Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6, κλειστά καταστήματα, ανατροπή με τα σχολεία – Όλα τα σκληρά μέτρα – Πώς η Αττική από το άνοιγμα πήγε στο lockdown
Επικυρώνει σήμερα η επιτροπή των ειδικών την εισήγηση των λοιμωξιολόγων για αυστηροποίηση των μέτρων στην Αττική, η οποία μπαίνει έτσι στις «κόκκινες» περιοχές. Όσον αφορά στα σχολεία με τα μέχρι τώρα δεδομένα γυμνάσια και λύκεια επρόκειτο να ανοίξουν από την 1η Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο πως στις «κόκκινες περιοχές» θα παραμείνουν κλειστά τα λύκεια, ενώ ορισμένοι λοιμωξιολόγοι συνιστούν να μην ανοίξουν ούτε τα γυμνάσια σε αυτές τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές. Αρκετά μέλη της επιτροπής εισηγούνται να μην ανοίξουν καθόλου γυμνάσια και λύκεια, αλλά μόνο η Γ’ Λυκείου λόγω Πανελλαδικών.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 716 νέα κρούσματα κοροναϊού, αριθμός ελαφρά μειωμένος σε σχέση με την Τετάρτη, την ώρα που τα τεστ σε όλη τη χώρα παρέμειναν σε υψηλό αριθμό.
Επίσης, στην επιτροπή υπάρχει συζήτηση για το λιανεμπόριο και τις υπόλοιπες δραστηριότητες. Πιθανότερο είναι να επιλεγεί η λύση του click away στο λιανεμπόριο, ενώ υπάρχουν και εισηγήσεις να επιλεγεί η λύση του ραντεβού για ένδυση και υπόδηση.
Η πλειονότητα των μελών της επιτροπής, κλίνει προς την κατεύθυνση της λήψης άμεσων και «σκληρών» προληπτικών μέτρων.
- Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται και έχει τεθεί στο τραπέζι η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6:00 το απόγευμα έως τις 5:00 το πρωί στις κηρυχθείσες από αύριο «κόκκινες» περιοχές. Υπενθυμίζεται πως και η Αττική είναι ένα βήμα πριν να γίνει «κόκκινη».
Πλέον, είναι 22 οι επικίνδυνες περιοχές. Τα κρούσματα παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο, αλλά εκφράζονται φόβοι για κλιμάκωση.
Τα μέτρα που εξετάζονται αναλυτικά:
- Σχετικά με τα γυμνάσια και λύκεια, η κυβέρνηση φαίνεται να έχει καταστήσει σαφές ότι επιδίωξη της είναι τα σχολεία να είναι ανοικτά. Το γεγονός αυτό δε σημαίνει ότι θα επηρεάσει την εισήγηση της Επιτροπής όπου η πλειοψηφία των μελών θέλουν να είναι τα σχολεία ανοικτά, εφόσον το επιτρέπουν και τα επιδημιολογικά στοιχεία.
- Σε ό,τι αφορά το λιανεμπόριο δύο τάσεις φαίνεται να κερδίζουν έδαφος. Το ένα σενάριο και το επικρατέστερο είναι η επιστροφή στο click-away, ενώ σκέψεις εκφράζονται για λειτουργία των καταστημάτων με ραντεβού.
- Τα κομμωτήρια φαίνεται δεν θα παραμείνουν ανοικτά ενώ εκτιμάται πως θα ανασταλεί και η απόφαση για άνοιγμα των πρακτορείων ΟΠΑΠ η οποία είχε προσδιοριστεί για τη Δευτέρα 1/2.
- Όσον αφορά στο ωράριο κυκλοφορίας των πολιτών εκτιμάται ότι ίσως δεν επιλεγεί η αυστηροποίηση, με διεύρυνση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18.00 έως τις 5 το πρωί αλλά να παραμείνει ως έχει δηλαδή απαγόρευση από τις 9 το βράδυ.
Πώς η Αττική έφθασε στο κόκκινο
Ενα στοιχείο το οποίο παρακολουθούν στενά οι επιδημιολόγοι είναι ο κυλιόμενος 7ημερος μέσος όρος νέων κρουσμάτων. Δηλαδή όχι ο αριθμός των κρουσμάτων μίας συγκεκριμένης ημέρας αλλά το σύνολο των κρουσμάτων των 7 τελευταίων ημερών δια 7. Βλέπουμε λοιπόν ότι χθες αυτός ο μέσος όρος σε σύνολο χώρα ήταν 625, όταν μια ημέρα πριν ήταν 595, στις 26/1 ήταν 546 και στις 22/1 ήταν 463, παρουσιάζει δηλαδή μια πολύ μεγάλη αύξηση, η οποία αποδίδεται στην Αττική.
Την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε προχθές ο καθηγητής λοιμωξιολογίας κύριος Νίκος Σύψας, ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt στην Αττική υπολογίζεται στο 0,98%, αλλά αποτυπώνοντας την εικόνα της επιδημίας μερικές μέρες πριν και σήμερα εκτιμάται πάνω από το 1 γεγονός, επίπεδο που συνήθως σημαίνει συναγερμός.
Παράλληλα, η πίεση στο ΕΣΥ δεν φαίνεται να υποχωρεί καθώς με βάση και τις αναφορές του Υπουργού Βασίλη Κικίλια οι κλίνες ΜΕΘ στην Αττική είναι κατειλημμένες σε ποσοστό 63%. Να αναφέρουμε δε ότι τις τελευταίες ημέρες σε σύνολο χώρας έχει ανατραπεί η ισορροπία εισαγωγών σε σχέση με τα εξιτήρια στα νοσοκομεία, καθώς για παράδειγμα στις 27/1, είχαμε 135 νέες εισαγωγές και 111 εξιτήρια λόγω ίασης και χθες επίσης 135 εισαγωγές και μόνο 100 εξιτήρια.