περάσει την κορύφωση των κρουσμάτων
Όπως εξηγεί «από τα μέσα και μέχρι το τέλος της εβδομάδας που διανύουμε θα καταγραφεί σημαντικός αριθμός ανθρώπινων απωλειών από την πανδημία, όμως από το τέλος της εβδομάδας θα αρχίσει να μειώνεται ο αριθμός των ανθρώπινων απωλειών με γρήγορο ρυθμό».
Αναλυτικά οι προβλέψεις
- Από τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, μετά το μέγιστο αριθμό των διασωληνωμένων που παρατηρήθηκε τις τελευταίες μέρες, προβλέπεται γρήγορη ελάττωσή τους σε όλες τις κλινικές της χώρας, ενώ σε δύο εβδομάδες και συγκεκριμένα από τις 14 Δεκεμβρίου και μετά προβλέπεται να έχουμε σημαντική μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, και να μειωθούν περίπου στις 320 σε όλη την χώρα, όπως δείχνουν οι «καμπύλες πρόβλεψης».
- Αντίθετα, κατά την διάρκεια αυτής της εβδομάδας προβλέπεται να είναι υψηλός ακόμη και μάλιστα να αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας στην Ελλάδα, και να φθάνει στο μέγιστο γύρο από τις 5-6 Δεκεμβρίου. Μετά από αυτή την ημερομηνία θα αρχίσει η σταδιακή ελάττωση, όπως δείχνουν οι «καμπύλες ανάλυσης» και πρόβλεψης με τα μέχρι σήμερα στοιχεία.
- Σε ότι αφορά τις λοιμώξεις ή τα κρούσματα, τα οποία παρουσίασαν μέγιστο αριθμό στις 16 Νοεμβρίου, αυτά θα συνεχίσουν να ελαττώνονται ταχύτατα τόσο σε όλη την Ελλάδα όσο και στην Θεσσαλονίκη τις επόμενες μέρες, και θα προσεγγίσουν στις 14 Δεκεμβρίου, περίπου στα 540 και 110 κρούσματα, αντίστοιχα, όπως δείχνουν οι καμπύλες πρόβλεψης. Όλα αυτά θα ισχύουν με την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθούν ευλαβικά μέχρι τότε τα μέτρα τουlockdown που ισχύουν σε όλη την Ελλάδα
- Από την άλλη μεριά, και σε περιοχές όπως της Νότιας και Νησιωτικής Ελλάδας όπου όλη αυτή την περίοδο οι λοιμώξεις και τα κρούσματα ήταν περιορισμένα, θα μπορούσαν να αίρονται νωρίτερα ορισμένα από τα μέτρα του lockdownπ ου ισχύουν σε όλη την χώρα. Θα πρέπει όμως να τονισθεί για οποιαδήποτε άρση, για παράδειγμα, άνοιγμα των καταστημάτων να γίνεται κάτω από πολύ αυστηρά μέτρα ατομικής προστασίας και χρήσης μάσκας παντού. Επιπλέον, και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνεται πολύ αυστηρή επίβλεψη και παρακολούθηση, και να πραγματοποιούνται συστηματικά τεστ και μετρήσεις από τις Αρχές, έτσι ώστε στην περίπτωση που για κάποιο λόγο εμφανισθεί απότομη ή σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, να επιβληθούν οι κατάλληλοι περιορισμοί και μέτρα, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα όπως αυτό της Θεσσαλονίκης.