Αντιμέτωποι με την πραγματικότητα του κοροναϊού: Τρομάζουν σχολεία, Βόρεια Ελλάδα, αρνητές

Αντιμέτωποι με την πραγματικότητα του κοροναϊού: Τρομάζουν σχολεία, Βόρεια Ελλάδα, αρνητές

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει  ότι η επιστροφή των μαθητών στα θρανία αλλά και η σταδιακή μεταφορά κοινωνικών δραστηριοτήτων σε κλειστούς χώρους λόγω του καιρού αναμένεται  να οδηγήσουν σε αύξηση των κρουσμάτων. Ο ΕΟΔΥ έδωσε για πρώτη φορά αναλυτικά στοιχεία για τη διάδοση των κρουσμάτων κορoναϊού μεταξύ 4 και 18 ετών, τα οποία φανέρωσαν ότι την τελευταία εβδομάδα 3.559 νέα κρούσματα κορoναϊού αφορούσαν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, ήτοι το 24% επί του συνόλου των μολύνσεων. Η διάδοση στην ηλικιακή ομάδα παιδιών και εφήβων παρουσιάζει έτσι αύξηση της τάξης του 14%, σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα.

Παρ’ όλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος κρουσμάτων κορωνοϊού στην ηλικιακή ομάδα 4-18 ετών ήταν υψηλότερος στις αρχές του Αυγούστου.

Εξάλλου, τη μετάλλαξη «Δέλτα» κατέδειξε και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, ως «υπεύθυνη» για την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στις μικρές ηλικίες.

«Έχουμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στους νέους κάτω των 17 ετών λόγω της κυκλοφορίας της μετάλλαξης Δέλτα, της αυξημένης κινητικότητας της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας και του εμβολιασμού των μεγαλύτερων ηλικιών» δήλωσε την Τρίτη, απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.

Από τον ΕΟΔΥ σημειώνεται επίσης ότι κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολικών μονάδων δεν αυξήθηκε ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στις ηλικίες 4-18 ετών, σε συνέχεια διεξαγωγής του πρώτου και του δεύτερου self test που προβλέπονται από το πρωτόκολλο.

Σημειώθηκε, πάντως, ότι η αύξηση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στα παιδιά το επόμενο χρονικό διάστημα είναι αναμενόμενη.

Ο ιός πλήττει πρωτίστως τους ανεμβολίαστους, επομένως κατ’ εξοχήν τις ηλικίες που δεν μπορούν να εμβολιαστούν (παιδιά έως 11 ετών) και τις ομάδες με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμών, οι οποίες πρόσφατα εντάχθηκαν στο σύστημα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, ήτοι 12-17 ετών.

Έχουμε κάθετη αύξηση εργαστηριακών αλλά και self test στους μαθητές. Δηλαδή, ενώ το καλοκαίρι δεν πραγματοποιείτο συστηματικός έλεγχος νόσησης στα παιδιά, σήμερα έχουμε τακτικούς, συστηματικούς ελέγχους σε πάνω από 1,2 εκατ. άτομα, γεγονός που θα αναδείξει ασυμπτωματικά κρούσματα που μέχρι σήμερα δεν θα εντοπίζονταν.

«Περιμένουμε αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών παιδιών και εφήβων μετά το άνοιγμα των σχολείων λόγω των αυξημένων ελέγχων, της αύξησης της κινητικότητας», σημείωσαν Βάνα Παπαευαγγέλου και Μαρία Θεοδωρίδου (πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού), ενώ αναμένονται περαιτέρω επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την πλήρη έκταση της νόσου, όπως ο μακροχρόνιος covid στην υγεία παιδιών και εφήβων.

  • Άλλωστε, έγινε γνωστό πως δύο τμήματα Δημοτικού Σχολείου έκλεισαν, αφότου διαπιστώθηκε πως πάνω από το 50% των μαθητών διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Από χθες ένα τμήμα και από σήμερα ένα δεύτερο, στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης-Συκεών στη Θεσσαλονίκη, μπήκαν σε αναστολή εξαιτίας του αριθμού των κρουσμάτων κοροναϊού.

Χαμηλός ο ρυθμός εμβολιασμού – Προβληματίζουν οι αρνητές

Ο στόχος για χτίσιμο τείχους ανοσίας μέσα στο φθινόπωρο είναι υπερβολικά αισιόδοξος, καθώς ο εμβολιαστικός ρυθμός παραμένει στάσιμος ενώ υπάρχουν και σημαντικές γεωγραφικές διακυμάνσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως ο ημερήσιος αριθμός όσων κάνουν την πρώτη δόση είναι κάτω από 10.000, ενώ πλήρως εμβολιασμοί σχεδόν 6 εκατομμύρια πολίτες. Μάλιστα σε νομούς της Βόρειας Ελλάδας – όπως για παράδειγμα σε Κιλκίς, Πιερία, Δράμα, Σέρρες – το ποσοστό όσων έχουν κάνει το βήμα προς την “επιχείρηση Ελευθερία” είναι κάτω από το 50%.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο χτύπησε καμπανάκι για τα περιστατικά όπου γονείς μήνυσαν εκπαιδευτικούς, επιδιώκοντας ουσιαστικά να μπουν τα παιδιά τους στο σχολεία χωρίς να τηρούνται οι προβλεπόμενοι κανόνες (μάσκες, self test). Ανάλογα περιστατικά αντιμετωπίζουν και γιατροί, που βρίσκονται αντιμέτωποι με αρνητές της πανδημίας.

Σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση θέλει να βάλει ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε να μη βρίσκονται αντιμέτωποι με το αυτόφωρο γιατροί και υγειονομικοί που εφαρμόζουν τα μέτρα προστασίας από τον κορoνοϊό. Με δεδομένο ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας τίθεται σε διαβούλευση αύριο, αναμένεται να προωθηθεί τάχιστα η σχετική ρύθμιση. Το δικαίωμα της μήνυσης παραμένει αναφαίρετο για οποιονδήποτε πολίτη, θα προβλέπεται όμως πως για μηνυτήριες αναφορές που σχετίζονται με την εφαρμογή των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας οι δημόσιοι λειτουργοί δεν θα οδηγούνται στο αυτόφωρο.

Την ίδια στιγμή αλλεπάλληλες συσκέψεις γίνονται για να αντιμετωπιστεί η αύξηση των επιδημιολογικών δεικτών στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς είναι νωπές οι μνήμες από την έξαρση της πανδημίας που σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη πέρσι το Νοέμβριο. Πολλά θα κριθούν από την πορεία της πανδημίας τον Οκτώβριο και ιδιαίτερα στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει ο εορτασμός του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα στη Βόρεια Ελλάδα, και ιδιαίτερα στη Βόρεια Μακεδονία, είναι άκρως ανησυχητικά.

Δράμα, Καστοριά και Ξάνθη «φλερτάρουν» ήδη με το «κόκκινο». Παρ’ ότι η κυβέρνηση είναι επιφυλακτική με την ιδέα του lockdown, το αυξημένο ιικό φορτίο σε αυτές τις τρεις περιοχές θέτει στο τραπέζι την πρόταση για απαγόρευση της μουσικής όλο το 24ωρο αλλά και της κυκλοφορίας από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα ως τις 6 το πρωί.

Σύμφωνα με πληροφορίες ξαναμπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο “πειθώ” από influencers της κάθε περιοχής, ενώ την προσπάθεια θα συνδράμουν και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, με περιοδείες στις περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Σχετικά Άρθρα