Αποκαλυπτικά στοιχεία για την εγκληματική οργάνωση των χούλιγκαν – Οι διάλογοι και η δράση τους
«Πάμε για καφέ», «πάρε και κάνα χαρτάκι να παίξουμε» και «αύριο να μοιράσουμε κάτι δέματα» είναι μόνο μερικές από τις κωδικοποιημένες εκφράσεις ακραίων χούλιγκαν που είχαν σπείρει τον τρόμο στην Αττική και βρίσκονται πίσω από επιθέσεις με μαχαίρια, ρόπαλα και άλλα αιχμηρά αντικείμενα σε βάρος οπαδών αντίπαλων ομάδων, κυρίως του Ολυμπιακού.
Μετά από μεγάλη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους και έπειτα από συλλογή ογκωδέστατου προανακριτικού υλικού συνελήφθησαν με εντάλματα, τέσσερα άτομα, εκ των οποίων τρεις άνδρες, ηλικίας 26, 29 και 31 ετών, και μία 28χρονη, κατηγορούμενοι για συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Και οι τέσσερις συλληφθέντες φέρονται να είχαν ηγετικό ρόλο. Στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, ωστόσο, συμπεριλαμβάνονται άλλα δέκα τουλάχιστον πρόσωπα.
Το ethnos.gr εξασφάλισε και παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο δρούσε η εγκληματική οργάνωση στην οποία συμμετείχαν ακόμα και οδηγοί ταξί, προκειμένου να μπορέσουν τα μέλη της να κρύψουν τα ίχνη τους από τις Αρχές. Όλοι οι συλληφθέντες κατηγορούνται για ληστείες από κοινού και κατά συρροή, σωματικές βλάβες, εκρήξεις και εμπρησμούς, διατάραξη κοινής ειρήνης, βιαιοπραγίες εναντίον προσώπων και πραγμάτων, κλοπή, φθορά ξένης ιδιοκτησίας κατ’ εξακολούθηση, παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία και κατοχή εκρηκτικών βομβών και φωτοβολίδων.
Η έρευνα για την εγκληματική οργάνωση, που όπως σχολιάζουν έμπειροι αστυνομικοί είχε στρατιωτική δομή και πειθαρχία, ξεκίνησε στις 24 Απριλίου του 2020 μετά από επίθεση 40 ατόμων σε γραφείο συνδέσμου φιλάθλων του Ολυμπιακού στην περιοχή του Κορυδαλλού. Οι δράστες, τότε, με full face κουκούλες και κράνη εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση στο εσωτερικό του συνδέσμου όπου μέσα βρίσκονταν τρία άτομα με πέτρες, αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, φωτοβολίδες και ξύλινα καδρόνια και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν. Όπως αποκαλύπτεται στη δικογραφία το μένος τους ήταν τέτοιο που έφτασαν στο σημείο να επιχειρήσουν να μπουν σε σπίτι οπαδών του Ατρομήτου στο Περιστέρι, ενώ σε άλλη περίπτωση ομάδα 15 ατόμων έστησε ενέδρα σε πέντε οπαδούς του Ολυμπιακού που έμαθαν ότι κάνουν μπάνιο στο Πόρτο Γερμενό. Αναφορικά με την τελευταία περίπτωση οι δράστες τους αιφνιδίασαν και τους επιτέθηκαν με ξύλινα κοντάρια, σιδερένιους λοστούς, μαχαίρι και πέτρες, καταφέρνοντας στον έναν από τους πέντε χτυπήματα στην πλάτη στα χέρια και στα πόδια.
Ο κοριός της ΕΛ.ΑΣ. «έπιασε» την 28χρονη και τον 26χρονο σε μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία να σχολιάζουν το περιστατικό με τον 26χρονο να λέει «εντάξει εγώ είχα το σπαθί μου ρε», και την 28χρονη να του ασκεί κριτική στις ενέργειες του, καθώς οι υπόλοιποι τέσσερις της παρέας κατάφεραν να ξεφύγουν. «Ρε μαλ… να του πετάς πέτρες μπας και τον πιάσει καμιά πέτρα στο κεφάλι για να μπορέσεις να τον πλησιάσεις αφού είχε τσουρί ρε μαλ.. Αυτό εννοώ, όχι μέσα στη θάλασσα», αναφέρει η 28χρονη με τον 26χρονο να της απαντά ότι το θύμα τους πρόλαβε και έτρεξε.
Σε άλλη περίπτωση φέρονται να έβαλαν στο στόχαστρό τους ντελιβερά βουλγαρικής υπηκοότητας που γνώριζαν ότι είναι οπαδός άλλης ομάδας. Κάλεσαν στο κατάστημα που εργάζεται και παρήγγειλαν καφέδες, αλλά όταν ο νεαρός έφτασε στο σημείο της παράδοσης στην περιοχή του Ασπροπύργου δέχτηκε επίθεση από τέσσερα άτομα, τα οποία όπως αναφέρεται στην δικογραφία «αφού τον χτύπησαν με τα χέρια και ξύλινα κοντάρια που έφεραν, τον έριξαν στο έδαφος και αποπειράθηκαν να του αφαιρέσουν το τσαντάκι ώμου που έφερε, το οποίο περιείχε το χρηματικό ποσό των 300 ευρώ. Περίοικοι που αντιλήφθηκαν το συμβάν άρχισαν να φωνάζουν, με αποτέλεσμα οι δράστες να εγκαταλείψουν την προσπάθεια τους και να διαφύγουν, επιβιβαζόμενοι σε ταξί». Το θύμα της επίθεσης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αττικόν όπου αποχώρησε μετά από 8 ράμματα στο κεφάλι και νάρθηκα στον δείκτη του αριστερού του χεριού.
