Αποκάλυψη libre: Έγγραφο Μενδώνη κατόπιν εορτής για εργασίες πυρασφάλειας στις Μυκήνες – Είχε αγνοήσει προειδοποίηση
Πρώτα μπαίνει η φωτιά, και μετά αποφασίζουμε για μέτρα καθαρισμών από κλαδιά, χόρτα κ.λ.π. αλλά και επισκευής και συντήρησης των συστημάτων πυρασφάλειας! Θα μπορούσε να ήταν μια σκηνή από το θέατρο του παραλόγου, αλλά, όχι, είναι η ελληνική πραγματικότητα.
Σύμφωνα, λοιπόν, με έγγραφο που έχει στη διάθεσή του το libre.gr και δημοσιοποιεί σήμερα, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού παίρνει την απόφαση για την αποτελεσματική προστασία των αρχαιολογικών χώρων από τις πυρκαγιές τη Δευτέρα 31 Αυγούστου, μία ημέρα δηλαδή μετά τη φωτιά στις Μυκήνες.
Νέα στοιχεία για την καταστροφική πυρκαγιά στις Μυκήνες – Ερωτήματα για γυμνό καλώδιο ρευματοδότησης (εικόνες)
Το πράγμα γίνεται περισσότερο δυσεξήγητο από το γεγονός ότι η επίμαχη απόφαση της Λίνας Μενδώνη αφορά τους αρχαιολογικούς χώρους της Αργoλίδας (όπου και οι Μυκήνες δηλαδή) και μόνον, και καμία άλλη περιοχή της χώρας. Μια επιπλέον κρίσιμη παράμετρος της υπόθεσης είναι ότι η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων φαίνεται να ζητούσε τα μέτρα αποτελεσματικής πυροπροστασίας περίπου ένα μήνα πριν, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί, δημιουργεί το έδαφος και για ποινική διάσταση.
Ας δούμε όμως το έγγραφο Μενδώνη αναλυτικά:
Με ημερομηνία 31/8/2020, η υπουργός υπογράφει έγγραφο με θέμα: «Έγκριση εκτέλεσης εργασιών του έργου ‘Εργασίες για τη μέριμνα, τη διαμόρφωση, τον ευπρεπισμό και τον καθαρισμό αρχαιολογικών χώρων’ απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας». Επαναλαμβάνουμε ότι η απόφαση έχει ημερομηνία μία ημέρα μετά την καταστροφή του μοναδικού παγκοσμίως, αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών σύμφωνα με μεγάλα, διεθνή μέσα ενημέρωσης ή το μαύρισμα του χώματος, σύμφωνα με την κυρία Μενδώνη.
Πριν δούμε όμως το «δια ταύτα» της υπουργικής απόφασης, αξίζει να σταθούμε σε δύο σημεία του εγγράφου:
- Το σημείο 9 αποδεικνύει ότι οι πιστώσεις για έργα καθαρισμού και συντήρησης συστημάτων πυρασφάλειας, είχαν εγκριθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού μόλις στις 6 Ιουλίου 2020. Πηγές του libre.gr στο Υπουργείο Πολιτισμού σημείωναν ότι άλλες χρονιές το μέτρο αυτό αποφασιζόταν νωρίτερα, πριν μπουν δηλαδή το καλοκαίρι και η περίοδος των πυρκαγιών.
- Στο σημείο 11 διαβάζουμε πως από 4 Αυγούστου 2020 υπάρχει έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας προς τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων χωρίς άλλες λεπτομέρειες. Το πιθανότερο είναι ότι η τοπική Εφορεία εκπέμπει “SOS” και ζητά μέτρα προστασίας. Αργά μεν, αλλά πάντως ένα μήνα περίπου, πριν την πυρκαγιά στις Μυκήνες.
Και φθάνουμε στο «Αποφασίζουμε» της κυρίας Μενδώνη: «Εγκρίνουμε -αναφέρει- την εκτέλεση των εργασιών του έργου ‘Εργασίες για τη μέριμνα, τη διαμόρφωση, τον ευπρεπισμό και τον καθαρισμό αρχαιολογικών χώρων» απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας, ως ακολούθως:
“Το έργο που θα εκτελεστεί, αφορά σε εργασίες διαμόρφωσης, ευπρεπισμού και καθαρισμού των αρχαιολογικών χώρων αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας και περιλαμβάνει ενδεικτικά: υδραυλικές, ηλεκτρολογικές, ξυλουργικές και οικοδομικές εργασίες, (…), εργασίες κοπής δένδρων και καθαρισμών από την άγρια βλάστηση, (…) εργασίες συντήρησης – επισκευής συστημάτων πυρασφάλειας (…) Καλύπτονται επίσης έξοδα αγοράς υλικών και μηχανημάτων, όπως (…) αγορά χαρτοκοπτικών μηχανημάτων (…)».
Για την υλοποίηση του παραπάνω προγράμματος εγκρίνεται δαπάνη 20.000 ευρώ και το έργο έχει έναρξη από την υπογραφή της παρούσας και λήξη την 31/12/2020 (σ.σ. τουλάχιστον θα προλάβουμε την πυρκαγιά που θα αποτελειώσει τις Μυκήνες).
Τα ερωτήματα από την απόφαση Μενδώνη πολλά. Είναι χρήσιμο να διευκρινισθεί ότι από μια περιήγηση στη Διαύγεια δεν βρέθηκαν άλλες παρόμοιες αποφάσεις για τους αρχαιολογικούς χώρους άλλων περιοχών της χώρας. Επίσης, η απόφαση δεν έχει το χαρακτήρα αποκατάστασης του μνημείου -κάτι τέτοιο θα αναφερόταν ρητώς στο σκεπτικό του εγγράφου, αναφέρουν οι πηγές του libre.gr-, άλλωστε σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό ζημιές δεν υπήρξαν…
Το έγγραφο έρχεται να κουμπώσει και μια μαρτυρία που μας μεταφέρθηκε από την περιοχή, ότι δηλαδή κάποιοι φύλακες με δικά τους μέσα είχαν κάνει κάποια πρώτη αποψίλωση 2-3 μέρες πριν το περιστατικό, χωρίς πολλά μέσα πάντως και όχι σε όλα τα σημεία που θα έπρεπε, όπως φάνηκε και εκ του αποτελέσματος.
Διευκρινίζεται για όσους δεν έχουν γνώση του χώρου ότι υπάρχουν σημεία της αρχαίας διαδρομής που είναι μέσα στα πεύκα και εδώ ο Αίολος στάθηκε πραγματικός σύμμαχος για την αποφυγή των χειρότερων σεναρίων.
Τα ερωτήματα πολλά, που σχετίζονται και με το έγγραφο Μενδώνη αλλά και με τις καταγγελίες για το επίγειο ρεύμα ηλεκτροδότησης και πώς αυτό μπορεί να σχετίζεται με την έναρξη της φωτιάς (το σχετικό θέμα μαζί με τις φωτογραφίες δημοσίευσε χθες το libre.gr), ειδικότερα τι ήταν αυτό το καλώδιο, ποια η σκοπιμότητά του μέσα σε ένα δημόσιο αρχαιολογικό χώρο, από πού έπαιρνε ρεύμα.
Νίκος Παπαδημητρίου