Προς παρατεταμένο lockdown στην Αττική για να μη γίνει Θεσσαλονίκη – Βουλιάζει η οικονομία – Σε απόγνωση οι έμποροι
Έντονη ανησυχία επικρατεί τόσο στο Μαξίμου όσο και στο οικονομικό επιτελείο από την νέα έξαρση της πανδημίας η οποία εξακολουθεί να πλήττει όλους τομείς της αγοράς. Ο μεγάλος προβληματισμός για την κυβέρνηση είναι η εικόνα που παρουσιάζει η Αττική με το επιδημιολογικό φορτίο συνεχώς να αυξάνεται. Είναι ενδεικτικό πως μέσα σε μια εβδομάδα τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 50% όπως ανακοίνωσαν οι λοιμωξιολόγοι.
Του Σωτήρη Ευσταθίου
Εκείνο που απεύχεται η κυβέρνηση είναι τα όσα δραματικά έγιναν τους προηγούμενες μήνες στην Θεσσαλονίκη να μην επαναληφθούν στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, γιατί σε αυτή την περίπτωση η κατάσταση δύσκολα θα μπορέσει να ελεγχθεί. «Δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του περασμένου Οκτωβρίου, γιατί οι εξελίξεις θα είναι καταστροφικές» τόνιζαν βουλευτές της ΝΔ.
- Σύμφωνα με πληροφορίες του libre τα στατιστικά επιδημιολογικά στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι ειδικοί και έχουν ενημερώσει το Μαξίμου, δείχνουν πως η αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική θα συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα. Ήδη τα νοσοκομεία αρχίζουν να πιέζονται καθώς έχει καλυφθεί το 43% των απλών κλινών Covid ενώ στις ΜΕΘ το ποσοστό φτάνει το 63%.
Η απόφαση της κυβέρνησης για το καθολικό άνοιγμα των καταστημάτων, ο συγχρωτισμός που προκλήθηκε στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην Αττική είναι οι βασικές αιτίες για την αύξηση των κρουσμάτων. Ωστόσο η επιστροφή στο «click away» και «click inside» έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία των εμπόρων που βλέπουν συνεχώς τα χρέη και οι υποχρεώσεις τους να αυξάνονται.
- Σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών 7 στις 10 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, καθώς δεν μπορούν να καλύψουν τις οφειλές τους που δημιουργήθηκαν από την πανδημία, παρά το γεγονός πως έχουν ενταχθεί στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης. Επίσης το 50% των ερωτηθέντων ζητά την μείωση ή το «κούρεμα» των οφειλών.
Οι οικονομικές επιπτώσεις από τον κοροναϊό είναι ο δεύτερος μεγάλος φόβος για το Μαξίμου μετά την ανησυχητική κατάσταση που επικρατεί στην Αττική. Τα νέα περιοριστικά μέτρα στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας που βρίσκεται το σημαντικότερο μέρος της πραγματικής οικονομίας σήμανε συναγερμό στο υπουργείο Οικονομικών. Είναι ενδεικτικό πως από την υπολειτουργία των καταστημάτων χάνονται από τα κρατικά ταμεία 100 με 150 εκ ευρώ.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας διαψεύδει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο επιστροφής στα μνημόνια ωστόσο δεν κρύβει την ανησυχία του για την πορεία των εσόδων τα οποία είναι λιγότερα λόγω των μέτρων στήριξης.
- «Κάθε μήνα (τα ταμειακά διαθέσιμα) αυξάνουν και μειώνονται, καθώς πολλοί κλάδοι ανοίγουν και κλείνουν. Άρα κάθε μήνα έχουμε πρωτογενές έλλειμμα. Το ταμείο της χώρας έχει καλύψει με βέλτιστο τρόπο τα ελλείμματα αυτά και χωρίς να ξέρουμε πότε θα λήξει η κρίση. Δε θα επιστρέψουμε σε μνημονιακές πολιτικές γιατί κάνουμε νοικοκυρεμένη χρήση του ταμείου», είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο αν συνεχιστούν τα περιοριστικά μέτρα και τον Μάρτιο η κατάσταση όπως έχουν παραδεχθεί υψηλόβαθμα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολη. Η εικόνα χειροτερεύει και από το γεγονός πως μέχρι στιγμής δεν έχει ανοίξει και ο ευρωπαϊκός κουμπαράς από το ταμείο ανάπτυξης με την χώρα μας να περιμένει ως μάνα εξ ουρανού τα περίπου 32 δισ. ευρώ.