Λίγο αργότερα η 28χρονη με τον 26χρονο σχολιάζουν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία το περιστατικό αποκαλώντας τον παθόντα με το προσωνύμιο «Βούλγαρος» λέγοντας τα εξής: «Κι ο Βούλγαρος λέει έμεινε, δεν ξέρω κατά πόσο ευσταθούν αυτά, σου λέω τι είπε… έμεινε 30%λέει ανάπηρος απ’ το ένα χέρι… έκανε οχτώ ράμματα στο κεφάλι». Κατά πάγια τακτική τους, μάλιστα, οι δράστες δύο ημέρες μετά ανέβασαν στα social media σχετική ανάρτηση με την σημαία της Βουλγαρίας, λόγω της καταγωγής του θύματος, υπερηφανευόμενοι για τα «κατορθώματά» τους. Τουλάχιστον τρεις λογαριασμοί μπήκαν στο κάδρο των ερευνών της Αστυνομίας στους οποίους μάλιστα πέρα από το γεγονός ότι ανέβαζαν βίντεο από τις επιθέσεις τους αναρτούσαν και ό,τι άρπαζαν από τα θύματά τους, από μπλούζες της ομάδας τους και εισιτήρια μέχρι σιδερογροθιές και μαχαίρια.
Το modus operandi της εγκληματικής οργάνωσης
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι κατηγορούμενοι -κατόπιν τηλεφωνικής προσυνεννόησης- συγκεντρώνονταν ομαδικά σε «ασφαλή» για τους ίδιους σημεία, προκειμένου να μη γίνουν αντιληπτοί από αστυνομικούς και οπαδούς αντιπάλων ομάδων. Όταν προετοίμαζαν επιθέσεις έκλειναν τα κινητά τους τηλέφωνα, αλλοίωναν τις πινακίδες των οχημάτων τους και λάμβαναν μέτρα αντιπαρακολούθησης. Στη συνέχεια, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, «επιβιβάζονταν στα οχήματά τους και κινούμενοι κονβόι, προσέγγιζαν γραφεία συνδέσμων φιλάθλων αντιπάλων σωματείων, επί τω πλείστον του Ολυμπιακού, σταθμεύοντας αυτά σε παρακείμενες οδούς, παραμένοντας αθέατοι».
Ακολούθως, «με την αποβίβασή τους, εφοδιάζονταν με όλα τα “απαραίτητα”, ήτοι αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς τύπου “μολότοφ”, μπιτόνια βενζίνης, πέτρες, κροτίδες, φωτοβολίδες, ρόπαλα, μαχαίρια κ.λπ. και εφορμούσαν πεζή στα γραφεία-στόχους τους, προκαλώντας τους φθορές, ενώ ξεσπούσαν την καταστροφική τους μανία και σε σταθμευμένα οχήματα πέριξ αυτών. Σε περίπτωση δε που εντόπιζαν διερχόμενα άτομα τα οποία θεωρούσαν σχετιζόμενα με τα γραφεία, δε δίσταζαν να τους επιτεθούν με μπουνιές, κλωτσιές, καθώς και με χτυπήματα με ρόπαλα, μαχαίρια και άλλα συναφή, αφαιρώντας τους στη συνέχεια διάφορα αντικείμενα από την κατοχή τους. Κατόπιν τρέχοντας, επιβιβάζονταν στα οχήματά τους, όπου τους ανέμεναν οι οδηγοί αυτών και διέφευγαν προς διάφορες κατευθύνσεις».
Οι εγκληματικές ενέργειες βασίζονταν σε πέντε βασικούς πυλώνες: πληροφόρηση, κατόπτευση, έρευνα, σχεδιασμός, εκτέλεση και επίδειξη. Ως προς την πληροφόρηση, σύμφωνα πάντα με την δικογραφία «οι κατηγορούμενοι χρησιμοποιούσαν όλες τις ανοικτές πηγές (π.χ. επίσημες ανακοινώσεις, καλέσματα, social media) προκειμένου να λαμβάνουν γνώση περί εκδηλώσεων των οπαδών του Ολυμπιακού, συναντήσεων/συγκεντρώσεών τους σε συνδέσμους φιλάθλων, καθώς επίσης και για την ιδιωτική παρουσία τους για λόγους αναψυχής, σε τουριστικά θέρετρα, παραλίες, καφέ, εστιατόρια κ.λπ. Μάλιστα για την επιτυχία του ως άνω σκοπού δημιουργούσαν ακόμη και ψευδεπίγραφα προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να λαμβάνουν άμεσα γνώση για τα τεκταινόμενα, ακόμη και από “κλειστές ομάδες”. Μάλιστα στην αέναη αναζήτησή τους για νέους «στόχους», χρησιμοποιούσαν ακόμη και τις επαφές κοντινών τους προσώπων, άσχετων με οπαδικές συμπεριφορές, προς εντοπισμό “αντιπάλων”».
Πηγή: ethnos.gr